Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Focșaniul riscă să fie îngropat în gunoaie! Consilierii PNL și USR PLUS bagă CUP Salubritate în insolvență

Joaca de-a administrația continuă pentru majoritarii PNL și USR PLUS din Consiliul Local Focșani, care în ședința extraordinară de luni au dat din nou o dovadă a „habarnismului” pe care îl poartă peste tot cu mândrie. Ținta acestora a devenit CUP Salubritate, societate pe care și-au propus să o îngroape. Așa se pare după votul pe care și l-au exercitat ieri la proiectele care priveau activitatea CUP Salubritate. Concret, pe ordinea de zi au fost trei proiecte propuse de primarul Cristi Valentin Misăilă, în urma solicitării CUP Salubritate de a majora tarifele pentru serviciile prestate în municipiul Focșani, de la salubrizarea stradală și colectarea gunoiului menajer și până la activitatea de deszăpezire.

Deși nici în pix nu îi doare de scumpirile colosale la electricitate, la gazele naturale și la carburanți girate de Guvernul Cîțu împreună cu anexa USR PLUS, pe când aceștia din urmă nu își doreau musai să fie singuri la guvernare, ai noștri aleși locali după chipul și asemănarea celor de la București s-au arătat de-a dreptul îngroziți că la Focșani prețurile cresc. Tarifele CUP Salubritate în speță, care, ca să subliniem, cresc tocmai din cauza tuturor scumpirilor din țară. Pentru că și CUP Salubritate consumă electricitate și carburant, plătește taxe și salarii, însă în opinia majoritarilor PNL și USR PLUS din CL Focșani, societatea ar trebui să suporte toate majorările impuse de situația din țară. În mare, CUP Salubritate arăta că în ultimii ani au crescut toate cheltuielile pe care le are societatea cu diversele servicii prestate, de la transportul și depozitarea deșeurilor, motorină, taxa pe economia circulară și așa mai departe.

Ca să pară totuși preocupată de proiectul privind salubrizarea stradală, viceprimarul USR Alexandra Tătaru l-a întrebat pe directorul societății care „ar fi impactul asupra bugetului în urma acestor fundamentări”. Aceasta în condițiile în care dumneaei i-a fost destul de greu să numere anterior voturile din sală, unde erau prezenți 9 consilieri, însă la calculul său îi ieșeau 10 voturi. Nu mai spunem că a mărturisit că îi vine greu să citească alfabetic consilierii atunci când îi întreba cum votează, pentru că îi e mai la îndemână să citească de pe monitor numele fiecărui ales. Dar cu siguranță a înțeles explicațiile oferite de Adrian Vulpoiu, directorul CUP Salubritate, nici nu de îndoim de așa ceva: În funcție de suprafețe, de vreme, diferă măturatul în anotimpul rece față de anotimpul cald. Dar, ca o medie, între 80 și 100.000 lei, a spus acesta, referitor la impactul asupra bugetului. Drept urmare, pentru că tot a înțeles și s-a și auzit vorbind, a votat cu o mică abținere. Măcar i-a reușit să numere 7 abțineri, câți consilieri PNL și USR PLUS erau prezenți în sală. Dar i-au ieșit în total 22 de voturi, în condițiile în care CL Focșani are și a avut doar 21 de consilieri!

Era clar că majoritarii au o țintă în a bloca activitatea CUP Salubritate indiferent de consecințe, așa că primarul Focșaniului a ținut totuși să le mai explice ce au în față. Toate cele trei proiecte, și cel precedent – respins, și acesta și următorul sunt legate strict de activitatea CUP Salubritate, a cărui acționar majoritar, după cum probabil știți, este Consiliul Local Focșani. Aceste creșteri nu sunt întâmplătoare și nu sunt un moft al nimănui. Nu este deloc o fericire să vedem că toate prețurile au crescut în ultima perioadă, cu precădere la combustibil, dar și la alte activități – manoperă și așa mai departe. Dacă vreți să aducem și această societate în stare de insolvență, chiar în pragul falimentului, opuneți-vă în continuare. Dar vă atrag atenția că ne supunem unui risc major și iarăși puneți planurile politice înaintea planurilor cetățenilor, acela de a nu înțelege că, fără aceste tarife, noi la un moment dat o să ajungem ca în Sectorul 1: să nu mai putem curăța străzile, să nu le mai putem deszăpezi, să nu le mai putem curăța de gunoiul menajer. Pentru că, în primul și în primul rând, neavând tarifele aprobate, atunci când va fi controlată de Curtea de Conturi și de alte organisme abilitate, nu va putea să explice de ce au un tarif aprobat de Consiliul Local mai mic decât sunt emise de furnizorii dumnealor de servicii, a încercat o explicație edilul, aducând vorba despre faptul că s-a scumpit inclusiv costul de depozitare al deșeurilor menajere la Muchea.Începând cu luna aceasta, dacă nu vom avea aprobate aceste tarife, nu mai putem duce să depozităm gunoiul la Muchea, a atras atenția acesta, cu mențiunea că nu există momentan alternativă.

Ecoul de la viceprimarul Tătaru a trecut la cel de-al doilea proiect care viza CUP Salubritate la cel de-al doilea viceprimar, liberala Ana Maria Dimitriu, care a apucat din zbor ideea legată de gunoi, considerând probabil că i se potrivește o asemenea discuție. Ei, dacă nu prea există suflet în acest județ care să nu știe că Vrancea nu are o groapă de gunoi „proprie și personală” din varii motive, viceprimarul Ana Maria Dimitriu a părut că abia ieri a aterizat în județ și în Focșani și a început să îl certe pe primarul Cristi Valentin Misăilă că nu a găsit o groapă de gunoi în Vrancea. De menționat că acest al doilea proiect viza aprobarea modificării tarifelor pentru activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și similare în municipiul Focșani.

Lucrurile nu s-au oprit aici, ștafeta fiind din nou predată colegei de palier de la parter, care deși nu a avut vreo obiecție la ședința de comisii sau vreo nelămurire, și-a adus brusc aminte, că tot se transmitea live ședința extrordinară, să atragă atenția că anumite documente aparent nu erau lizibile. Totul pentru „a scuza” votul ulterior probabil, deși explicația e foarte simplă: PNL și USR PLUS vor să distrugă tot în Focșani. Deși directorul Vulpoiu a explicat, tot „pe live”, cum stă situația:Știu că nu este o situație plăcută, dar este o realitate pe care trebuie să o gestionăm, să găsim o soluție, astfel încât să existe mai departe curățenie în municipiul Focșani, să stăm în costuri…. Aceasta înseamnă că tarifele percepute în acest moment nu au nicio șansă să acopere cheltuielile făcute de CUP Salubritate, care la un moment dat se va afla în imposibilitatea de a ieși la liman. Fiind vorba despre o majorare cu 2,5 lei a tarifului de colectare a gunoiului menajer de la focșăneni, primarul a propus chiar să se acorde o subvenție, ca sprijin pentru cei care achită facturile CUP Salubritate, însă „soluția” a venit de la grupul PNL și USR PLUS: toți cei 12 majoritari s-au abținut, astfel că nici acest proiect nu a trecut.

Ultimul proiect care viza activitatea CUP Salubritate, cel legat de activitatea de deszăpezire a municipiului, a avut totuși o altă finalitate. Astfel, liberalul Costel Bîrsan a solicitat ca proiectul propus de primarul Misăilă să fie retras de pe ordinea de zi, dat fiind că existau ceva nelămuriri, din perspectiva sa. Edilul municipiului a fost de acord, punctând totuși că toate neclaritățile puteau fi discutate în ședințele de comisii, care abia ce se încheiaseră înainte ca toți aleșii locali să apară și să se dea specialiști „pe sticla” transmisiei de pe Facebook a ședinței extraordinare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?