Ediția: Joi 8 mai 2025 Nr. 6873

GALERIE FOTO: INTERVIU cu dr. Maxim Gavriliță, medic urolog la Spitalul Județean Focșani: „Chirurgia este pasiunea mea‟

Mai mult de jumătate din viață și-a dedicat-o studiului și continuă să învețe astfel încât să salveze viața cât mai multor oameni. Dr. Maxim Gavriliță este medic specialist urolog și face parte din echipa medicală a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ din Focșani de aproximativ un an. Originar din orașul Călărași, din Republica Moldova, dr. Maxim Gavriliță a venit la Focșani pentru că aici locuiește cea care i-a devenit soție. Medicul spune că-și dorește să rămână în Vrancea pentru că „mă intereseasă să aduc performanețele pe care le-am avut la Cluj, ca medic rezident, și aici‟.

De curând, dr. Maxim Gavriliță a publicat pe Facebook o postare prin care explică cum a reușit să salveze viața unei paciente care s-a prezentat la UPU Focșani în stare gravă. „Cazul pe care l-am promovat pe pagina de Facebook se referă la o femei în vârstă de 60 de ani, care s-a prezentat la UPU Focșani din cauza unei pietre care îi bloca rinichiul. Rinichiul era infectat și începuse să formeze puroi în interior. Un rinichi blocat, plin cu puroi, duce la septicemie în sânge, lucru care, la un moment dat, provoacă decesul pacientului, evoluția bolii fiind destul de rapidă. Astfel, prin căile naturale, am introdus o sondă JJ prin care am împins piatra, făcând astfel acces urinei și puroiului să iasă din rinichi. Odată ce se deblochează rinichiul și puroiul se elimină prin urină, cu antibiotic, iar evoluția este fulminantă. În 24 de ore de la intervenție, pacienta a fost transferată de la Terapie Intensivă, pe Secția de Urologie, și a mai fost nevoie să urmeze tratament cu antibiotic timp de 7 zile, iar ulterior a fost externată‟, explică dr. Maxim Gavriliță.

O familie de medici

Medicul de peste Prut spune că i-au plăcut dintotdeauna științele exacte și detaliile. Deși în copilărie visa să devină cosmonaut sau aviator, adolescența l-a adus cu picioarele pe pământ și Maxim Gavriliță a hotărât că Medicina este domeniul care i se potrivește cel mai bine din punct de vedere al carierei. Maxim Gavriliță nu este singurul medic din familie, fratele mai mare este stomatolog, iar sora mai mică este medic endocrinolog. „Din punctul meu de vedere, Urologia este specialitatea cea mai interesantă pentru că este o constelație dintre medicină, chirurgie, tehnică, tehnologie și energie. Când eram mic, mi-era frică de medic, dar, când am crescut, îmi doream să fiu la fel de bun ca cei pe care i-am văzut. Când am ales Urologia, am realizat că nu a fost în zadar plecarea mea din Republica Moldova către Cluj, pentru că acolo, fiind tânăr rezident pe Urologie, am fost fascinat de ceea ce am văzut‟, mai spune dr. Maxim Gavriliță.

Absolvent al Universității de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu‟ din Republica Moldova, dr. Maxim Gavriliță a făcut rezidențiatul la Cluj. „Din cei cinci ani de rezidențiat, doi i-am făcut în Franța: un an la Strasbourg și un an la Toulon, unde am văzut atât Urologia oncologică, cât și Urologia funcțională. Am fost inițiat în tot ceea ce înseamnă Urologie legată de probleme neurologice, însă cel mai mult am fost fascinat de chirurgia laparoscopică. Laparoscopia reprezintă chirurgia minim invazivă, care acționează prin intermediul unor pense și o cameră video. Am terminat rezidențiatul în anul 2019, înainte de pandemie. Am ajuns la Focșani pentru că m-am căsătorit cu o focșăneancă, tânără doctor. Am găsit post la Spitalul Județean Focșani. Cred că pandemia mi-a deschis poarta. Am primit post pe perioada stării de alertă‟, mai spune dr. Maxim Gavriliță.

„Sunt fascinat de laparoscopie‟

Ce definește un doctor bun?! Indicația corectă, răspune dr. Maxim Gaviliță. „Durerea este primul simptom care cheamă pacientul la medic. Întâi de toate, trebuie căutată cauza durerii. De obicei, medicul de familie este cel care identifică cauza durerii sau cauza simptomelor și face triajul, spunându-i pacientului în ce direcție să o apuce. Colaborarea cu medicul de familie și prezentarea la timp la cabinet, sunt extrem de importante, pentru că medicul de familie este cel care deschide poarta către instituțiile medicale. Dacă se pune indicația corectă, se prelungește viața pacientului‟, subliniază medicul.

În timpul rezidențiatului, dr. Maxim Gavriliță a făcut parte din echipa de laparoscopie și de robotică din Cluj. „Sunt fascinat de laparoscopie. În timpul rezidențiatului, am reușit să fac prostatectomie laparoscopică, ceea ce înseamnă scoaterea unui organ în interiorul căruia este cancer. Cancerul de prostată este locul I, după incindență, în cazul cancerelor la bărbați. Prostatectomia este tratamentul curativ al cancerului de prostată în stadiu localizat. Urologii recomandă examinarea anuală a fiecărui bărbat trecut de 50 de ani, solicitând analiza PSA, analiză care se folosește pentru identificarea cancerelor de prostate în faze incipiente. Și femeile au o patologie urologică vastă, infecțiile și cistitele, fiind cele mai dese patologii cu care se confruntă femeile. Studiile arată că fumătoarele au risc dublu de a face cancer de vezică decât un bărbat‟, precizează dr. Maxim Gavriliță.

„Aș vrea să încep să identific cancerele în faze incipiente”

Din cauza fricii, mulți oameni preferă să sufere în tăcere și să se trateze singuri, până în momentul în care boala se agravează și sunt nevoiți să ajungă la urgențe. „Omul, chiar dacă are piatră la rinichi, n-o să se prezinte la medic, de frică, se va prezenta atunci când va simți durere și când situația va fi mai gravă, din păcate. Mulți oameni nici nu știu că au pietre. Doar examenul de rutină, analizele de sânge sau de urină pot identifica existența unei pietre localizată pe aparatul urinar. Nu în zadar medicul de familei dă analize de rutină o dată pe an, acelea sunt cele care pot identifica anumite semne de boală. Prin intermediul dumneavoastră, vreau ca pacienții să înțeleagă un lucru: în acest moment mă confrunt cu pacienți în stadii avansate de cancer de prostată, cu valoarea PSA mare, și care, din păcate, nu mai sunt eligibili pentru intervenții chirurgicale. Aș vrea să încep să identific cancerele în faze incipiente și care se pot rezolva printr-o intervenție chirurgicală, astfel încât pacientul să nu mai fi nevoit să facă tratament suplimetar de radio, hormono sau chimioterapie, pentru că sunt tramantete grele, dificile de suportat, care duc la anumite complicații biologice‟, spune dr. Maxim Gavriliță.

Ce-și dorește de la viitor, medicul urolog Maxim Gavriliță?! Să fie sănătos astfel încât să-i poată ajuta, fie chiar și cu un sfat, pe pacienții care îi trec pragul. „Îmi doresc să pot rezolva litiaza urinară la Focșani, iar acest lucru presupune să am un laser cu care să pot opera, astfel încât pacienții să nu mai  fie nevoiți să alerge peste tot în țară în căutatea unui doctor. În cazul aparatului urinar, sunt două tipuri de pietre: pietre moi și pietre tari. Pietrele moi sunt rare și apar din cauza alimentației incorecte, pe fondul consumului excesiv de proteină animală. Ceilalți, calculii tari, nu se pot trata decât prin chirurgie sau manevre urologice. Aș dori să rezolv pietrele la rinichi sau pietrele pe ureter în Vrancea. Al doilea obiectiv ar fi să fac laparoscopie, ceea ce am învățat în anii de studiu‟, conchide dr. Maxim Gavriliță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?