Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO și GALERIE FOTO: Povestea Sfântului Ierarh Nicolae și a Bisericii „Sfântul Nicolae‟ – Tăbăcari din Focșani, spusă de preotul Mihai Marius Iordache

Astăzi, creștinii de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut în popor drept „Moș Nicolae‟. Am stat de vorbă cu preotul Mihai Marius Iordache, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae‟ – Tăbăcari din Focșani, pentru a afla mai multe atât despre lăcașul de cult care vreme de 53 de ani a fost părăsit, cât și despre viața și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae. Pr. Mihai Marius Iordache este originar din comuna Ziduri, județul Buzău. L-a descoperit pe Dumnezeu din fragedă copilărie, prinzând drag de biserică la vârsta de 5 ani, când în satul în care s-a născut, a venit preot un unchi de-al său. Învățând în fiecare zi despre Dumnezeu, pr. Mihai Marius Iordache a hotărât ca, la vârsta cuvenită să se îndrepte spre Seminarul Teologic de la Buzău, acolo unde avea să se pregătească pentru a deveni un bun preot.

Pentru prima dată am fost hirotonit preot la Mănăstirea Cernica, ulterior fiind numit preot în Teleorman, la Parohia Balaci, unde am stat timp de doi ani.

Primii ani de preoție au fost foarte grei. De ce? În primul rând din cauza depărtării de locurile natale. Însă, cu ajutorul Lui Dumnezeu și al enoriașilor am reușit, atât eu, cât și preoteasa, să ne familiarizăm cu locurile, atât de tare încât, atunci când am plecat, am lăsat lacrimi în ochii enoriașilor. În 2001, am revenit în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, fiind numit preot în Parohia Căpătanu din comuna Broșteni. Biserica din Căpătanu este monument istoric, fiind construită în anul 1776. Am fost trimis acolo pentru că biserica avea nevoie de restaurare, fiind sprijinită la interior și exterior cu bârne de stejar astfel încât să nu cadă. Timp de șase ani am stat acolo, având grijă de evoluția lucrărilor de restaurare. În 2007, am aflat că voi veni la Focșani, tot la o biserică monument istoric, și tot cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, care avea nevoie de lucrări de restaurare‟, povestește pr. Mihai Marius Iordache.

Biserica breslei tăbăcarilor, dată uitării timp de 53 de ani

În 2007, când a ajuns la Biserica „Sfântul Nicolae‟ – Tăbăcari din Focșani, pr. Mihai Marius Iordache spune că prin geamurile sparte ale lăcașului „ieșeau crengile copacilor. Mai mult decât atât, biserica nu era deloc electrificată. De ce? Pentru că a fost părăsită timp de 53 de ani. Din curtea bisericii, care are 2.500 de metri, s-au scos 42 de basculante de gunoi. Practic, curtea bisericii devenise un fel de groapă de gunoi a acestei zone. Biserica aceasta a fost construită în 1754, în timpul cotropirilor turco-tătare. Pe vremea aceea, turcii invadau și prădau totul, iar oamenii potenți ai vremii de atunci alegeau să construiască biserici, în loc să piardă tot ce au agonisit. Asta până în timpul domnitorului Ghica care, la un moment dat, a dat un decret în care spunea că nu se mai construiesc biserici, pentru că cei care le ridicau, nu mai puteau apoi să le întrețină. Nu am găsit nimic care să ateste prezența unei alte biserici anterioare pe acest teren‟, spune pr. Mihai Marius Iordache.

În 2007, preotul spune că a început întocmirea documentației pentru reconsolidarea bisericii. S-a rugat neîncetat la Sfântul Ierarh Nicolae care i-a scos în cale oameni de bine, cu ajutorul cărora a reușit să ducă la bun sfârșit întreaga lucrare. „Proiectarea am făcut-o cu domnul Puiu Usturoi Siru, care s-a născut și a copilărit în această zonă, fiind atunci director la Direcția de Cultură. Cu studiul tehnic și tot ce înseamnă partea de rezistență m-a ajutat renumitul ing. prof. Octavian Coșovliu de la Galați, membru al Academiei americane de inginerie și membru al Academiei franceze de inginerie. În 2016, au fost finalizate lucrările de consolidare făcute de inginerul Soare Vasile, specialist în monumente, cel care, în 2007, a obținut Premiul național de restaurare monumente. Apoi a urmat pictura, și în 2018 am terminat, inclusiv lucrările de amenajare a casei praznicale, camerei mortuare și sălii de mese din curtea bisericii. Pe 27 mai 2018 a avut loc slujba de sfințire a bisericii. Atunci am luat și al doilea hram al bisericii, «Sfântul Ioan Rusul»‟, mai adaugă preotul.

În timpul lucrărilor de restaurare-consolidare, pr. Mihai Marius Iordache spune că în pronaosul bisericii au fost găsite mormintele ctitorilor, iar de jur împrejurul fundației a fost găsită „o grămadă mare de cranii mai mici și mai mari care prezentau urme roșiatice, verzui, aurii și argintii‟. După ce au fost descoperite și cercetate, osemintele au fost îngropate unde au fost găsite, preotul spunând că le-a făcut o slujbă de pomenire.

Cine a fost Sfântul Ierarh Nicolae

În jurul anului 207 d.Hr., Dumnezeu i-a binecuvântat pe Teofan și Nona, doi soți din zona Patra a Lichiei, cu un fiu, pe nume Nicolae, cel care avea să devină la scurt timp un exemplu de bunătate. „Sfântul Ierarh Nicolae a fost un sfânt bun, blând și smerit. Știm că atunci când s-a născut, Sfântul Nicolae s-a ridicat în baie, în picioare, și trei ceasuri a stat așa, fără a fi sprijinit de cineva. Când sugea de la sânul mamei sale, Sfântul Nicolae sugea numai din sânul drept, iar miercurea și vinerea numai spre seară, o singură dată. Sfântul Nicolae avea un unchi episcop, al cărui nume era tot Nicolae. Acest episcop le-a cerut părinților Sfântului Nicolae să-l lase să-l închine Lui Dumnezeu‟, spune pr. Mihai Marius Iordache. Pe măsură ce a crescut, Sfântul Ierarh Nicolae a devenit din ce în ce mai înțelept, blând și smerit.

Sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este cel care „dă startul‟ lunii cadourilor care se încheie cu „darul cel mare, venirea Mântuitorului Iisus Hristos în lume, în peșterea din Betleem‟. Una dintre minunile pe care Sfântul Nicolae le-a săvârșit în timpul vieții este învierea unui corăbier: „În timp ce Sfântul Nicolae se afla cu corabia pe mare, s-a iscat o furtună puternică. La insistențele celor de pe corabie, Sfântul Nicolae a potolit furtuna prin rugăciuni, ba mai mult decât atât, l-a înviat pe unul dintre corăbierii care murise după ce a căzut după catarg‟. Sfântul Nicolae a făcut nenumărate minuni în timpul vieții, fiind iubit atât de ortodocși, catolici, cât și de cei de alte credințe, după cum spune chiar pr. Mihai Marius Iordache.

O altă faptă bună pe care Sfântul Nicolae a făcut-o în timpul vieții pământești, se referă la trei fete sărace pe care tatăl lor voia să le dea spre desfrânare din cauza sărăciei. „În Mira Lichiei locuia un tată care avea trei fete și, din cauza faptului că era foamete și se confruntau cu multe lipsuri, tatăl hotărâse să le dea pe cele trei fete spre desfrânare. Auzind acest lucru, Sfântul Ierarh Nicolae mergea noaptea și arunca câte o legătură cu galbeni peste poartă, pe fereastra casei, salvându-le în acest fel pe fete. A treia oară, a fost descoperit de tatăl fetelor care s-a rugat lui Dumnezeu să-i arate cine este îngerul care l-a ajuat tot timpul. Sfântul Nicolae l-a rugat atunci pe tată să nu spună nimănui‟.

Pr. Mihai Marius Iordache mai spune că, „la sinodul ecumenic I, de la Niceea, a participat și Sfântul Nicolae. Și știm că sinodul acesta a combătut erezia lui Arie care spunea că Mântuitorul Hristos nu este Dumnezeu adevărat, ci o creatură superioară. Arie susținea cu tărie această erezie, motiv pentru care Sfântul Nicolae a încercat cu toate mijloacele să-i spună că nu este adevărată. La un moment dat, i-a dat o palmă lui Arie. Pentru acest lucru, Sfântului Nicolae i-au fost luate însemnele de arhiereu, adică Evanghelia și omoforul, însă noaptea, i s-a arătat Mântuitorul Hristos, care i-a dat Evanghelia în mână, iar Maica Domnului i-a dat omoforul‟.

În timpul vieții sale, Sfântul Nicolae a fost bătut, schingiuit și batjocorit, însă, atunci când a trecut la cele veșnice „oameni din toate colțurile lumii au venit la căpătâiul lui‟. „În momentul de față, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae sunt împărțite în lume, iar cea mai mare parte se află la Bari, în Italia, în biserica catolică. Cei din Țările Nordice au ridicate biserici cu hramul Sfântului Ierah Nicolae și-l au ca protector al corăbierilor. În țara noastră, la București, în Biserica «Sfântul Gheorghe» -Vechi, se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae‟, mai adaugă pr. Mihai Marius Iordache.

Ca în fiecare an, pr. Mihai Marius Iordache spune că vor ajunge la copii nevoiași daruri de la Moș Nicolae. Ce le transmite enoriașilor? „Să stea aproape de Biserica Mântuitorului Hristos care vindecă și tămăduiește și nu îmbolnăvește și de sfinții Lui, pentru că Mântuitorul Nostru Iisus Hristos iubește făptura cea mai de preț creată de Tatăl, Fiul și Sfântul Duh: omul, și dacă-l iubește, așa cum spune și Sfânta Scriptură, «nu vrea moartea păcătosului, ci să să întoarcă și să fie viu!»‟.

Monitorul de Vrancea urează „La mulți ani binecuvântați!‟ tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?