Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO: Primăria Năruja vrea să reabiliteze spitalul construit în comună de regele Carol I

Primăria Năruja vrea să reabiliteze clădirea Spitalului Năruja și să o reintroducă în circuitul public. Primul pas a fost făcut, ieri, în ședința Consiliului Județean, unde s-a aprobat trecerea imobilului în domeniul public al comunei Năruja. Transferul s-a făcut la solicitarea Primăriei Năruja, care vrea să modernizeze și să utilizeze imobilul „în scopul dezvoltării unor servicii sociale, pentru satisfacerea nevoilor comunității locale”. Primarul Grigore Mihăeș spune că este nevoie ca acest transfer să fie realizat cât mai rapid având în vedere noua programare a fondurilor europne și durata procesului de întocmire a documentațiilor tehnic economice. Destinația finală a acestui imobil urmează să fie stabilită după discuții la nivelul Consiliului Local Năruja, a comunității locale dar și în funcție de fondurile europene disponibile. Primarul Mihăeș ne-a spus că sunt mai multe variante, respectiv un azil de bătrâni dar și o unitate spitalicească prin care să fie asigurate servicii medicale pentru cei aproape 20 mii de locuitori din zonă. „Deocamdată vrem să obținem fonduri de la Banca Europeană de Investiții pentru realizarea documentației și urmează să stabilim care va fi destinația clădirii, în urma consultării Consiliului Local, a comunității din Năruja. Vrem să accesăm fonduri europene pentru realizarea investiției, vom încerca și un parteneriat cu o universitate din țară. Însă pentru a începe aceste demersuri era nevoie ca această clădire să fie în patrimoniul nostru”, a explicat primarul Mihăeș. Construit într-un singur an, spitalul de la Năruja avea secții de chirurgie, pediatrie și chiar maternitate. Deși au fost mai multe tentative de reabilitare și transformare într-un azil de bătrâni, niciuna nu s-a concretizat.

În urmă cu câțiva ani, Florin Marian Dîrdală, de la Arhivele Naționale Vrancea, a cercetat documentele vechi și iată ce scria despre Spitalul din Năruja:

„Într-o regiune în care spitalul de la Vidra nu mai reușea să acopere toate nevoile medicale ale vrâncenilor, acesta aflându-se la o depărtare semnificativă de comunități precum Nereju, Paltin, Năruja, Nistorești, Vrâncioaia, de unde transportul în bune și rapide condiții al bolnavilor, care necesitau intervenții imediate, era imposibil de realizat cu mijloacele rudimentare ale timpului și drumurile uneori imposibil de folosit și încă multe astfel de dezavantaje, se impunea ca în inima Vrancei, oamenii de acum un secol să dorească a avea încă un spital.

Dorința acestora a prins contur la începutul secolului al XX-lea, când regele Carol I al României, aflat la vânătoare prin Munții Vrancei, a poposit în Năruja unde a fost primit de toată suflarea Țării Vrancei cu mare ospăț și dragoste, pe un platou aflat pe Dealul Nărujii, cu ocazia celei de-a 40-a aniversare a domniei. La cererea nărujenilor, a hotărât să înalțe un spital pe acest platou pentru îngrijirea sănătății mocanilor vrânceni. După numai un an de zile, pe acel teren, donat comunității de preotul Nicolae Mihail, a fost ridicată clădirea Spitalului Jubiliar „Regele Carol I”, considerat la acel moment unul dintre cele mai moderne din Europa.

Banii pentru construcție au provenit din rezervele Casei Regale, iar suma a depășit cu puțin 80 000 lei, Caietul de sarcini, devizul estimativ și planurile au fost întocmite la București de către arhitectul Gr. Călinescu, care a supravegheat și lucrările de construcție. A funcționat până în anul 2002, când a fost desființat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?