Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Maiorul Paul Petruț Bîndar, comandantul Stației de Pompieri Vidra

Astăzi aflăm povestea maiorului Paul Petruț Bîndar, comandantul Stației de Pompieri Vidra, cel care, la jumătatea lunii iunie a.c., a coordonat misiunea de salvare a 12 persoane rămase izolate într-o zonă forestieră din localitatea Nereju, după ce nivelul și debitul râului Zăbala au crescut alarmant din cauza ploilor abundente.

Paul Bîndar este originar din Focșani, însă copilăria și-a petrecut-o la la țară, atât la bunicii din Biliești, cât și la cei din Ciorăști, departe de tehnologie și de agitația orașului. „Sunt foarte legat de bunici și de localitățile acestea pentru că am avut o copilărie foarte frumoasă de care-mi aduc aminte cu mult drag.Dintotdeauna mi-a plăcut să îmbin activitatea fizică cu învățatul. Spun acest lucru pentru că am jucat rugby din clasa a VI-a până în clasa a XI-a, și am practicat și kickboxing timp de trei ani, în perioada facultății, dar la nivel de amator. 

După absolvirea Liceului Economic din Focșani, m-am înscris la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție din București. Pot spune că am ales acest drum datorită faptului că știam ce presupune această meserie de la tatăl meu, care a fost pompier civil. Trecerea de la un liceu civil, la o facultate miltiară a fost, pe cât de grea, pe atât de plăcută. În cei patru ani de facultate, am învățat că trebuie să găsești un echilibru între profesionalism și omenie, și că, în momentul în care ești într-o poziție în care trebuie să comanzi mai mulți oameni, ești responsabil de absolut tot ce se întâmplă acolo, și, totodată, de siguranța lor ‟, spune Paul Bîndar.

„Am lucrat la ISU București și ca purtător de cuvânt‟

Vrânceanul își amintește că prima intervenție la care a participat, nu ca servant, ci ca observator, se întâmpla în iarna primului an de facultate, pe vremea când venise să facă practică la Detașamentul de Pompieri Focșani. Văzând cum acționează salvatorii vrânceni, Paul Bîndar a știut că aceasta este cariera potrivită pentru el. „Am terminat facultatea în 2012, și până în 2015, am lucrat la ISU Ilfov, apoi, după ce s-au unit cele două inspectorate, (București cu Ilfov),  am lucrat la ISU București-Ilfov, până în 2016 când am venit la ISU Vrancea. Aș fi vrut să vin în Vrancea încă din 2012, dar nu au fost locuri disponibile în județ. La București am lucrat și ca purtător de cuvânt aproximativ un an, așa că atunci când am venit în Vrancea și am lucrat pe aceeași funcție, eram obișnuit oarecum cu specificul acestui post. Spre surprinderea mea însă, aici, la ISU Vrancea, am avut mai mult de muncă, în calitate de purtător de cuvânt, decât la București pentru că în vara acelui an, 2016, au fost vreo 5 episoade de inundații și am stat la muncă vreo două zile consecutiv. Țin minte că mă duceam la fotbal, în timpul liber, și stăteam cu telefonul în mână‟, povestește Paul Bîndar.

Din 2017, Paul Bîndar este comandantul Stației de Pompieri Vidra, acolo unde activează un total de 68 de pompieri împărțiți în două puncte de lucru: unul înființat la Năruja, în anul 2017, iar celălalt înființat la Tulnici în luna iunie a acestui an.

Misiune contracronometru

Maiorul Paul Bîndar își amintește în detaliu cum a decurs operațiunea de salvare a celor 12 persoane rămase blocate într-o construcție amplasată în mijlocul râului Zăbala, și consideră este este „una dintre cele mai solicitante misiuni la care am intervenit. În ziua aceea, plecasem de la serviciu în jurul orei 17:00, conștient fiind că va trebui să revin pentru că deja ploua destul de tare. În jurul orei 18:00-19:00 am fost sunat de la serviciu, colegii anunțându-mă că avem o problemă destul de gravă: 12 persoane surprinse de ape pe râul Zăbala. Știam că avem posibilități reduse de acces în zonă și că nu putem folosi bărci sau alte utilaje pe care le avem în dotare, fiind vorba despre o zonă muntoasă‟, povestește Paul Bîndar.

Inițial, salvatorii au reșit să ajungă până în sat, la 10 kilometri distanță de locul intervenției, misiunea fiind îngreunată de faptul că trei poduri erau rupte, așa că „ajutați de autorități locale și de Salvamont Vrancea, am mers prin pădure o bună parte, am trecut niște punți pietonale care stăteau să cadă, apoi am mers cu o mașină și, după două ore, am ajuns la intervenție”.

„La acel moment, cele 12 persoane erau într-o construcție, în mijlocul apei, la o distanță de 30-40 de metri față de noi. Ne auzeam prin strigăte, dar nu înțelegeam ce vorbim. După aproximativ 4 ore în care am încercat să realizăm un sistem prin care să ajungem la victime și să le salvăm, am luat decizia ca o parte dintre colegi să rămână acolo pentru a ține permanent legătura cu cele 12 persoane, iar o parte dintre noi să ne retragem pentru a regândi situația. Ne-am întors în jurul orei 05:00 dimineața, și am reușit să facem dispozitivul de salvare. Singurul care a coborât pe tiroliană a fost colegul de la Salvamont Vrancea. El a fost cel care i-a asigurat pe fiecare dintre cei 12 oameni și i-a trimis la mal, iar el s-a întors ultimul de acolo‟, mai spune Paul Bîndar.

După multe ore de  muncă, frig, ploi abundente, noroi și stres, rând pe rând, cele 12 persoane au ajuns la mal, mulțumindu-le salvatorilor pentru efortul depus. „În urma acestei intervenții, n-am învățat lucruri noi, însă mi le-am aprofundat pe cele pe care le știam deja. Lucrul în echipă este foarte important, pentru că nu poți lua decizii de unul singur, trebuie să te sfătuiești cu toți cei implicați. Am învățat faptul că nu trebuie să te pui în pericol mai mult decât este necesar. Trebuie să iei în considerare orice risc pentru că, dacă se întâmplă ceva cu cel care încearcă să salveze, e clar că și cel care urmează să fie salvat, nu va mai fi salvat‟, explică el.

Avansați în grad în urma misiunii de salvare din Nereju

În urma misiunii de salvare din localitatea Nereju, atât Paul Bîndar, cât și ceilalți colegi ai săi care au participat la această intervenție, au fost avansați în grad în cadrul unei ceremonii desfășurate în curtea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. „Pentru modul exemplar în care au acționat și profesionalismul dovedit în timpul intervenției au fost recompensați cu înaintarea în gradul următor, după cum urmează: în gradul de maior – căpitan Bîndar Paul Petruț, comandant la Stația de Pompieri Vidra;în gradul de plutonier adjutant șef: plutonier adjutant Petroiu Ioan, plutonier adjutant Macovei Iulian și plutonier adjutant Bîndar Lică;în gradul de plutonier adjutant: plutonier major Micu Ionuț, plutonier major Ciută Ionuț și plutonier major Popa Cornel-Ovidiu‟, potrivit unui comunicat remis de ISU Vrancea.

Maiorul Paul Bîndar spune că vine „cu atât de mult drag la muncă, încât nu are ce să mă motiveze mai mult, sunt deja motivat. Este o meserie extraordinar de frumoasă, însă, pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Satisfacția sufletească și faptul că salvezi vieți, nu prea pot să ți le ofere multe meserii. Satisfacția de a salva un om, nu mai spun 12, e de neînlocuit. Faptul că, în urma acestei misiuni, atât eu, cât și coelgii mei am  fost avansați în grad, este o mândrie.Sunt foarte mulțumit cu ceea ce fac acum și nu mi-aș schimba meseria pentru nimic în lume.

În plan personal, vreau să mă implic activ în dezvoltarea celor doi copii ai mei, iar în plan profesional, îmi doresc să mă perfecționez, să devin un profesionist desăvârșit și un exemplu pentru colegii mei. Nu-mi propun să ajung pe o anumită funcție, pentru că aceste lucruri vin cu timpul, dacă le meriți‟, este de părere Paul Bîndar.

Îi urmă mult succes în misiunile viitoare maiorului Paul Bîndar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?