Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Arafat: Masca de protecţie, obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului miniştrilor Sănătăţii şi de Interne

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, miercuri, că masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne. „Prin hotărârea CNSU care a fost aprobată astăzi revenim la incidenţe. Incidenţele au scăzut, deci avem până la 1 la mia de locuitori şi între 1 şi 3 la mie şi după peste 3 la mie. Până la 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment, însă la modul în care evoluează situaţia acest lucru nu va ţine mai mult de câteva zile şi vom ajunge peste tot la peste 1 la mie. Deja, evoluţia în judeţe, în localităţi arată foarte clar că acest prag va fi foarte rapid trecut la modul în care creşte numărul cazurilor. (…) Hotărârea CNSU are (…) o parte care se aprobă prin ordinele de ministru, cum este masca şi aici va ieşi ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Internelor, sunt alte lucruri care se adoptă prin hotărâre de Guvern, hotărârea de Guvern nu a fost adoptată astăzi, dar cel târziu vineri ea trebuie să fie adoptată, s-ar putea să fie chiar mâine adoptată, se va decide de prim-ministru”, a afirmat Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a subliniat că masca de protecţie – medicală sau de tip FFP2 – va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise de la momentul în care va fi publicat ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne. „În mod normal acest ordin trebuie să iasă în cursul acestei săptămâni”, a precizat Arafat. Potrivit şefului DSU, vor fi şi excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, între care se numără activităţile sportive. „Pe stradă se va purta cu excepţia în care ai activităţi individuale. În staţia de autobuz, în staţia de metrou, când te duci pe stradă şi circulă pe lângă tine oameni va fi purtată masca, aşa cum este şi în multe alte ţări care au implementat-o”, a explicat el, subliniind că varianta Omicron a SARS-CoV-2 are o contagiozitate foarte mare.

Arafat a completat că, prin hotărârea CNSU, administratorii infrastructurilor critice pot impune testarea angajaţilor sau purtarea măştilor de protecţie de tip FFP2, dând exemplul centralei nucleare. Hotărârea CNSU prevede reducerea capacităţii la 30% pentru concerte, cinematografe, la o incidenţă de peste 1 la mie, şi la restaurante, la o incidenţă peste 3 la mie a cazurilor. Şeful DSU a arătat că accesul va fi condiţionat în continuare de certificatul verde. El i-a avertizat pe agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare. „Vor fi reanalizate aceste măsuri şi poate chiar săptămâna viitoare va mai fi o analiză a acestor măsuri şi s-ar putea să ajustăm unele dintre ele, după mai multe discuţii cu colegii noştri”, a indicat Raed Arafat. Conform acestuia, urmează să se modifice perioada de carantinare şi izolare pentru cei care vin din ţările cu risc epidemiologic. „Înţelegerea pe care o avem la acest moment, urmează astăzi sau mâine dimineaţă să emitem hotărârea CNSU, după cum decide premierul. Aici vorbim de reducerea perioadei carantinare şi de izolare şi este posibil să fie diferenţiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală şi persoanele care sunt vaccinate şi trecute prin boală. Ideea este să mergem spre o reducere a perioadei de carantinare şi izolare”, a mai explicat Arafat.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că „nu există niciun fel de impunere” a utilizării unor măşti de protecţie scumpe, precizând că sunt recomandate măştile medicale şi cele de tip FFP2, în contextul în care cele textile sunt ineficiente. Întrebat dacă vor exista sancţiuni pentru cei care nu se conformează acestei măsuri, el a răspuns că ar putea exista discuţii. „Nu ne-am gândit la ceea ce ar putea păţi cei care… e acelaşi lucru ca şi când nu porţi mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măşti care are eficienţă faţă de una care are o eficienţă limitată sau de fapt nu are eficienţă, apropo de tulpina Omicron. Cred că este o chestiune de bun simţ. Cred că intrăm într-o zonă în care din nou punem în discuţie nişte manopere simple care nu sunt pentru altceva decât pentru protecţia individuală şi protecţia comunităţii. Discutăm imediat despre sancţiuni. O să ne gândim dacă este cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti”, a explicat Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?