Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Suntem controlați și uneori amendați de angajați ai statului, mulți dintre ei NEVACCINAȚI! Situația în șapte instituții de control din Vrancea

Probabil mulți vrânceni sunt curioși să afle cine sunt exact persoanele în uniformă și purtătoare de legitimații care, de peste un an de pandemie, fac controale în ceea ce privește respectarea măsurilor impuse de starea de alertă. Cu atât mai mult cu cât, la acest moment, activitățile de acest gen implică verificarea noastră la certificate verzi – respectiv dovada „vie”, pe suport de hârtie sau în format electronic a faptului că suntem vaccinați în schemă completă, că am trecut prin boală sau, după caz, că am efectuat un test recent care să ateste că nu suntem purtători ai virusului.

Nu este vorba aici despre a arăta cu degetul înspre cineva anume, ci despre a vedea câți au înțeles importanța vaccinării, a respectării măsurilor de protecție pentru noi, pentru cei dragi, dar și pentru restul persoanelor cu care intrăm în contact. Ca o privire de ansamblu, pe 12 octombrie am trimis pe mail aceeași solicitare către toate instituțiile care, de peste un an, participă la activitățile de control „în sistem integrat”. Opt la număr: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea, Direcția de Sănătate Publică Vrancea, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea și Poliția Locală Focșani.

Întrebările, aceleași, legate de statistica – măcar procentuală, dacă nu din punct de vedere numeric, a angajaților care sunt vaccinați cu schemă completă împotriva Covid-19. Și, mai ales, câți dintre aceștia participă la activitățile de control. Am primit 7 răspunsuri, singurii care au dat cu „seen” mailului fiind cei de la DSVSA Vrancea. Aceasta în condițiile în care adresa de mail pe care am transmis solicitarea, office-vrancea@ansvsa.ro, este aceeași pe care instituția o folosește cel puțin în corespondența de pe SEAP, legată de licitații. Sau atunci când, sporadic, are de comunicat ceva oficial. O adresă de mail activă, practic. Dar nu pentru solicitări din partea mass-mediei sau cine știe?

Primii care au răspuns au fost cei de la Protecția Consumatorului, explicabil și prin faptul că instituția are puțini angajați. Ulterior, până săptămâna trecută, au sosit pe rând răspunsurile, pe care le vom reproduce în ordinea în care au fost trimise, cu mențiunea că structurile Ministerului Afacerilor Interne au răspuns toate în aceeași zi. Nu avem din păcate vreo informație de la DSVSA Vrancea, din motivele explicate mai sus.

În urma adresei dumneavoastră (…) În cadrul CJPC Vrancea își desfășoară activitatea 10 persoane, dintre care 8 sunt funcționari publici cu atribuții de control, care participă inclusiv la activitățile de verificare a modului de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă. Toate persoanele care își desfășoară activitatea la sediul CJPC Vrancea, inclusiv cele cu atribuții de control, sunt vaccinate împotriva Covid-19 cu schemă completă, se arată în răspunsul CJPC Vrancea. Ca o parantează, CJPC Vrancea are cel mai „bun” procent, însă din nou, este vorba și despre structura de personal. Iar proporția s-a păstrat în ceea ce privește toate instituțiile „interpelate”, în sensul că acolo unde sunt mulți angajați procentul de vaccinare este mai mic.

Al doilea răspuns a sosit de la ITM Vrancea: Referitor la punctul 1 din solicitarea dumneavoastră privitor la numărul persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 din cadrul ITM Vrancea, precizăm că procentul la nivelul instituției este de 91,4%. Respectiv, din totalul de 47 de salariați, 42 sunt vaccinați. Referitor la punctul 2: câte persoane dintre cele care participă la activitățile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, din cele 20 de persoane toate sunt vaccinate cu schema completă, procentul fiind de 100%.

În continuare, potrivit răspunsului oferit de Poliția Locală, aici sunt 39 de persoane vaccinate cu schemă completă – adică 50%, în timp ce același procent se menține și în ceea ce privește personalul care participă la activitățile referitoare la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă. Procentul de altfel este unul similar și la ISU Vrancea, însă doar comparativ cu numărul total al angajaților vaccinați. Pentru că, la ISU Vrancea, toți cei implicați în activităților de control sunt vaccinați cu schemă completă: Până la data de 22.10.2021, în evidențele inspectoratului figurează ca fiind vaccinat cu schemă completă aproximativ 50% din personalul unității, situația fiind dinamică, având în vedere că vaccinarea este opțiunea personală a fiecărui angajat. Cadrele cu atribuții de control cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă sunt vaccinate în proporție de 100%.

În ceea ce privește situația vaccinărilor la Jandarmeria Vrancea, în răspuns se arată că la data de 20.10.2021, 50% din personalul militar și civil (…) este vaccinat împotriva Covid-19. De asemenea, în conformitate cu prevederile Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19 în România, adoptată prin HG 1.031 din 27 noiembrie 2020, vaccinarea împotriva Covid-19 în România este gratuită și voluntară, cu respectarea principiilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Vaccinarea personalului propriu este realizată benevol în rețeaua medicală civilă. Conform articolului 12 litera a) din Legea 544/20001, orice informații referitoare la numărul cadrelor medicale militare nu pot fi publicate, deoarece fac parte din categoria informațiilor clasificate. (…) La data de 20.10.2021, 56% din personalul militar care participă la activitățile pentru respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă este vaccinat împotriva Covid-19.

Referitor la datele puse la dispoziție de IPJ Vrancea, instituția ne-a transmis că la nivelul instituției aproximativ 45% din personal este imunizat prin vaccinare împotriva Covid-19. Precizăm faptul că nu există o statistică cu privire la personalul care participă zilnic la activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.

Ultima instituție asupra căreia ne putem „apleca” dat fiind că avem un răspuns oficial, este DSP Vrancea. Potrivit celor comunicate în răspuns, la nivelul DSP Vrancea, instituție care are un rol activ în tot ceea ce privește combaterea efectelor pandemiei, vaccinare, sănătatea populației șamd, sunt 71 de persoane vaccinate, adică 79%. Din cadrul DSP Vrancea, 5 persoane dintre cele care fac și activități de control sunt vaccinate anti-Covid, adică 84%.

În loc de încheiere și de orice comentariu, vom reda o declarație oficială a secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, făcută după o ședință de Guvern de luna trecută: Eu sunt la Interne și, din păcate, și acolo sunt mulți nevaccinați. Deci, se reflectă ce este în rândul populației. E adevărat, eu pot să vorbesc la Ministerul de Interne că rata vaccinării e mai mare decât rata generală a populației, dar tot este redusă şi este destul de redusă și noi am recomandat și personalului Ministerului de Interne să se vaccineze, de altfel, pentru legea propusă în parlament. Cel puțin cei care au contact cu pacienții și anume personalul pompierilor și personalul aviației Ministerului de Interne vor fi tratați identic cu personalul medical, adică fie vaccinat, fie testat. E adevărat, legea la care făcea referire Raed Arafat la acel moment nu a trecut ulterior în Senat, urmând votul decizional în Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?