Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Păcălit la Tișița. A dat 8.000 de euro și o autoutilitară Citroen Jumper pentru un Volkswagen Passat… furat din Belgia

Un Volkswagen Passat care figura ca fiind sustras din Belgia din data de 3 iulie 2013 a fost vândut în aprilie 2014 în Vrancea, într-o benzinărie de la Tișița, „afacerea” fiind pusă la cale de doi ieșeni cunoscuți cu antecedente penale. Ancheta a început după ce cumpărătorul a sesizat oamenii legii, iar cei doi inculpați au fost condamnați luna trecută pentru înșelăciune. Cei doi nu au recunoscut că ar fi încălcat în vreun fel legea, chiar dacă procurorii au reținut că aceștia au folosit înscrisuri falsificate cu care au indus în eroare persoana vătămată cu ocazia vânzării autoturismului – an fabricație 2013. Cu toate acestea, date fiind și antecedentele, instanța de fond a dispus condamnarea acestora la pedepse cu executare.

(…) condamnă pe inculpatul C. A. la o 2 ani închisoare pentru săvârşirea în forma coautoratului a infracţiunii de înşelăciune. Constată că infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta hotărâre este concurentă cu infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv prin sentinţa penală pronunţată de Curtea de Apel Iaşi. (…) condamnă inculpatul la pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din restul pedepselor care nu se mai execută (…), în final condamnă inculpatul la pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 1 lună şi 10 zile închisoare (…). Deduce din pedeapsa aplicată prin prezenta hotărâre perioada reţinerii, arestului preventiv şi executării respectiv de la 7.08.2014 la 18.12.2014 şi perioada de la 28.04.2015 la 26.09.2017.

(…) condamnă pe inculpatul M. M. la 2 ani închisoare pentru săvârşirea în forma coautoratului a infracţiunii de înşelăciune. Constată că infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta hotărâre este concurentă cu infracţiunea pentru care inculpatului i s-a aplicat pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare prin sentința pronunţată de Judecătoria Focşani (…) condamnă inculpatul la pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din restul pedepselor care nu se mai execută, (…) în final condamnă inculpatul la pedeapsă rezultantă de 2 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare (…). Deduce din pedeapsa aplicată prin prezenta hotărâre perioada executată în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu respectiv de la 7.08.2014 la 18.12.2014 şi perioada de la 18.06.2015 la 5.04.2016.

(…) dispune desființarea înscrisului intitulat „contract de vânzare cumpărare pentru vehicul folosit” încheiat la data de 4.04.2014 între numitul D. V. A. şi inculpatul M. M.. (…) admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă I. I.. Dispune obligarea în solidar a inculpaţilor la plata către partea civilă a sumei de 19.000 euro în echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracţiunii. Obligă fiecare inculpat în parte la plata sumei de cate 3.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în cauză”, se arăta în prima sentință din iunie, care a fost atacată deja cu apel de cei doi ieșeni.

Prejudiciul de fapt consta în echivalentul în lei a 8.000 de euro și o autoutilitară „Citroen Jumper” oferită la schimb, conform negocierilor. Tranzacția a fost rapidă, din ce arată în rechizitoriu, dat fiind că înțelegerea fusese perfectată verbal înainte de întâlnirea din benzinărie. Înainte de a fi semnate actele și de a se face plata, părțile au dat fiecare câte „o tură” la volanul mașinii pe care urma să o primească la schimb, însă a doua zi partea vătămată a aflat că, de fapt, fusese înșelat.

Prin procesul-verbal din data de 25.04.2014, lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Călărași – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul Trafic și Furturi Auto, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numitul C. C. s-a prezentat la sediul reprezentanței R.A.R. Călărași cu autoturismul marca „Volkswagen Passat”, în vederea identificării vehiculului și eliberării Cărții de Identitate, ocazie cu care s-a constatat că autoturismul figurează în baza de date INTERPOL ca fiind furat din Belgia din data de 03.07.2013”, se arată în motivarea hotărârii de condamnare, preluată de rolii.ro.

Pe tot parcursul cercetărilor, cei doi ieșeni au încercat să dea vina fiecare pe celălalt. Astfel, unul dintre aceștia a susținut că doar a participat la vânzare la solicitarea celuilalt inculpat, căruia îi aparținea de fapt autoturismul și că el își dorea doar autoutilitara Citroen Jumper, pe care de altfel nici nu a primit-o. Pe de altă parte, cel de-al doilea inculpat a arătat că nu are nicio legătură cu autoturismul vândut, iar celălalt inculpat este cel care a completat contractul de vânzare cumpărare, folosindu-se de datele sale de identitate. A recunoscut totuși că a participat la încheierea tranzacției și că a semnat contractul de vânzare cumpărare, dar și că a primit în schimb 1.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?