Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cîmpeanu: Şcolile cu rată de vaccinare mai mică de 60% şi incidenţa localităţii mai mare de 3 la mie – în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că şcolile în care rata de vaccinare este sub 60% în ziua de vineri, iar incidenţa infectărilor cu noul coronavirus în localitatea respectivă este mai mare de 3 la mie vor intra în online. „Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, care a precizat că este vorba şi despre grădiniţe.

Cîmpeanu a afirmat că, având în vedere că au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării, este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional. „Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional şi voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Cîmpeanu.

Sondaj World Vision în mediul rural: Jumătate dintre părinţi şi profesori vor măşti gratuite

Jumătate dintre profesori şi părinţi sunt de acord cu interzicerea folosirii măştilor textile la şcoală doar dacă se vor asigura măşti medicinale gratuite, potrivit unui sondaj al World Vision România realizat în prima săptămână a lunii ianuarie în mediul rural. Mai mult de o treime dintre părinţii din mediul rural chestionaţi au spus că şcoala nu asigură deloc măşti şi sunt nevoiţi să le cumpere ei copiilor. Legat de suma pe care o cheltuiesc pentru măşti, aproape jumătate dintre părinţi au răspuns că între 30 şi peste 50 de lei pe lună. Un procent de 12% au spus că dau mai mult de 50 de lei, pentru că au mai mulţi copii. Unul din zece părinţi a menţionat că a cumpărat măşti textile la un moment dat şi le folosesc pe acelea. Un procent de 9% alocă în jur de 10-20 de lei, chiar dacă au mai mulţi copii, pentru că uneori mai folosesc masca şi două zile la rând. Una din cinci familii respondente are venituri sub 1.000 de lei pe lună.

Deşi 59% dintre părinţi şi 65% dintre profesori cred că şcolile nu ar trebui închise în valul cinci al pandemiei, intenţia de vaccinare împotriva COVID-19 în mediul rural rămâne în continuare mică. Astfel, 70% dintre părinţi nu şi-au imunizat copiii mai mari de 12 ani, 20% se mai gândesc şi doar 10% răspund că au copiii imunizaţi. Legat de intenţia de vaccinare pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani atunci când acest lucru ar fi posibil, 70% nu ar face acest lucru, 20% se mai gândesc şi doar 10% i-ar lăsa să se imunizeze. Un procent de 70% dintre profesori au menţionat că sunt vaccinaţi. Întrebaţi dacă s-ar imuniza în cazul în care menţinerea şcolilor deschise ar depinde de rata de vaccinare a profesorilor, 23% au răspuns afirmativ.

Legat de testarea COVID-19 a elevilor, peste 90% dintre părinţi şi profesori au spus că, în cazul şcolii lor, testarea s-a făcut acasă de către părinţi. Deşi 76% dintre profesori au precizat că, din câte ştiu ei, părinţii au efectuat acasă testele COVID-19, 63% cred că această testare ar trebui să se facă la şcoală de către asistenţii medicali. Un procent de 70% dintre profesori au afirmat că nu pot efectua testele la şcoală, pentru că sunt prea mulţi copii şi s-ar pierde prea mult din timpul de predare.

Mai puţin de jumătate dintre părinţi au menţionat că li s-a părut uşor procesul de testare şi au înţeles instrucţiunile. Peste 40% spun că s-au descurcat, pentru că li s-a arătat la şcoală cum să procedeze de către cadrele didactice sau asistenţi, iar 10% au răspuns că li s-a părut un proces dificil şi au cerut ajutorul unor cunoştinţe/asistent medical/profesor ori au căutat pe Youtube cum se face testarea. Legat de cea mai dificilă parte cu privire la testarea copiilor acasă, pentru aproape 70% dintre părinţi aceasta a fost recoltarea probelor, pentru 18% a fost greu să înţeleagă cum se face testul. Pentru aproape 15% dintre părinţi a fost dificil să facă testele în aceeaşi zi pentru mai mulţi copii.

Au fost distribuite în şcolile din România 1 milion de măşti”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că duminică au fost distribuite în şcoli un milion de măşti de protecţie împotriva COVID-19.

„Astăzi (duminică – n.r.) au fost distribuite în şcolile din România un milion de măşti pentru debutul săptămânii (…). Urmează alte etape ale aprovizionării cu măşti pentru a le avea la dispoziţie toţi elevii care au nevoie de ele”, a spus Cîmpeanu, la Digi 24.

El a adăugat că luni urma să aibă o serie de discuţii cu inspectorii şcolari, dar şi cu reprezentanţii elevilor despre reluarea cursurilor de către preşcolari şi elevii din învăţământul primar. „Suntem în permanentă legătură cu partenerii noştri. Recomandarea este foarte clară nu numai pentru elevi şi profesori, ci şi pentru părinţi de a nu îşi trimite copiii la şcoală dacă au cele mai mici simptome specifice. Respectarea regulilor de protecţie sanitară este esenţială în şcoli, purtarea măştii de protecţie”, a afirmat ministrul Cîmpeanu. El a mai declarat că aproximativ 40% dintre elevii din categoriile de vârstă 12-15 ani şi peste 16 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19.

„Aş vrea să vă spun în premieră, avem aproape 40% dintre elevi vaccinaţi (…) din categoria de vârstă 12-15 ani şi a celor de peste 16 ani. E un semnal important pe care elevii, spun eu, îl dau, deşi vaccinarea pentru categoria de vârstă 12-15 ani a fost posibilă mult mai târziu”, a spus Cîmpeanu duminică seara, la Digi 24. Acesta a subliniat şi că peste 70% dintre profesori sunt vaccinaţi anti-COVID-19. „Rata de vaccinare în învăţământ este mai mult decât dublă decât rata de vaccinare naţională. Profesorii s-au vaccinat mai mult decât dublu peste media naţională, peste 70% sunt vaccinaţi”, a mai afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?