Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

De luni, fără nunţi şi botezuri. Cseke Attila: „Îmi asum certificatul verde obligatoriu în Sănătate!”

Certificatul verde va fi obligatoriu în aproape orice activitate curentă şi la intrarea în orice instituţie privată, a declarat, joi seara, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Ministrul a reafirmat că îşi asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în Sănătate.

„Eu am propus şi îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancţiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unităţii care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a spus Cseke Attila, joi seara, la Digi 24.

Potrivit Mediafax, ministrul a mai spus că în 30 de zile cel care nu prezintă certificatul verde va rămâne fără contract de muncă.

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura ţară care face… de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe ţări din Europa care astăzi au ridicat restricţiile sau se gândesc la asta şi nu se uitp la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit şi vrem să introducem această măsură”, a spus Cseke Attila.

Întrebat unde va fi folosit certificatul verde, de luni, ministrul interimar al Sănătăţii a spus că „în afară de magazinele alimentare, de farmacii (…), în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi, pentru cei care sunt vizitatori”.

Pentru angajaţi, Guvernul nu poate să propună, însă va face obiectul unei legi care să treacă prin Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă.

Cseke Attila a mai spus că în privinţa evenimentelor private, precum nunţi, botezuri şi orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicţie totală”.

„Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis. Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinaţi. La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri – n.r.)”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?