Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Eroii Primului Război Mondial au fost comemorați la Mausoleul Eroilor de la Mărăști

Eroii Primului Război Mondial au fost comemorați, joi, în cadrul unui ceremonial organizat la Mausoleul Eroilor de la Mărăști. Evenimentul a început cu un ceremonial religios în timpul căruia avioane de luptă au survolat mausoleul. Militari, reprezentanți ai administrației locale și județene, locuitorii satului Mărăști au venit la ceremonialul organizat la Mausoleu. Ceremonia a fost dedicată eroismului soldaților care au căzut într-una din cele mai ample acțiuni militare din Primul Război Mondial. În urmă cu 104 de ani, la 7/20 iulie 2017 a fost semnat ordinul de luptă pentru începerea operațiunilor de la Mărăști. Aici, în 11/24 iulie 1917, Armata a II -a Română, condusă de Mareșalul Averescu, a înfrânt armata germană în bătălia pentru satul Mărăști.

A fost una dintre cele mai crunte bătălii din Primul Război Mondial, o victorie plătită cu sângele a 1.469 morți și 3.052 de răniți și distrugerea satului Mărăști. Victoria reputată de Armata a II-a a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărășești. Ceremonia militară de ieri a fost organizată de Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române. La 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, continuatoarea tradiţiilor istorice ale acesteia şi ale Comandamentului 2 Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu”, Divizia 2 Infanterie „Getica” este o structură militară puternică şi complexă, de maximă importanţă în cadrul Armatei României.. De asemenea, au fost prezenți elevii Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”.

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob a evocat în discursul său momentul de demnitate militară și națională din vara anului 1917, personalitatea mareșalului Averescu dar și realitatea războiului. „Mergeți și citiți prenumele de jos, din osuar, și de pe placă, Ion, Gheorghe, Dumitru, Nicolae. După care puneți-le fețe, puneți-le o cască în cap și gândiți-vă că au trebuit să ia în piept dealul din față. Atunci o să constatați că războiul are un chip urât. Nu e nimic frumos despre război”, a spus general-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob.

Despre importanța luptelor de la Mărăști au vorbit primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, comandorul (r.) Jănel Tănase, fiind prezentat și mesajul Guvernului României pentru acest moment istoric.

Municipiul Focșani a fost reprezentat de primarul Cristi Misăilă. În urmă cu 104 ani se dădeau lupte crâncene pentru unitatea poporului român, iar pentru îndeplinirea acesteia, aici, la Mărăști, au luptat cu vrednicie soldații Armatei a 2-a, conduși de Mareșalul Averescu. Tot pe front, la Coțăfănești, ostașii Armatei a 2-a au pus bazele unei fundații ce avea să reconstruiască, după Primul Război Mondial, satul Mărăști. Însăși Majestatea Sa, Regina Maria, a călcat pe aceste locuri atunci când a participat la slujba de sfințire a Bisericii cu Hramul ”Maria Magdalena” și a pus piatra de temelie a Mausoleului Mărăști! Cu dragoste, perseverență și dăruire, acest sat a fost reconstruit din temelie prin implicarea directă a comandanților Armatei a 2-a, cei care astăzi își dorm somnul de veci în Mausoleul Mărăști. Am reamintit aceste fapte eroice ale celor ce au luptat, au eliberat și au reconstruit Mărăștiul tocmai pentru a scoate în evidență moștenirea deosebită a Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, purtătoarea tradiţiei Armatei a 2-a. Este o moștenire care vă onoarează și vă obligă să duceți mai departe gloria eroilor din Primul Război Mondial, care s-au jertfit pe Valea Râmnicului, la Mărăști și la Oituz! Astăzi, la ceas de sărbătoare a Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, vă urez ”La mulți ani!”, se arată în mesajul primarului Cristi Misăilă.

Un mesaj a avut și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, care a amintit că „noi, autoritățile județene trebuie să fim mândri și, în același timp, să protejăm ceea ce alții au făcut posibil ca astăzi să comemorăm”. „Vă îndemn să vă uitați în spate (pe placă n.r.), sunt nume și prenume, sunt familii, oameni care au sperat, care au crezut într-un ideal și care ar trebui să fie un exemplu și pentru noi, pentru cei de astăzi, pentru cei care ar trebui să facă din această frumoasă țară, din acest frumos județ multe lucruri”, a spus președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?