Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Lt. col. Adrian Gavrilă, de la copilul care se visa Hagi, la comandantul Detașamentului de Pompieri Focșani

Astăzi vom afla povestea lt. col. Adrian Gavrilă, Comandantul Detașamentului de Pompieri Focșani, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. Fire spontană, împătimit al plimbărilor cu motocicleta și al drumețiilor pe munte, Adrian Gavrilă spune că alegerea Facultății de Pompieri se datorează părinților unui prieten. Dar cum a ajuns să se înscrie la această facultate și ce a urmat după absolvire, ne va povesti chiar el. „Consider că am fost un copil liniștit și sper că nu le-am creat prea multe probleme părinților. Când eram mic, jucam foarte mult fotbal, pentru că nu existau nici calculatoare și nici telefoane mobile, iar singura activitate era cea exterioară. Pe atunci, îi spuneam mamei că vreau să devin Hagi. Ulterior am renunțat la acest gând. La finalul clasei a VIII-a, m-am îndreptat către Colegiul Tehnic Auto «Traian Vuia» din Focșani. Când au aflat că vreau să dau la Academia de Poliție, profesorii de la liceu m-au sprijinit din toate punctele de vedere. În clasa a XII-a am început să-mi ajut un prieten care nu prea se pricepea la matematică. Ducându-mă la el acasă și făcând temele cu el, părinții lui au observat că mă pricep la matematică și fizică și mi-au spus că aș fi potrivit pentru Facultatea de Pompieri‟, povestește Adrian Gavrilă.

Tânărul își amintește că s-a dus foarte relaxat să vadă dacă a fost sau nu admis la Facultatea de Pompieri, conștient fiind că puțini sunt cei care se bucură de privilegiul de a fi admiși. Am căutat direct la respinși și nu m-am găsit. Surpriză: fusesem admis. Nu am reacționat în niciun fel. Nu înțelegeam exact ce mi se întâmplă. Și spun asta pentru că, atunci când am aflat că există Facultatea de Pompieri, primul gând a fost: «Îți trebuie facultate ca să te arunci în foc?!». Adevărul este că da, chiar ai nevoie de așa ceva‟, spune Adrian Gavrilă. E drept că trecerea de la un liceu civil, la o facultate cu specific militar nu a fost prea ușoară, motiv pentru care vrânceanul spune că, în prima săptămână a vrut să plece. „Nu mi-a plăcut ideea. Când am văzut că toată lumea a început să țipe la mine, când am văzut că sunt restricții, obișnuit fiind cu libertatea, am spus că nu stau. Ce m-a făcut să rămân?! Nu am vrut ca efortul pe care l-am depus să fie inutil, mai spune Adrian Gavrilă. Tânărul a absolvit ulterior masterul la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu‟ din Sibiu, specializarea Leadership Organizațional.

ISU Vrancea, locul în care profesionalismul se împletește cu pasiunea

În cei cinci ani de facultate, Adrian Gavrilă a făcut practica în București, Brașov, Adjud și Focșani, însă abia atunci când a intrat efectiv în sistem a început să aibă parte de „acțiune‟. „Practica a fost interesantă, însă, la început, eram pierdut în spațiu. Una este teoria, alta este practica. Prima intervenție a fost la București. A fost un incendiu la acoperișul unei case. Sarcina mea era să alimentez autospeciala. Nu mi s-a permis accesul propriu-zis în zona de risc. Ultima practică am făcut-o tot la București, gândindu-mă că voi dobândi ceva mai multă experiență, dar, într-o lună de zile, am avut șapte intervenții și toate erau legate de albine, spune Adrian Gavrilă.

În 2009, după ce a absolvit facultatea, tânărul s-a angajat la ISU Vrancea ca

ofițer III în cadrul Stației de Pompieri Vidra, unde, pe lângă participarea la intervenții, avea în subordine tura de serviciu, ajutându-și colegii să aibă o condiție fizică bună, să cunoască autospecialele și să fie apți pentru intervenții. După cinci ani în care am activat ca ofițer III la Vidra, în 2012 am ajuns ofițer I la Centrul Operațional Județean, urmând ca în 2013 să revin la Vidra în calitate de Comandant al Stației de Pompieri Vidra. Colegii de acolo m-au ajutat enorm în dezvoltarea personală și le mulțumesc pentru acest lucru, mai spune tânărul pompier.

Una dintre misiunile care l-a impresionat pe Adrian Gavrilă a avut loc în 2015, când șapte locuințe din satul Coza, comuna Tulnici, au fost afectate de un incendiu de proporții. Când am ajuns acolo, era haos. Lumea țipa, oamenii erau speriați. Am început să ne repartizăm pe sectoare, fiecare să răspundem de o anumită zonă și să ne facem treaba cât mai bine și cât mai repede. În 2016, îmi aduc aminte că, în timp ce mă aflam la o recunoaștere în comuna Tulnici, am fost anunțați prin dispecerat că este un incendiu la o casă. Am ajuns primul, cu un Duster. La scurt timp a ajuns și mașina de la SVSU Tulnici, și, împreună cu șeful de tură, am încercat să protejăm ce se mai putea. Ulterior, au venit și colegii de la Vidra și Focșani, povestește Adrian Gavrilă.

Sentimentul că nu poți face nimic este îngrozitor‟

Au apus de mult anii în care singura misiune a pompierilor era stingerea incendiilor. În prezent, pompierii intervin și la incendii, dar și la accidente, deblocări de uși, salvarea animalelor, și chiar nașteri. Sunt situații însă în care pompierii nu mai pot face nimic pentru salvarea unei vieți, iar sentimentul este îngrozitor. „Îmi aduc aminte de o intervenție în comuna Bolotești, când am fost informați că arde o casă și trei copii sunt în interior. Când am ajuns, locuința ardea în totalitate. Norocul nostru a fost că acei copii erau la vecini, dar sentimentul că nu poți face nimic este îngrozitor. Din păcate, am participat și la intervenții cu persoane decedate, găsite carbonizate. Să vezi că nu poți face nimic, iar oamenii din jur plâng, strigă și cer ajutorul este crunt, spune Adrian Gavrilă.

În 2017, Adrian Gavrilă a venit la Focșani ca Locțiitor Comandant Detașament, funcție care presupune un echilibru perfect între profesionalism și răbdare. Din 2018 și până în prezent, tânărul ocupă funcția de Comandant al Detașamentului de Pompieri Focșani. A participat la sute de misiune de salvare, însă anul acesta a fost profund impresionat de drama prin care au trecut câteva familii din Biliești. În vara acestui an, localnicii din Biliești au retrăit coșmarul din 2005 când locuințele și gospodăriile lor au fost „înghițite‟ de apă. Adrian Gavrilă povestește că în acest an, timp de șapte zile, a fost prezent în mijlocul comunității de acolo ajutându-și atât colegii, cât și semenii.

Prima dată am ajuns la Biliești cu un Duster. Nu puteam să înaintez, așa că am cerut camionul. Când am ajuns efectiv acolo, nu mi-a venit să cred cât de gravă este situația. Prioritatea noastră a fost salvarea oamenilor și a animalelor, ulterior am ajutat și la scoaterea bunurilor din casă. Ne doream ca atunci când oamenii se trezesc, să ne vadă acolo, și, prin prezența noastră, să le dăm curaj să meargă mai departe. Cu toții m-au impresionat; de la calmitatea unora care aveau toată agoniseala sub apă, până la un bătrânel care a ieșit din casă cu o pisică în sân – era averea lui și nu voia să o lase, povestește Adrian Gavrilă.

Marele avantaj al generațiilor actuale? Programul de voluntariat al ISU

Profesia de pompier este, pe cât de grea, pe atât de frumoasă și provocatoare, iar avantajul generațiilor actuale este programul de voluntariat al ISU Vrancea. O spune chiar Adrian Gavrilă: Marele avantaj în ziua de astăzi este programul de voluntari ISU, ocazie pe care eu nu am avut-o. Ei au acest program și pot veni la noi să vadă dacă sunt făcuți pentru așa ceva și dacă își doresc cu adevărat acest lucru. Ce le-aș transmite tinerilor care vor să urmeze această profesie?! Faptul că este o meserie frumoasă cu foarte multe satisfacții. În momentul în care știi că ai făcut o treabă bună, și mai primești și mulțumiri din partea oamenilor, îți crește inima. În urmă cu ceva timp, am primit un mesaj de la un voluntar pe care l-am pregătit noi asupra modului de utilizare a stingătorului, în care ne-a anunțat că a avut loc un incendiu la Hotel Vrancea și, fiind prezent acolo, a luat stingătorul și l-a utilizat așa cum l-am învățat. O mulțumire mai mare nu pot avea‟.

În timpul liber, lui Adrian Gavrilă îi place să iasă la alergat prin Crâng, pasiune pe care a fructificat-o și în scop umanitar, participând în luna februarie a acestui an la semimaratorul organizat cu ocazia Zilei Protecției Civile. Prin prisma unei intervenții la care a fost trimis în sprijinul colegilor de la ISU Prahova, tânărul pompier spune că a descoperit și pasiunea pentru munte. În 2015 am descoperit pasiunea pentru munte când m-am dus la ISU Prahova și am căutat un planor. O persoană a plecat cu planorul din Brașov și n-a mai revenit, așa că, la nivel național, au început căutările. Am fost trimis cu 20 de colegi în sprijin, și am început să căutăm în zona de munte. Din păcate, persoana nu a fost găsită atunci, ci la șase luni distanță de câțiva turiști‟, povestește Adrian Gavrilă. Pasionat de adrenalină, tânărul spune că a mers cu motocicleta în Grecia și în Croația, iar anul acesta a sărit din avion.

Pentru implicarea permanentă în procesul de pregătire a personalului operativ, dăruirea și modul profesionist în care cadrele Detașamentului de Pompieri Focșani au intervenit la salvarea celor 4 animale din incendiul produs în data de 03.02.2020 în localitatea Odobești‟ și pentru că intervențiile operative conduse de el au dus atât la „salvarea de vieți, protejarea populației și a bunurilor materiale, cât și la menținerea climatului de siguranță în cadrul comunității‟, lt. col. Adrian Gavrilă a primit o diplomă din partea inspectorului șef col. Flaviu Chiscop. „Satisfacție mai mare n-am avut niciodată. Puteam primi orice, acea diplomă m-a mulțumit din toate punctele de vedere. Totodată, le mulțumesc colegilor pentru răbdare și pentru sprijin, iar pe tineri îi aștept la progamul «Voluntar din pasiune», urmând ca pe parcurs să decidă singuri ce vor să facă pe mai departe. A fi pompier înseamnă a avea un stil de viață. Pompierul trebuie să fie disciplinat, mereu cu gândul limpede, să aibă răbdare și o mare rezistență la stres. Suntem pompieri 24/24. La orice oră din zi și din noapte putem fi chemați la intervenție, și sunt conștinet de acest lucru‟, mai spune Adrian Gavrilă.

Îi dorim succes în activitate lt. col. Adrian Gavrilă și-l felicităm pentru toate reușitele profesionale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?