Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO și GALERIE FOTO: Mausolee pe bicicletă. „Instituțiile de frunte ale orașului și ale județului stau alături pentru a promova adevăratele valori ale acestor locuri”

Ediția din acest an a turului ciclist „Mausolee pe bicicletă” s-a desfășurat pe parcursul a două zile pline de evenimente dedicate istoriei acestor meleaguri. Scopul evenimentului „Mausolee pe bicicletă” a fost de a promova mausoleele din Vrancea, iar eroii care dorm aici somnul de veci să nu fie uitați. Evenimentul a fost promovat în rândul membrilor comunității de cicloturism și, de la circa 50 de participanți la prima ediție din 2015, anul acesta au fost încriși 150 de bicicliști. Doar în 2020 au fost mai puțini participanți, circa 20 de bicicliști, din cauza restricțiilor impuse de pandemie fiind organizată doar o ediție simbol.

În prima seară, vineri, 17 septembrie, a fost lansat un film de excepție despre mausoleele din Vrancea realizat de artiștii Diana Jipa și Ștefan Doniga. Filmulețul a fost prezentat în Piața Unirii. Evenimentul a fost precedat de o conferință la sediul Consiliului Județean la care au participat reprezentanții administrației locale și cei doi artiști. Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a subliniat că lansarea filmului dedicat celor patru mausolee este doar una dintre acțiunile organizate de administrația județean pentru a promova Vrancea. Este un film în cadrul proiectului Redescoperă România. Consiliul Județean a susținut financiar realizarea acestui film, a precizat președintele Cătălin Toma.

De asemenea, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a amintit că primul episod din seria Redescoperă România a fost filmat la Focșani. Mă bucur că putem fi gazda acestor minunați artiști. Faptul că această tradiție, Mausolee pe bicicletă” continuă este meritul Asociației Monumente în Vrancea care s-a ocupat de această activitate. Este o activitate frumoasă pe care noi o susținem financiar și logistic și sperăm să nu se oprească aici, a spus primarul Cristi Misăilă.

Pentru Diana Jipa, filmul dedicat celor patru mausolee a fost cel mai emoționant material din seria Redescoperă România. Fiecare mausoleu a avut dedicată câte o piesă care a respectat atmosfera sensibilă și emoționantă a fiecărui loc. La Mărăști a fost balada maestrului Eugen Doga, prin care am vrut să subliniem unitate, muzica fiind cea care ne unește pe toți. La Mausoleul Soveja am ales piesa Elegia a compozitorului Alfonso Castaldi, la Mausoleul din Focșani am ales o piesă mai dinamică, partea a treia din sonata doamnei Carmen Petra Basacopol. Am ales această piesă pentru că e ca o privire spre viitor. Mausoleul are un parc în care copiii se jucau și era o atmosferă care deschide noi speranțe. Poate cel mai cunoscut dintre mausolee, cel de la Mărășești, a avut o lucrare pe măsură, Balada lui Ciprian Porumbescu, a spus Diana Jipa.

Pianistul Ștefan Doniga a arătat că anul trecut, pandemia a limitat accesul publicului în sălile de concerte și atunci s-a încercat atragerea lui prin alte metode, prezentând mostre din ceea ce are mai frumos România. Seria a început anul trecut cu un episod dedicat municipiului Focșani, în prezența Excelenței Sale, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.. Ceea ce s-a întâmplat prin realizarea acestui film este un indiciu al unui lucru foarte frumos, un simbol care strălucește deasupra acestui oraș și acestei zone, anume simbolul unirii. Iată, instituțiile de frunte ale orașului și ale județului stau alături pentru a  promova adevăratele valori ale acestor locuri. Este un lucru admirabil, un lucru care se vede foarte rar nu numai în țară dar pretutindeni în lume, cred că este un lucru care duce înainte. Unirea, capacitatea de a fi alături, capacitatea de a gândi împreună și de a gândi pentru toți cei din jurul nostru. Prin această serie am încercat să ținem publicul alături de muzică, alături de valorile autentice ale culturii. Mausoleele sunt un simbol, care trebuie cunoscut de  oricine, a spus Ștefan Doniga, precizând că filmul este realizat de muzicieni, nu s-au dorit producții cinematografice, după regulile artei cinema-ului.

150 de participanți la Mausolee pe bicicletă

Și ediția de anul acesta a stat sub semnul restricțiilor impuse de pandemie, din cauza numărului mare de cazuri din Soveja fiind ocolit mausoleul din această comună.  Chiar și așa, a fost un traseu cu o lungime de 125 kilometri, respectiv Focșani – Domeniile Panciu- Mărăști – Mărășești, de unde a avut loc întoarcerea la Focșani. Însă unii cicliști au ales să se întoarcă tot pe bicicletă către Focșani, unde a avut loc premierea participanților, în total 150 de kilometri. Plecarea a fost la ora 8, de la Mausoleul Eroilor din Sud.

Prima oprire a fost la Domeniile Panciu, pentru o gustare oferită de sponsorii evenimentului. După o scurtă pauză, a fost reluată lupta cu kilometrii pe traseul Vidra-Vizantea-Mausoleul Mărăști. Un traseu lung, cu o urcare pe ultimii kilometri care i-a răsfirat pe bicicliști. Efortul însă a meritat iar participanții au fost întâmpinați cu muzica militară a Garnizoanei Focșani la trecerea sub arcul de triumf de la Mărăști. Iar la Mausoleu i-a așteptat un gulaș deosebit preparat de angajații primăriei Răcoasa. De asemenea, pe platoul din fața mausoleului a fost organizată o expoziție cu tehnică militară, de la unitățile Ministerului Afacerilor Interne și de la Salvamont Vrancea. Pauza a continuat cu un spectacol al Corului Parohiei de la Irești și un recital al jandarmului montan Cătălin Filipoiu Stepa.

Ultima etapă a turului ciclist din acest an a fost pe traseul Panciu-Mărășești. La mausoleul din Mărășești a avut loc ultima oprire, cu un eveniment caritabil, respectiv premierea cu o bicicletă a unui tânăr biciclist Cosmin Albert Teluță, elev la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”. Cosmin a fost prezent la start, sâmbătă 18 septembrie 2021, la Mausoleul Eroilor Sud dar lanțul bicicletei sale a cedat după câțiva zeci de kilometri. Organizatorii evenimentului au arătat că tânărul avea nevoie de o bicicletă mai mult decât mulți dintre participanții la tur pentru că vine la școală, aproximativ 20 km/zi, cu bicicleta. De la Mărășești a avut loc îmbarcarea în autobuze către evenimentul pregătit în Piața Unirii din Focșani. Aici a avut loc premierea bicicliștilor participanți, a celor care au câștigat sprintul de la Mărăști dar și un concert cu artiștii participanți la eveniment.

Evenimentul „Mausolee pe bicicletă” este organizat de Asociația „Monumente în Vrancea” și partenerii: Consiliul Județean Vrancea, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Salvamont Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Vizantea Livezi, Primăria Soveja, Primăria Răcoasa, Muzeul Vrancei, Centrul Cultural Vrancea, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, Teatrul Maior Ghe. Pastia și AS Tomiță Lazăr. Sponsorii evenimentului sunt: Pandora – Crama Cotești, Micromet, Premium Porc Group, General AgroCom Service, Fepra International, Ropharma, NDT Testing, Ana Are, Branko – Coffee To Go, Buticul Dulce, UMO Serv, Caspro Publicitate, Manosim, EthicSport, Autovip, Ursus Cooler. Partener tehnic: Drag Zone România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?