Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

9 mituri comune despre alergare care pur și simplu nu sunt adevărate

 

E destul de dificil să vă apucați de alergat, fără să aveți parte de informații contradictorii despre anumite subiecte, cum ar fi stretching, consumul de băuturi sportive și carbohidrați și antrenamentele de forță.

În acest articol, aruncăm o privire asupra câtorva mituri comune despre alergare, ca să aveți toate informațiile corecte de care aveți nevoie pentru a vă apuca de acest sport. Așadar, încălțați-vă acea pereche adidas de alergare și haideți să clarificăm câteva concepții greșite.

Trebuie să faceți stretching înainte de orice alergare

Deși stretchingul este important pentru sportivi, întinderea statică (menținerea unei întinderi pentru o perioadă de timp) nu trebuie făcută neapărat înainte de a alerga. Întinderea statică este cel mai benefică după alergare. În schimb, încălziți-vă cu mișcări dinamice, cum ar fi un mers ușor, legănatul picioarelor, lovituri de fund, genunchi înalți și lovituri de picioare drepte.

Trebuie să vă hidratați cu o băutură sportivă

Cu atât de multe băuturi diferite pe piață și avertismentele cu privire la hidratare, consumul unei băuturi sportive pare o idee bună. Dar nu este neapărat alegerea corectă. Dacă antrenamentul dvs. durează mai puțin de o oră, nu este nevoie să consumați o băutură sportivă. Alegeți apa pentru acele antrenamente mai scurte. Dacă antrenamentul dvs. depășește o oră, atunci ar trebui să consumați o băutură sportivă, pentru a înlocui caloriile și electroliții pierduți.

Trebuie să mâncați paste înainte de o cursă

Mulți sportivi consideră că trebuie să se încarce cu carbohidrați înainte de o cursă. Adevărul este că, cu excepția cazului în care evenimentul dvs. depășește două ore, nu este necesar să vă modificați dieta în vreun fel. Dacă cursa dvs. durează peste două ore, este benefic să vă creșteți consumul de carbohidrați în săptămâna care precede cursa; nu cu o seară înainte. În loc să vă îndopați la cina de dinaintea cursei, mâncați ceva ce ați mâncat și în timpul antrenamentului, astfel încât să știți că nu vă veți deranja la stomac.

Trebuie să alergați în fiecare zi

Alergarea în fiecare zi nu este necesară; de fapt, poate fi dăunătoare și poate duce la supraantrenare, epuizare și accidentare. În schimb, încorporați antrenamentele încrucișate (adică înotul, ciclismul, bicicleta eliptică, canotajul) în rutina dvs. Mulți sportivi consideră că se descurcă cel mai bine dacă își iau cel puțin o zi liberă în fiecare săptămână, în timp ce alți sportivi se descurcă mai bine cu două zile de odihnă în fiecare săptămână. Experimentați în timpul antrenamentului și vedeți ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Alegeti adidas de la Emag, pentru un antrenament complet!

Kilometrajul este tot ceea ce contează

Mulți alergători sunt preocupați doar de kilometrajul săptămânal și cred că aceasta este măsura unui alergător adevărat. Cu toate acestea, ceea ce faceți cu acei kilometri este mai important decât numărul real de kilometri pe care îi alergați. Alergarea a 5 km pe zi în același ritm, cinci zile pe săptămână este în regulă, dar pentru a-și spori performanța de alergare, un atlet ar trebui să alterneze între zile mai intense (alergări de tempo, la deal și cu viteză) și o cursă lungă în fiecare săptămână. Variația intensității și a kilometrajului în timpul antrenamentelor vă va ajuta să obțineți o performanță mai bună decât alergarea în același ritm și pe aceeași distanță în fiecare zi.

Nu puteți rata niciun antrenament

Chiar și alergătorii experimentați au probleme cu acest mit. După cum am menționat mai sus, mulți alergători pot beneficia de cel puțin o zi liberă în fiecare săptămână. În afara zilei de odihnă programate în mod regulat, un pic de bun simț vă va ajuta să vă mențineți sănătos și puternic. De exemplu, poate fi benefic să omiteți antrenamentul planificat dacă sunteți obosit, bolnav sau vă doare ceva. O zi liberă acum ar putea preveni nevoia de a vă lua o săptămână liberă mai târziu. Încercați să priviți imaginea de ansamblu.

Alergătorii nu trebuie să se antreneze

Multiple studii au dovedit că antrenamentul de forță este eficient și benefic pentru alergători. Antrenamentul de forță îmbunătățește performanța la alergare și poate reduce riscul de accidentare. O rutină eficientă nu trebuie să ia mult timp; 15 până la 30 de minute de câteva ori pe săptămână vă vor face un atlet mai puternic. Concentrați-vă în principal pe picioare și pe abdomen. Faceți mișcări și exerciții unilaterale, care se concentrează pe echilibru și stabilitate, cum ar fi exerciții cu un singur picior, BOSU și antrenament cu mingea de stabilitate.

Flexibilitatea este esențială

Odată cu popularitatea crescută a yoga-ului, mulți alergători cred că trebuie să fie extrem de flexibili pentru a alerga mai bine. Adevărul este că articulațiile prea flexibile sunt mai puțin stabile, ceea ce le face mai predispuse la întinderea excesivă. Corpul dvs. are nevoie de articulații stabile, cu mușchi puternici care să le înconjoare. Prin urmare, stabilitatea este mai importantă decât flexibilitatea. Vă puteți crește stabilitatea prin antrenamente de forță și exerciții de echilibru.

Alergarea pe vreme rece vă poate îmbolnăvi

Acest mit e prin preajmă de mult timp. Virușii și bacteriile vă îmbolnăvesc, nu alergatul în frig. Este mai probabil să răciți dacă rămâneți înăuntru, deoarece acolo se dezvoltă și se pot răspândi germenii. În schimb, îmbrăcați-vă corespunzător vremii (straturile sunt cele mai bune) și asigurați-vă că vă mențineți capul și mâinile încălzite.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?