Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

GALERIE FOTO: Sportul vrâncean în 2021, în opinia managerilor, antrenorilor, sportivilor! (V)

Anul al doilea al pandemiei care a răsturnat ordinea lucrurilor în existența societății în ansamblul său este pe sfârșite. Sportul a fost marcat de o asemenea răsturnare în mod aproape devastator în 2020, cu ceva indulgență în 2021. Și anul trecut, dar și în acest an, oamenii care dau viață și consistență fenomenului sportiv, îl așază în locul său social important, au găsit întâi cărările, apoi căile prin care să ajungă să-și facă lucrarea pentru care există, să obțină rezultate, să ofere publicului motive de interes, de susținere, spectacol sportiv. Cum au reușit și ce-și propun pentru 2022, aflați în cele ce urmează.

Astăzi, despre karate cu sensei Daniel Fusaru, antrenorul secției de arte marțiale a CSM Focșani 2007 și sportiv al aceluiași club și despre futsal cu George Ioniță, managerul echipei de primă ligă Sportul Ciorăști.

Daniel Fusaru – ”O centură neagră este de fapt o centură albă care nu a renunțat!”

Artele marțiale au încheiat anul cu patru medalii la Campionatul Mondial karate Shotokan (SKDUN) de la Zrenjanin, în Serbia – una de aur, două de argint și una de bronz. Titlul de campion mondial a fost obținut de echipa de kata a României, cu Daniel Fusaru în componență. Iar sensei Daniel Fusaru a avut doi sportivi medaliați – Irina Paraschiv, cu argint și bronz și Ștefan Gotu, cu argint.

– Anul 2021 a devenit istorie. Cum a fost pentru senseiul și sportivul Daniel Fusaru?

– Ultimii doi ani a fost destul de grei pentru toți însă am reușit cât de cât să ne menținem la un nivel bun din punct de vedere sportiv. Este adevărat, însă, că pandemia si-a pus amprenta pe activitatea noastră în condițiile în care în fiecare an avem nevoie de forțe proaspete pentru a întări rândurile. Mulți au renunțat, iar din spate vin prea puțini. Probabil efectele acestea le vom vedea în anii următori pentru că atunci când nu ai continuitate în activitate și se întrerupe un ciclu normal este destul de dificil să revii la normalitate. Însă gândim pozitiv și sunt sigur că vor veni și lucruri bune. În plan personal m-am bucurat că încă pot să activez ca sportiv cel puțin în proba de echipe unde după un rezultat mai slab la Campionatul European, am reușit să revenim pe locul I la Campionatul Mondial. Ca antrenor, rezultatele au fost bune, însă ca de fiecare dată, pot fi și mai bune. Regretul meu este că atunci când sportivii mei ajung la maturitate și pleacă la facultate în alt oraș (chiar dacă rămân legitimați și luptă pentru Focșani), nefiind fizic aproape de ei, se cam pierde legătura și pot să-i controlez mai puțin. Antrenorul alături de care s-au format știe cel mai bine ce-i trebuie sportivului și de ce are nevoie în pregătire.

– Într-un an dificil cum a fost cel care se încheie, care au fost punctele forte ce v-au ajutat să performați?

– Ca puncte forte, m-am bucurat că sportivii avansați au fost aproape, ne-am pregătit cum am putut și am bifat competițiile importante din calendarul competițional pe 2021, iar la sfârșitul anului am reușit să promovăm cu încă 4 sportivi examenul de maturitate (cel de centura neagră). Karate-ul de-abia începe, o centură neagră este de fapt o centură albă care nu a renunțat. Acesta este obiectivul (pe lângă cel sportiv) și asta îmi doresc – ca atunci când împlinesc vârsta majoratului mulți din elevii mei să ajungă să obțină centura neagră în karate!

– Ce vă propuneți pentru anul care începe?

– Pentru 2022 ne dorim revenirea la normalitate, să ne putem antrena în condiții normale, să fim în continuare sprijiniți, iar noi promitem că o să ne facem treaba cât de bine putem. Iar acum, vrem să urăm tuturor Sărbători fericite, să auzim de bine și un an nou mult mai bun!

George Ioniță – ”Consider că este o performanță istorică pentru Ciorăști!

Echipa de futsal Sportul Ciorăști a făcut într-un sezon saltul de la grupare nou înființată la Liga 1, al cărui sezon regular l-a încheiat pe locul 6, cu victorie la o formație de Champions League, United Galați! Este o performanță de excepție ce așază comuna din Bărăganul Vrancei pe o hartă a futsalului în care apar mari orașe ale României. Impresionant!

– Ce v-ați propus pentru 2021 în plan sportiv și ce ați realizat?

– Pentru anul 2021 nu ne-am propus prea multe. Eram la început de drum, condițiile generale nu erau încurajatoare pentru sport, eram echipă de comună, aveam susținere, dar resurse, inevitabil, limitate și nu gândeam că vom ajunge la porțile futsalului de prim nivel din România. Vizam doar o participare cât mai decentă în Liga a 2-a de futsal, dar uitați că am trecut de poartă, am ajuns în Liga 1. Consider că este o performanță istorică pentru Ciorăști, comuna care ne-a fost și ne este alături și pe care ne bucură să o puteam reprezenta cât mai bine. Iar eu mi-am propus – și am reușit să facem împreună lucrurile cât mai bine și mai corect, cu ambiție și devotament, cu implicare maximă. Să nu avem remușcări vreodată că nu am făcut tot ce a fost în puterile noastre. M-am condus după deviza că dacă ești serios în ceea ce faci, răzbești în viață.

– Cum ați reușit să depășiți multele dificultăți care au marcat viața sportivă în 2021?

– Cu o bună organizare, am gândit de două ori înainte să fac o dată sau să iau – ori să luăm în materie de management – o anume decizie fără să analizăm care este cea corectă și benefică clubului.

– Ce vă propuneți pentru anul 2022?

– Să continuăm pe aceeași linie de seriozitate și implicare! Să ne gândim, cel puțin, că se poate, de ce nu, să trecem la următorul nivel de echipă și performanțe în anul ce urmează sau din sezonul următor, care începe în toamna anului 2022.

În încheiere, doresc să transmit și prin intermediul Monitorului de Vrancea urări de sănătate și zile bune susținătorilor noștri, locuitorilor comunei Ciorăști, sportivilor, antrenorilor și managerilor de sport din Vrancea! La mulți ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?