Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Primarul Misăilă: „S-au făcut presiuni asupra guvernului pentru a le da posibilitatea să îngroape de tot municipiul Focșani?”

Primarul Cristi Misăilă a făcut un apel, ieri, către consilierii locali focșăneni pentru a vota proiectul de hotărâre referitor la bugetul municipiului Focșani care fusese propus în ședința extraordinară. Din păcate, „majoritatea din Consiliul Local Focșani refuză orice soluție venită din partea primarului pentru că așa au primit ordin pe Unitate”, a arătat edilul, după ce majoritatea PNL – USR Plus a plecat din ședință, fără să voteze proiectul privind aprobarea bugetului.

În cadrul unei conferințe de presă, edilul a arătat că se menține starea de incertitudine și de blocaj a municipiului Focșani, după ce Curtea de Apel Galați a dat un nou termen, pentru 26 iulie, când se va judeca dacă viceprimarul Ana Maria Dimitriu poate reprezenta Consiliul Local în fața instanței de judecată. Abia ulterior va fi judecat recursul la suspendarea hotărârii Consiliului Local referitor la bugetul municipiului. Adică cel puțin două săptămâni în care municipalitatea nu poate plăti facturi, salarii, indemnizații pentru asistenții personali sau investițiile aflate în derulare. Un blocaj administrativ care poate fi evitat dacă majoritatea PNL – USR PLUS acceptă soluția de compromis pentru abrogarea hotărârii Consiliului Local referitoare la bugetul local și se adoptă o altă hotărâre. Această soluție propusă de primarul Misăilă are avantajul că lasă fără obiect procesul demarat de sindicatul Sintax și permite deblocarea activității în administrația locală focșăneană.

În aceste condiții, primarul Cristi Misăilă a convocat ieri o ședință extraordinară în care a repus pe ordinea de zi proiectul referitor la abrogarea hotărârii din 10 mai și aprobarea unui nou buget al municipiului. „Fac un apel către toți consilierii locali, toți factorii decidenți, către cei care conduc destinele focșănenilor, să se gândească cu mare atenție că singura soluție, pe care am propus-o în alte cinci ședințe de Consiliu Local, este de a reface o nouă hotărâre de Consiliu privind bugetul pe anul 2021, astfel rămânând procesul fără obiect și nefiind nevoie să ne plimbăm prin instanțe să așteptăm termene, ziua când consilierii PNL – USR PLUS vor înțelege că focșănenii i-au trimis acolo nu pentru a-i nenoroci ci pentru a-i ajuta să poată beneficia de minimele servicii pe care o primărie trebuie să le pună la dispoziția tuturor cetățenilor”, a spus primarul Cristi Misăilă, care le-a solicitat consilierilor locali PNL – USR PLUS să demonstreze că sunt alături de focșăneni „cu faptele, nu doar cu vorbele”. Consilierii majorității au părăsit însă sala de ședințe la „ordinul” viceprimăriței Ana Maria Dimitriu, fără să fie votat proiectul propus de primar.

Primarul a fost prezent ieri și la Curtea de Apel Galați unde s-a judecat recursul depus de Consiliul Local, semnat de viceprimarul Ana Maria Dimitriu. Însă viceprimarul PNL nu a putut să prezinte niciun document care să ateste că poate reprezenta Consiliul Local Focșani în fața instanțelor de judecată. „Recursul Consiliului Local a fost semnat, viceprimarul Ana Maria Dimitriu care a desconsiderat calitatea sa de viceprimar și de președinte de ședință al Consiliului Local neștiind sau nevrând să știe că, de fapt, această calitate nu îi oferă și posibilitatea de a reprezenta Consiliul Local în fața instanțelor de judecată. Din acest motiv, reprezentantul sindicatului a solicitat ca această situație să fie judecată de Curtea de Apel, s-au solicitat probe care să demonstreze dacă domnia sa are această calitate, nu a putut să le prezinte, făcându-se de râs în fața instanțelor spunând că este inginer, nu are pregătire juridică și nu a știut acest lucru. Mai mult, nici măcar nu a avut delegație din partea Primăriei Focșani pentru a se prezenta la Galați. Dacă se întâmpla vreun accident era considerat accident de muncă și ne punea pe noi într-o dificultate majoră”, a spus primarul Misăilă. Acesta a explicat că „dacă instanța de judecată de la Tribunalul Vrancea nu ar fi considerat că planează suspiciuni clare de nelegalitate a acestei hotărâri, niciodată nu se pronunța asupra suspendării iar sindicatul nu ar fi făcut această acțiune în instanță”.

Viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu nu a putut face dovada că reprezintă legal CL Focșani

Curtea de Apel Galați a dat ieri un nou termen în dosarul privind suspendarea bugetului Municipiului Focșani, o nouă întâlnire între părți urmând a avea loc luni, 26 iulie. Amânarea are legătură cu faptul că viceprimarul „încurcă-lume” Ana Maria Dimitriu nu a putut face dovada că ar reprezenta Consiliul Local Focșani, astfel că instanța i-a mai dat un răgaz să se gândească bine de unde produce cele necesare. De altfel, și CA Galați ne-a confirmat oficial că se așteaptă anumite documente: „În legătură cu dosarul nr. 886/91/2021 vă comunicăm faptul că a fost acordat un nou termen de judecată la data de 26 iulie 2021 pentru depunere înscrisuri”. Practic, cea care se plânge constant că sunt persoane/entități care pun bețe în roate bunului mers al municipiului este de fapt cea care nu prea pricepe cine suntem și unde ne îndreptăm.

În fapt, instanța i-a cerut PNL-istei Dimitriu să facă dovada calității de reprezentant al CL Focșani – atât pentru semnarea recursului, cât și pentru susținerea lui, ceea ce ar trebui să se întâmple pe 26 iulie. Aceasta pentru că doamna viceprimar nu are un mandat expres din partea CL Focșani, așa cum prevede legea, astfel încât a fost invocată o excepție de nulitate a recursului. Cam multe cuvinte complicate pentru unii care nu se pricep la altceva decât scandal și istericale. Dosarul mai are un termen stabilit, în august, când ar trebui să se decidă dacă bugetul rămâne suspendat – așa cum a stabilit Tribunalul Vrancea, sau nu. Desigur, mai nou, doamna vice este specialistă în drept, deși nu are vreo calificare cât de mică.

Cum era de așteptat, doamna viceprimar nu are nimic de spus despre situația pe care au creat-o dumneaei și colegii din PNL și USR PLUS, ieri continuând a se lamenta că se „luptă” cu funcționarii din Primărie, al căror protest legitim continuă să-l compare cu o „mineriadă”. Asta pentru că, în viziunea „ciumei galbene”, drepturile, inclusiv cele salariale, sunt în moft. În viziunea liberalilor, oamenii nu au voie vreodată să taxeze gafele grave pe care PNL și USR PLUS le-au creat atunci când au impus un buget nefuncțional. Doamne ferește să apeleze cineva la instanță pentru o opinie profesionistă!

Focșaniul are nevoie de liniște și de stabilitate”

Primarul Cristi Misăilă a fost susținut ieri, la conferința de presă, de către președintele PSD Focșaniu, Liviu Oloeriu și consilierul local Georgian Mocanu. Fost consilier local la Focșani timp de patru mandate, Liviu Oloeriu a arătat că întotdeauna a fost o colaborare între forțele politice din Consiliul Local și nu s-a ajuns niciodată la o situație de nefuncționalitate administrativă. Social democratul le-a transmis consilierilor PNL să iasă din slujba partidului și să voteze în interesul cetățenilor din Focșani. Este o nouă încercare de deblocare a acestei situații. Cred că în august vom avea aceeași situație dacă nu se va abroga hotărârea Consiliului Local. Nimeni nu câștigă din această situație, nici primarul, nici grupurile PNL și USR PLUS. Deși se mizează pe faptul că administrația este încurcată și nu toți cetățenii înțeleg fenomenul administrativ, pot să contrazic această afirmație și să spun că oamenii înțeleg. Toată lumea va fi de lăudat dacă se deblochează situația și intrăm în tr-o strare de normalitate”, a spus președintele PSD Focșani, Liviu Oloeriu.

La rândul său, consilierul local Georgian Mocanu a subliniat că trebuie îngropate orgoliile politice și trebuie deblocat bugetul Focșaniului. „Focșaniul are nevoie de liniște și de stabilitate pe care le putem da doar noi, cei 21 de consilieri locali și domnul primar prin deblocarea bugetului. Deja este foarte târziu, suntem la jumătatea anului iar în luna septembrie trebuia să pregătim bugetul pentru 2022”, a precizat Georgian Mocanu.

Guvernul vrea să permită debranșările de la utilități în perioada stării de alertă

Deblocarea bugetului în forma aprobată de majoritatea PNL – USR PLUS nu va rezolva problemele din municipiu. Astfel, sunt instituții subordonate care, în contextul deblocării bugetului, vor primi salarii doar în procent de 80% iar pentru următoarea lună nu sunt bani pentru plata salariilor. De asemenea, Electrica a somat că sistează furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public dar și pentru toate punctele de consum, inclusiv clădirea Primăriei, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Starea civilă. Primarul Cristi Misăilă a spus că este prea mare coincidența ca somația să fie trimisă de Electrica iar în același timp să apară un proiect de OUG în dezbatere publică prin care guvernul să abroge articolul referitor la interdicția debranșărilor de la utilități în perioada stării de alertă. „Ce să înțeleg? Că s-au făcut presiuni asupra guvernului pentru a le da posibilitatea să îngroape de tot municipiul Focșani, pentru a le da posibilitatea să întrerupă furnizarea energiei electrice în Focșani? Până aici s-a ajuns. De aceea obrăznicia și nemernicia acestor oameni sunt la cele mai înalte cote posibile”, a spus primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?