Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, de la ora 12.00, în ședința solemnă în care președintele ales, Nicușor Dan, va depune jurământul, a decis, joi, conducerea Parlamentului. Potrivit Constituției, ‘candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: ‘Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Conform memorandumului intern aprobat de Birourile permanente reunite, la ședința solemnă sunt invitați foștii șefi de stat, membrii Guvernului interimar, membrii Curții Constituționale, europarlamentari, Custodele Coroanei, Margareta, Principele Radu, reprezentanți ai unor instituții publice centrale, autorități și instituții aflate sub control parlamentar, ai unor instituții europene, ai cultelor religioase, șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Curtea Constituțională a României a validat joi rezultatul alegerilor prezidențiale. ‘În îndeplinirea atribuțiilor care îi revin în conformitate cu dispozițiile articolului 82 alineatul 1 și ale articolului 146 litera f) din Constituție, precum și cu dispozițiile articolului 53 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, Curtea Constituțională s-a întrunit în plenul său în vederea validării alegerii președintelui României. Examinând dosarul candidaturii și având în vedere procesele verbale întocmite de Biroul Electoral Central, ținând seama de faptul că la al doilea tur de scrutin, care a avut loc la data de 18 mai 2025, domnul Nicușor Daniel Dan a obținut cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate, constatăm că au fost respectate dispozițiile articolului 81 din Constituția României și a Legii nr. 370/2004, în temeiul prevederilor constituționale și a legislației aplicabile, cu unanimitate de voturi, CCR, în numele legii, hotărăște: Validează alegerea domnului Nicușor Daniel Dan în funcția de președinte al României. (…) Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României’, a anunțat președintele CCR, Marian Enache.
El i-a înmânat un exemplar al hotărârii CCR lui Nicușor Dan, pe care l-a felicitat. La ședința solemnă a CCR au fost prezenți președintele ales, Nicușor Dan, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, la ședința solemnă a Curții Constituționale pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale, că urmează un nou capitol în istoria recentă și contemporană a României și i-a asigurat pe cetățenii țării că înțelege responsabilitatea mandatului pe care i l-au dat. ‘Urmează un nou capitol în istoria recentă și contemporană a României. Vreau să îi asigur pe cetățenii României că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări și sper că vom duce la bun sfârșit toate aceste provocări. Societatea românească a dat dovadă de înțelepciune și sunt convins că în toată perioada următoare va pune presiune pe schimbarea pozitivă necesară în România’, a declarat președintele ales.
El a punctat că va lupta pentru consolidarea instituțiilor statului, arătând că acest lucru este o necesitate. ‘Voi lupta, de asemenea, pentru prosperitatea economică a țării, voi fi un partener al mediului de afaceri și voi fi un garant al libertăților cetățenești’, a punctat Nicușor Dan. Președintele ales le-a mulțumit încă o dată românilor care s-au prezentat în număr mare la alegerile din mai, arătând că ‘în acest fel au dat legitimitate noului președinte’. De asemenea, Nicușor Dan i-a mulțumit președintelui interimar Ilie Bolojan pentru perioada de interimat în care a asigurat stabilitate.
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că Ilie Bolojan rămâne prima lui opțiune pentru funcția de prim-ministru. ‘Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru prim-ministru. (…) E parte din discuțiile tehnice pe care le vom avea’, a afirmat Nicușor Dan, după ce a participat la ședința solemnă a Curții Constituționale pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale. El a subliniat că o intrare a PSD la guvernare ar da mai multă credibilitate unui guvern cu o majoritate parlamentară.
Nicușor Dan a declarat, joi, că imediat după ce va prelua funcția va avea discuții preliminare cu partidele pentru formarea Guvernului, programul de guvernare și cu privire la deficit. ‘Luni voi depune jurământul în plenul Parlamentului, momentul în care voi prelua funcția și imediat după vom avea discuții preliminare pentru formarea Guvernului, programul de guvernare și mai ales cum facem cu deficitul’, a spus Nicușor Dan, după ce a participat la ședința solemnă a Curții Constituționale pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.
El fost întrebat care este orizontul de timp pentru formarea Executivului. ‘Cred că e bine ca toate lucrurile să fie stabilite dinainte pentru a nu avea tensiuni în cadrul Guvernului ulterior. Îmi doresc cât mai multe din aspectele programului de guvernare să fie stabilite între partide, deci nu vreau să ne grăbim cu formarea Guvernului, să ne luăm un interval de 3-4 săptămâni’, a arătat el.