Bătaie de joc liberală la adresa vrâncenilor în localitățile conduse de primari PSD. Guvernul demis condus de Florin Cîțu a alocat județului Vrancea suma de 13,18 milioane de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim ministrului. Banii au fost alocați pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale administrațiilor publice locale până la sfârșitul anului 2021. Numai că, deși toate cele 73 de administrații locale din Vrancea se confruntă cu aceeași mare problemă, respectiv lipsa banilor pentru funcționare, dezvoltare și combaterea pandemiei de coronavirus, doar primăriile conduse de primari PNL au primit sume consistente cuprinse între 200 și 400 de mii de lei.
Asta în timp ce primarii social democrați au primit în marea lor majoritate suma de 50 de mii de lei, adică echivalentul a 10 mii de euro. Mai exact, 35 de localități din Vrancea conduse de primari PSD, însumând peste 65% din populația județului, au primit 1,8 milioane de lei, deși necesitățile strigente erau în valoare totală de peste 145 de milioane de lei. Adică, cele 35 de localități au primit 1,26 la sută din sumele solicitate! Cam aceasta este „bunăstarea“ promisă „pas cu pas“ în campania electorală de către liberali.
Că cinismul a fost dus la cote maxime de către liberali nu mai e demult o noutate pentru vrânceni și pentru români, însă motivarea alocării sumelor de bani este una de „noaptea minții“. Mai exact, în hotărârea de guvern se arată că „în contextul actualei situații epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 care afectează desfășurarea în parametri normali a activităților economice, unitățile administrativ- teritoriale se confruntă cu un blocaj financiar determinat de: necesitatea redirecționării resurselor financiare pentru combaterea efectelor determinate de starea de urgență și starea de alertă ca urmare a pandemiei de coronavirusului SARS-CoV-2; necesitatea achiziționării de echipamente de protecție sanitară, aparatură medicală, dezinfectanți și medicamente pentru unitățile sanitare din subordinea consiliilor județene; necesitatea asigurării resurselor financiare pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă de la Uniunea Europeană, precum și asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile; faptul că au fost luate unele măsuri urgente privind prevenirea răspândirii infecției, cu caracter excepțional, s-au generat cheltuieli suplimentare; scăderea încasărilor la bugetele locale ale județelor din taxele locale, coroborate cu închiderea unor afaceri care utilizau bunuri ale consiliilor județene și pentru care datorau chirii sau redevențe a condus la rămânerea fără lichidități și implicit la imposibilitatea plății utilităților, salariaților și a furnizorilor“.
Să înțelegem că numai comunele, orașele și municipiul conduse de primari PNL au avut astfel de cheltuieli? Orașele Odobești și Mărășești, care au primit câte o sută de mii de lei, nu au aceleași probleme create de pandemie și de încasările mici la bugetele locale? Ba au fix aceleași probleme! Numai că Adjudul și Panciu au primit câte 400 de mii de lei pentru că sunt….liberale. În rest, majoritatea comunelor conduse de edili social democrați au primit, prin mărinimia lui Cîțu, câte 50 de mii de lei. Fără nicio motivare sau explicație plauzibilă.
Să luăm ca exemplu comunele Răstoaca și Răcoasa. Conform recensământului populației efectuat în anul 2011, comuna Răcoasa avea atunci 3162 de persoane, iar comuna Răstoaca avea 1811 locuitori. În timp ce comuna Răcoasa este formată din 5 sate, ceea ce implică realizarea unei infrastructuri mai complexe, comuna Răstoaca este formată doar din satul cu același nume. Cu toate acestea, comuna Răstoaca a primit prin pixul lui Cîțu 300 de mii de lei, iar comuna Răcoasa a primit infima sumă de 50 de mii de lei. Și știți ce face diferența în acest caz? Doar carnetul de partid, primarul din Răstoaca fiind liberal iar cel din Răcoasa fiind social democrat. Cât despre oameni, problemele lor, nevoile lor, așteptările lor….nu mai contează. Contează doar dacă faci partea sau nu din echipa aflată la putere.
ZERO LEI pentru municipiul Focșani. „Vor rămâne școli în întuneric și frig”
Există și localități care nu au primit niciun leu. Este vorba de municipiul Focșani și opt comune, șapte dintre acestea conduse de edili PSD și una condusă de un primar AUR. Vorbim așadar despre: Focșani, Paltin, Ploscuțeni, Obrejița, Gugești, Gologanu, Jitia, Mera (PSD) și Pufești (AUR). Dacă în cazul celor șapte comune conduse de primari PSD nu au existat solicitări, sau acestea nu au ajuns la Prefectură în timp util, în cazul municipiului Focșani lucrurile stau altfel. Practic, primarul Cristi Misăilă a solicitat bani atât pentru cheltuielile curente cât și pentru funcționarea sistemului de termoficare. Situația de la ENET este îngreunată de explozia prețurilor la gaze naturale pe o piață liberalizată de guvernarea liberală, iar furnizarea căldurii în această iarnă este pusă sub semnul întrebării.
Primarul Cristi Misăilă a atras atenția că prin această ultimă decizie, „liberalii continuă să comită abuzuri de putere și să-i umilească pe focșăneni pentru simplul motiv că nu au votat un primar liberal!”.
„De data aceasta, liberalii au decis să îi lase în frig pe copiii care merg la școală și pe bătrânii care primesc căldură de la Enet! Miercuri 6 octombrie 2021, prin Hotărârea de Guvern privind alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unități administrativ-teritoriale, Cîțu și-a plătit din bani publici voturile primarilor PNL de la Congresul cu 5.000 de participanți! Pentru Focșani, oraș unde PNL a pierdut rușinos de mai multe ori, Cîțu a dat 0 lei!
Este un abuz de putere care trebuie sancționat! Singurul criteriu pentru alocarea banilor a fost ura față de unii și dragostea/obligația față de alții! Nu s-a ținut cont de tipul unității administrativ teritoriale, de mărime, de numărul de locuitori, de costurile efective, de angajamentele în derulare. Este o imensă bătaie de joc! Cîțu și toată clica PNL Vrancea pedepsesc încă o dată zeci de mii de focșăneni, doar pentru că trăiesc într-o localitate condusă de PSD. Fără un minim sprijin guvernamental nu se mai poate asigura nici măcar plata facturii la energie electrică, în condițiile scumpirilor masive. De căldură nici nu mai poate fi vorba! Vor rămâne școli în întuneric și frig, spitale, dispensare, creșe, grădinițe! În Focșani, PNL readuce realitatea hidoasă a regimului ceaușist! Sărăcie, Frig și Foame! Ăsta-i Focșaniul pe care și-l dorește PNL!”, a arătat primarul Cristi Misăilă.
De altfel, producătorul de energie termică ENET Focșani furnizează cu program apă caldă și căldură în municipiu din cauza problemelor cu banii pentru achiziționarea gazelor naturale. Explozia prețurilor la gazele naturale face practic imposibilă furnizarea de agent termic în această iarnă dacă societatea focșăneană nu primește un sprijin din partea Guvernului. Situația nu este singulară la nivel național. Primari din orașe mai bogate decât Focșaniul, cum este cazul Timișoarei, au declarat că prețul uriaș al gazelor naturale vor scumpi gigacaloria la un nivel care nu poate fi suportat de populația și administrațiile locale. Însă deocamdată, Guvernul demis nu a alocat niciun leu pentru sistemele centralizate de încălzire. Până când va fi găsită o soluție din partea factorilor guvernamentali, ENET a anunțat că, de ieri, furnizează energie termică pentru apă caldă și încălzire conform unui program provizoriu, astfel: Furnizare energie termică apă caldă în intervalul orar 05:30 – 10:00 si 17:30 – 20:30; Furnizare agent termic încălzire între orele 20:00 – 23:00.
Din dorința de a aloca sume exorbitante aleșilor liberali, dar și de a sancționa edilii social democrați, guverul demis Cîțu uită ceea ce este cel mai important și anume votul electoratului. Cum altfel se poate caracteriza decizia de a aloca ZERO lei municipiului Focșani în condițiile în care, la alegerile parlamentare din anul 2020, procentual, PNL a obținut 31,07 % din voturile valabil exprimate în timp ce PSD a obținut 30,93 % din voturile valabil exprimate. Practic, se poate spune că voturile au fost distribuite către cele două partide în mod egal, însă pentru liberali acest lucru pare să nu conteze…..
Prefectul Berbece a cerut bani mai puțini față de ce au solicitat primarii
Lipsa de corectitudine și cinism la nivelul județului Vrancea are și un nume, respectiv Gheorghiță Berbece, prim vicepreședintele PNL Vrancea și prefect al județului. Acesta a mimat un interes deosebit pentru localități solicitându-le acestora sumele necesare pentru a le înainta guvernului, al cărui reprezentant este. Dar în realitate nu a făcut acest lucru. Sau nu cu solicitările reale ale primarilor. De reținut că numai primarii PSD au solicitat în total sume în valoare de 145 de milioane de lei, iar prefectul liberal a solicitat guvernului suma de 111 milioane de lei pentru toate UAT-urile din Vrancea.
„Prin adresa Instituției Prefectului-Județul Vrancea nr. 12.243 / 28.09.2021, a fost solicitată suma de 111.869 mii lei necesară pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale autorităților administrației publice locale din județul Vrancea pentru anul 2021, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2021. Unitățile administrativ-teritoriale din județul Vrancea au semnalat faptul că întâmpină dificultăți financiare atât pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, dar mai ales pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor de investiții asumate. Dificultățile sunt în principal generate de scăderea încasărilor ca urmare a dificultăților create de pandemia CoVID-19 agenților economici și cetățenilor, dar și ca urmare a sumelor mici care le-au fost alocate din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021“, se arată în motivarea alocărilor de sume din ordonanța de urgență referitor la județul Vrancea. Nu este greu de ghicit care sunt administrațiile care nu au contat pentru liberalul din fruntea Instituției Prefectului.
Bani nu sunt nici pentru AUR
La Pufești, primarul Nicolae Damian de la AUR, nu a primit niciun leu din partea guvernului Cîțu. Întrebat dacă repartizarea a fost făcută pe criterii politice și a avut legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Parlament la moțiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Cîțu, primarul Damian este convins că așa s-a întâmplat. „Sunt convins că așa este. De ce nu a fost niciun primar de la PNL care să nu primească niciun ban, cum s-a întâmplat în cazul meu sau cu alți primari din județ? Să fi alocat și comunei Pufești măcar 50 sau 30 mii lei, cum a fost pentru alte comune”, ne-a spus primarul din Pufești. Edilul a arătat că nevoile într-o comună sunt foarte mari pentru că locuitorii au nevoie de condiții mai bune de trai iar toate investițiile înseamnă bani, de la studii tehnice, proiectare și până la execuția finală a lucrărilor. „Pentru a realiza investiții în comună avem nevoie de proiecte iar toate acestea înseamnă bani. Vrem să depunem proiect prin PNDI pentru apă și canalizare și avem nevoie de bani. Vom monta o centrală pe peleți la o școală pentru a asigura condiții pentru copiii care învață și doar această achiziție a însemnat 50 mii lei”, a explicat primarul comunei Pufești.
Reacțiile primarilor social democrați nu au întârziat să apară
„Este vorba de o alocare bugetară pe criterii politice, nu s-a ținut cont de solicitările UAT- urilor. O asemenea alocare a avut loc și anul trecut când unele comune conduse de primari PSD nu au primit niciun leu, inclusiv comuna Vârteșcoiu. Practic asistăm la o alocare bugetară discreționară. Sperăm ca pe viitor asemenea practici să fie stopate, criteriul de acordare de sume de bani pe bază de carnet de partid să fie elimnat“, a declarat Viorel Mîrza, primarul comunei Vârteșcoiu.
Primarul comunei Milcovul, Mihai Neață, este nemulțumit de sumele alocate, insuficiente pentru nevoile localității pe care o conduce. Banii alocați acum vor fi cheltuiți pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap și alte nevoi urgente deși sunt mai multe probleme în localitate. Edilul a dat exemplul proiectul cu racordarea la rețeaua de gaze unde este nevoie de foarte mulți bani pentru a acoperi cheltuielile considerate neeligibile, precum TVA. Mai trebuie făcute actualizări la proiectele de investiții care vor fi depuse pentru obținerea finanțării prin PNDI. „Sunt sume foarte mari pe care trebuie să le suportăm de la bugetul local pentru aceste cheltuieli neeligibile. Cu acești bani vom împărți sărăcia pe mai multe capitole bugetare”, a spus primarul Neață. Acesta a adăugat că prin repartizarea pe criterii politice a banilor din fondul de rezervă al Guvernului, s-a ajuns în situația ca primarii PNL care au avut excedent bugetar în 2020 să primească în continuare bani. Un exemplu este comuna Măicănești, care a terminat anul trecut cu un excedent de peste 3,3 milioane lei în condițiile în care, doar în decembrie 2020, a primit un milion de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
Un alt primar social democrat solicită reacții din partea conducerii naționale a PSD, dar și a social-democraților europeni: „Rog conducerea națională a PSD să iasă cu declarații pentru condamnarea cu FERMITATE a acțiunii de tip mafiot, stalinist, față de modul de împărțire a banilor din fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului, rectificare de buget făcută după criterii clientelare, politice, în cel mai mare stil mafiot. Rog să fie sesizată și conducerea social democraților europeni. Nu mai trebuie tolerate asemenea practici. Guvernarea PSD nu a făcut discriminări de asemenea proporții (uriașe diferențe între primarii PNL și primarii PSD). Oricum trebuie găsite urgent soluții de echilibrare a situației create prin această ultimă rectificare“.
LISTA localităților vrâncene conduse de primari PSD și sumele primite din fondul de rezervă al guvernului Cîțu, AICI!