Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Festivalul de Teatru Tânăr „Ora de Teatru”, la cea de a III-a ediție

Festivalul de Teatru Tânăr „Ora de Teatru”, ediția a III-a, organizat de Asociația Protha din Panciu, în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureș și susținut de Consiliul Județean Vrancea, în calitate de finanțator a demarat joi, 2 septembrie.

La conferința de lansare a festivalului, care a avut loc la sediul CJ Vrancea, au participat Catalin Sfîrloagă (Asociația Protha, coordonator proiect), prof. univ. dr. Daniela Lemnaru (Universitatea de Arte Târgu Mureș), regizorul Gheorghe Balint, Lavinia Budescu (psiholog DGASPC Vrancea), voluntari și membri ai trupei de teatru Protha Panciu. Festivalul, desfășurat în perioada 2 – 5 septembrie 2021, în șase localități din județul Vrancea (Focșani, Odobești, Panciu, Pufești, Soveja și Vidra), oferă participanților și spectatorilor ateliere de teatru, spectacole de teatru, un colocviu vocațional, întâlniri cu personalități din domeniul cultural și un concert de muzică.

Joi, în prima zi a festivalului, au avut loc ateliere de teatru la Focșani, Panciu, Odobești, Vidra, Pufești și Soveja, urmate de evenimente la Ateneul Popular „Mr Gh. Pastia”Focșani și la Cinema Balada Focșani. Ediția din acest an a proiectului de educație și terapie prin teatru îi va aduce împreună pe elevii de gimnaziu, copiii cu autism, elevii cu deficiențe de auz și vorbire, elevii instituționalizați, liceenii și studenții la teatru, din județul Vrancea și alte localități din țară. În calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, voi susține permanent acțiunile educative, culturale, performanța și proiectele dedicate tinerilor. Sunt convins că Festivalul de Teatru Tânăr va fi o ediție de succes, la fel cum au fost și cele anterioare, a fost mesajul președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma.

Accesul la activitățile din cadrul festivalului a fost gratuit pe toată durata evenimentului, în limita locurilor disponibile.

Vineri, 3 septembrie 2021, între orele 09.00 – 12.00, au fost organizate ateliere de teatru (Focșani/ Panciu/ Odobești/ Vidra/ Pufești/ Soveja). După ora 14.00, la  Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” din Focșani, publicul a putut urmări trupa Gong Roman, cu piesa „Fluturi sunt liberi” de Leonard Gershe, iar după ora 15.30, trupa de teatru antic „Katharsis”, din Botoșani, a evoluat pe scena Ateneului focșănean cu spectacolul „Nefericirile fericitului Augustin”. În final, după ora 17.00, Calea Ferată Constanța au prezentat „Avioane de hârtie” de Elise Wilk, spectacol desfășurat tot la Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” din Focșani.

Sâmbătă, 4 septembrie, ziua a pornit cu atelierele de teatru, desfășurate în Focșani. După ora 14.00, pe scena Ateneului Popular „Mr. Ghe. Pastia” din Focșani, trupa Chaplin București a prezentat piesa „Maison Tuvache” de Jean Teule, Trupa Ștefan Iordache din București a evoluat cu piesa „Zidul” (text colectiv), iar Trupa de Teatru Birlic Fălticeni, cu piesa  „Fluturi sunt liberi” de Leonard Gershe. În final, după ora 18.15, viitorii actori de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș au prezentat la Focșani piesa „Întoarcerea de acasă” de Ștefan Caraman, regia Dana Lemnaru. Spectacolul a avut loc în Piața Unirii. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu reprezentația Impro Show – Funkers, susținută de Universitatea de Arte din Târgu Mureș, tot în Piața Unirii din Focșani.

Duminică, 5 septembrie, ultima zi a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru” a debutat cu „Gânduri despre și pentru teatru”, prezentate de   prof. univ. dr. Oana Leahu, la Teatrul „Mr. Ghe. Pastia”.

De la ora 16.00, pe scena Teatrul „Mr. Gh. Pastia” din Focșani este programată piesa de teatru „Iona” de Marin Sorescu. Spectacolul va fi susținut de actorii Teatrului Dramaturgilor București, în regia lui Victor Ion Frunză.

Tot duminică, de la ora 17.30, Trupa Les Chobeaux din Cluj Napoca poate fi văzută în piesa „Una cassa del tesoro”. Spectacolul se va desfășura în Piațeta Teatrului din Focșani.

De la ora 18.30, în Piațeta Teatrului va avea loc Gala de premiere, urmată de un concert de muzică, susținut de Radu Fărcane și Luis Butuza.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?