Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

VIDEO și GALERIE FOTO: Focșani. Apă și servicii medicale primare, la punctele de prim ajutor în caz de caniculă

Ultima lună de vară, august, a adus în zona noastră temperaturi ce au depășit, în unele zile, chiar și 30ºC, disconfortul termic fiind destul de ridicat. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Primăria Focșani a amenajat și în acest an puncte prim ajutor, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) și Școala Postliceală Sanitară „Hippocrate” Focșani.  Primăria Focșani a organizat două puncte de prim ajutor, unul în interiorul Pieței Moldovei, și altul în foișorul din Grădina Publică. Anunțul a fost făcut în această săptămână, pe pagina de Facebok a primarului Cristi Valentin Misăilă: „Prin aceste puncte, focșănenii vor putea solicita măsurarea tensiunii arteriale și alte servicii medicale primare, dar și apă plată sau apă minerală, deoarece, din cauza caniculei, gradul de deshidratare este ridicat, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, mai ales persoanelor în vârstă sau cu tulburări cardiace. În funcție de condițiile meteo din următoarele zile, avem în vedere menținerea și chiar mărirea numărului punctelor de prim ajutor, în zonele cele mai aglomerate din oraș‟.

Legume, fructe și… un punct de prim ajutor

Soarele dogorește precum focul în sobă. Printre zeci de picioare care-și croiesc drum pe lângă tarabele din piață, câteva pisici își târăsc cozile pe deasupra asfaltului fierbinte. Este trecut de ora 13:00 și ne aflăm la punctul de prim ajutor din Piața Moldovei, unde Roberta Mîțu și colega ei Nicoleta Mărgărit, studente în anul I în cadrul Școlii Postliceale Sanitare „Hippocrate‟, măsoară tensiunea arterială a două doamne. În mai puțin de jumătate de oră, aproximativ 50 de persoane le-au „trecut pragul‟, fie pentru un pahar cu apă, fie pentru a afla valorile funcțiilor vitale. „Încercăm să ajutăm persoanele care vin la noi cu dureri de cap, care vor să afle valoarea tensiunii sau care ne cer un pahar cu apă. Sunt foarte importante aceste puncte de prim ajutor și ne bucurăm foarte mult că putem să-i ajutăm pe semenii noștri. Pentru a preveni deshidratatea organismului, mai ales în sezonul cald, este recomandat un consum ridicat de apă, să ne acoperim capul cu o pălărie sau cu o șapcă, să stăm mai mult la umbră și să ne facem cumpărăturile dimineața. Persoanelor care ne spun că suferă de afecțiuni grave care vin la punctul nostru de prim ajutor, le sugerăm să vadă un medic de specialitate și să-și monitorizeze mai des funcțiile vitale. În viitor, sper să lucrez ori într-un spital public, ori în privat,  ca asistentă medicală. De mică voiam să devin medic veterinar și iată că acum ajung să ajut oamenii. Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place să încerc să ajut oamenii, să-i întreb dacă sunt bine, cum se simt. Acum fac practică la spital pe Pediatrie și-mi place foarte mult‟, spune Roberta Mîțu, studentă în anul I la Școala Postliceală Sanitară „Hippocrate‟.

Amenajarea unui punct de prim ajutor în interiorul pieței este o inițiativă lăudabilă, spune Vladimir Dușinschi, directorul  SC Administrația Piețelor Focșani SA. „Înainte de toate, aș vrea să felicit SVSU și Școala Postliceală Sanitară «Hippocrate» pentru că știu că au o colaborare cu Primăria Focșani pentru deschiderea acestor puncte de prim ajutor pe raza municipiului. A fost amenajat un punct de prim ajutor în zona acoperită a Pieței Moldovei, aproape de grădina interioară. Activitatea punctului de prim ajutor din Piața Moldovei începe în jurul orei 13:00 și se încheie undeva în jurul orei 18:00. Încurajăm punctele acestea de prim ajutor și le dorim continuitate, mai ales în această perioadă în care disconfortul termic este foarte accentuat‟, a spus Vladimir Dușinschi.

Printre persoanele care au apelat la serviciile punctului de prim ajutor din Piața Moldovei, l-am întâlnit pe Daniel Ghica, producător de aproximativ 9 ani. În cele 9-10 ore în care își petrece timpul în spatele tarabei cu usturoi și semințe, Daniel Ghica spune că se hidratează foarte bine pentru a face față cu brio temperaturilor caniculare. Bărbatul spune că „este foarte important și benefic un astfel de punct de prim ajutor pentru toți focșănenii și nu numai. Oamenii își pot verifica starea de sănătate pe timp de căldură. De preferat, în această perioadă, este bine să consumăm legume, fructe, verdeață, carne mai puțină pe căldură, alcool, dacă se poate, deloc. Acum, oamenii vin să-și facă cumpărăturile din piață mai mult dimineața, pe răcoare‟. Sunt mulți cei care, în loc să dea fuga la farmacie, vin în piață pentru remedii naturale. Iar Daniel Ghica spune că usturoiul este un adevărat antibiotic natural.

O nouă încălzire este estimată pentru perioada 15-19 august”

Lăsăm în urmă piața și ne îndreptăm pașii spre centrului Focșaniului acolo unde cele mai vânate sunt locurile la umbră. Puține, dacă luăm în calcul faptul că soarele a reușit să-și strecoare razele chiar și printre ramurile copacilor ale căror frunze au început, ușor, ușor să … „ruginească‟. În foișorul din Grădina Publică, le-am întâlnit pe Raluca Sava și Mihaiela Cântacea, studente în anul II la Școala Postliceală Sanitară „Hippocrate‟ „Am ales această meserie deoarece îmi place să lucrez cu oamenii și vreau să-i ajut cât de mult pot. Sunt a doua zi la punctul de caniculă. Au fost aproximattiv 50 de persoane în aceste zile, cărora le-am monitorizat tensiunea arterială și le-am oferit un pahar cu apă. Consider că este important să avem o sticlă cu apă la noi întotdeaua, deoarece hidratarea este esențială în viața noastră și în dezvolarea organismului. Este bine să știm și valorile tensiunii, deoarece acestea pot scădea sau crește din cauza temperaturii sau a alimentației. Oamenii ar trebui să se ferească de căldură, să poarte o pălărie pentru a nu face insolație și să folosească soluții cu factor de protecție. Cred că sunt foarte utile aceste puncte de prim ajutor deoarece oamenilor, dacă li se face rău, noi putem chema chiar și ambulanța, iar până la sosirea specialiștilor, le putem acorda primul-ajutor‟, spune Mihaiela Cântacea. Sfârșitul acestei săptămâni va aduce o vreme călduroasă cu temperaturi maxime cuprinse între 32º și 33ºC, anunță meteorologii. „O nouă încălzire este estimată pentru perioada 15-19 august, când vremea va fi din nou călduroasă în mare parte a regiunii, cu maxime, în medie de 30/31 de grade‟, potrivit site-ului meteoromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?