Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Camera de Conturi Vrancea cere Primăriei să impună focșănenilor o taxă specială pentru serviciile de salubritate și de iluminat public

Camera de Conturi Vrancea cere municipalității din Focșani să impună o taxă specială pentru serviciile de salubritate și de iluminat public din municipiu. Decizia Camerei de Conturi, cu constatările și măsurile dispuse, arată că, deși banii pentru salubritate au fost alocați din bugetul local, administrația locală trebuia să impună o taxă pentru asigurarea banilor cu care au fost plătite aceste servicii. Adică o taxă pentru curățenia străzilor și pentru iluminatul public, servicii de care beneficiază întreaga comunitate focșăneană.

Discuțiile referitoare la introducerea aceste taxe sunt mai vechi, o discuție în acest sens fiind inițiată în urmă cu câțiva ani de primarul Cristi Misăilă, tot la solicitarea auditorilor din Camera de Conturi Vrancea. În urma presiunii publice s-a renunțat la introducerea acestei taxe, fiind aprobată soluția ca banii pentru aceste servicii publice să fie asigurați din bugetul local. Dacă ar fi acceptată solicitarea celor de la Camera de Conturi referitoare la o taxă cu care să fie acoperite cheltuielile de salubrizare, s-ar ajunge în situația ca fiecare focșănean să plăteasc cel puțin o sută de lei anual. Astfel, doar pentru anul 2020, cheltuielile cu salubrizarea și iluminatul public s-au ridicat la peste 9 milioane lei, în condițiile în care în Focșani sunt înregistrați, potrivit Direcției de Statistică, circa 91 mii persoane. O taxă de o sută de lei anual pentru fiecare persoană ar însemna ca o familie de patru persoane să achite municipalității patru sute lei, în afara impozitelor și taxelor pe locuință, autoturisme și teren.

„În urma verificării efectuate s-a constatat faptul că UATM Focșani nu și-a asigurat resursele financiare prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielilor pentru întreținerea și funcționarea serviciului public de salubrizare, pentru finanțarea acestor cheltuieli fiind alocate fonduri din bugetul local, sub forma creditelor bugetare aprobate prin bugetul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani.

          În cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunități locale, la nivelul UATM Focșani nu a fost instituită o taxă specială pentru asigurarea finanțării serviciului de salubrizare, conform prevederilor legele. În consecință, pentru suma de 8992556 lei, reprezentând cheltuieli și plăți efectuate în anul 2020 pentru întreținerea și funcționarea serviciului public de salubrizare, pentru care au fost repartizate Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani fonduri din bugetul local, în limita creditelor bugetare aprobate prin buget, UATM Focșani nu a asigurat în condițiile legii resursele financiare în vederea acoperirii lor, se arată în raportul Camerei de Conduri Vrancea.

O situație similară este la iluminatul public din Focșani, unde însă cheltuielile realizate anul trecut au fost mai mici, de 199457 lei. Ca urmare a controlului efecuat la Primăria Focșani, pe lista de măsuri dispuse se află și identificarea resurselor pentru acoperirea integrală a cheltuielilor efectuate cu serviciile publice. Adică o taxă din care să fie acoperită integral factura la salubritate, factura la iluminatul public. „Întreprinderea demersurilor necesare, în scopul identificării resurselor prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielilor efectuate pentru întreținerea și funcționarea serviciilor publice; organizarea, împreună cu operatorul serviciului de salubritate, a evidenței, la zi, privind utilizatorii cu și fără contractate de prestări servicii, se arată în decizia Camerei de Conturi Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?