Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

A apărut un nou model de predicție a mișcării solului pentru zona seismică Vrancea

?????? ??????? ≠ ???? ???????

Hazardul seismic reprezintă mișcarea așteptată a terenului, provocată de cutremure, într-un anumit amplasament. Pentru a determina nivelul riscului seismic trebuie considerat, pe lângă valoarea de hazard seismic, gradul de expunere a elementelor de interes din amplasamentul respectiv (clădiri, oameni și bunuri), precum și vulnerabilitatea acestora la cutremur.

Indiferent de abordarea utilizată în evaluarea nivelului de hazard seismic (probabilistă sau deterministă), utilizarea unui model de predicție a mișcării solului este necesară. Acesta pune în legătură parametrii cutremurului (magnitudine, adâncime, mecanism focal etc.) cu caracteristicile amplasamentului de calcul (clasă de sol, distanță epicentrală sau hipocentrală etc.), facilitând calculul unei valori de accelerație maximă la nivelul solului, accelerație spectrală, viteză sau deplasare.

?? ??? ????? ?? ???????i? ? ???????? ??????? ?????? ???????

Pentru zona seismică Vrancea a apărut recent un nou model de predicție a mișcării solului, elaborat de Elena Florinela Manea (INFP), Carmen Ortanza Cioflan (INFP) și Laurențiu Danciu (ETH) și publicat în 2021 în Earthquake Spectra, cu titlul „Ground-motion models for Vrancea intermediate-depth earthquakes” – https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/87552930211032985. Acesta a fost determinat în baza unui set de peste 30000 de înregistrări seismice de la 207 de cutremure din zona Vrancea și o metodologie ce ia în considerare atât frecvența fundamentală de rezonanță a solului cât și diferențele de atenuare dintre regiunile intra și extracarpatică, precum și de-a lungul arcului carpatic.

Acest model se alătură altora dezvoltate în ultima perioadă pentru zona Vrancea, printre care Sokolov et al. (2008) sau Văcăreanu et al. (2015), fiind de așteptat ca noile modele, cu performanțe din ce în ce mai bune, să contribuie la viitoarea hartă de zonare din codul de proiectare seismică. Aspecte referitoare la acțiunea seismică de proiectare în viitoarea generație de coduri pot fi găsite aici: http://www.aicps.ro/revista/aicps-review-1-2021-1/content#page/n7/mode/2up. De asemenea, implementarea acestora în noua versiune de ShakeMap a INFP va contribui la o reprezentare mai bună a parametrilor mișcării solului, cu impact într-o estimare îmbunătățită a pagubelor seismice prin intermediul SeisDaRo (http://www.infp.ro/index.php?i=srv13). Acesta permite generarea de hărți utile pentru dirijarea eforturilor de căutare și salvare în caz de cutremur puternic sau pentru planificarea resurselor de intervenție în baza scenariilor.

sursă foto și text: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?