Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

FOTO: Comisarul șef Iosif Coman, șeful Poliției Odobești, își încheie o carieră de excepție: „În acești 23 de ani de activitate aici, este firesc să nu-mi fie ușor să plec”

După aproximativ 25 de ani de activitate, comisarul șef de poliție Iosif Coman, șeful Poliției orașului Odobești, se pregătește să iasă la pensie. Despărțirea de colegii de muncă și de activitatea pe care a desfășurat-o cu drag și pasiune este grea, motiv pentru care cms. șef spune că, atât timp cât îi va fi solicitat ajutorul, nu va ezita să fie acolo atunci când colegii lui vor avea nevoie de „întăriri”. „Sunt vrâncean la origine, născut în Municipiul Focșani, și crescut în comuna Sihlea. Copilăria mea a fost extraordinară. Nu aveam telefon și nici tabletă, toată ziua eram afară, desculț, la joacă. Gustul care-mi aduce aminte de copilărie? Porumb copt. Chiar pot spune că toată copilăria este o amintire dragă. Nu sunt singur la părinți, mai am o soră mai mare cu 5 ani decât mine care a terminat Școala militară de subofițeri sanitari din Focșani, ea fiind cea care mi-a deschis cumva drumul spre cariera militară”, spune cms. șef Iosif Coman.

După ce a absolvit liceul, în septembrie 1988, tânărul Iosif Coman a fost repartizat la ISEH Focșani, urmând ca în iarna anului 1989 să plece în armată. „Când am venit din armată, în 1991, cu două săptămâni înainte de a lua foc fabrica ISEH, am fost dat în șomaj, motiv pentru care în 1992 am fost nevoit să-mi aleg o altă carieră. M-am îndreptat spre Academia de Poliție, acolo unde am studiat în perioada 1992-1996. Am avut cei mai buni  profesori ai Facultății de Drept, niște oameni deosebiți, de la care am învățat că, înainte de a aplica legea, trebuie să o trecem prin filtrul inimii”, mai spune cms. șef Iosif Coman.

„Cum să faci față stresului?! Să nu te implici emoțional!”

În toamna anului 1996, proaspăt absolvent al Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” din București, Iosif Coman a fost repartizat la Poliția Adjud acolo unde „o lună de zile am lucrat pe Economic, trei luni pe Judiciar, urmând ca până în decembrie 1997 să activez în cadrul serviciului Ordine Publică. Din ianuarie 1998 activez la Odobești, se împlinesc 23 de ani de activitate la Odobești. În 2013  am fost numit șef al secției 9 Poliție Rurală Odobești, în 2016 am fost împuternicit la comanda Poliției orașului Odobești, iar din 2017, în urma susținerii examenului, sunt șeful Poliției Odobești”, spune cms. șef Iosif Coman.

Ce înseamnă munca de polițist: stres, responsabilitate, nopți albe, volum mare de muncă, dar și satisfacții generate fie de rezolvarea cu succes a unui caz, fie de conferirea unei stări generale de siguranță în comunitate.

Cum face față stresului de la locul de muncă cms. șef Iosif Coman?! „La început am avut și cazuri de omoruri, tâlhării grave, încât în primii 6 ani de activitate ajunsesem să vizualizez noaptea spânzurați și ale cazuri care mă solicitau din punct de vedere emoțional, așa că a trebuit să iau decizia de a mă detașa complet de cazul respectiv odată ce îl rezolvam”, răspunde acesta.

Un bun polițist, pe lângă o condiție fizică perfectă, trebuie să să aibă o pregătire teoretică temeinică în așa fel încât să facă față tuturor încercărilor zilnice. „Tinerilor polițiști le recomand, în primul rând, să acorde foarte multă atenție studiului. Apoi, ar trebui să țină cont de faptul că implicarea și seriozitatea sunt lucruri fără de care nu te poți integra într-un colectiv. Și cel mai important este să întrebe ori de câte ori au o nelămurire. Profesorii de la Academia de Poliție ne-au învățat să ne apărăm colegii, să le fim alături și să nu mințim niciodată. Asta le doresc viitorilor polițiști, să aibă onoare și respect față de haina militară”, subliniază cms. șef Iosif Coman.

„Faptele ilicite n-au luat pauză în pandemie”

Ca pentru fiecare dintre noi, perioada de început a pandemiei a venit la pachet cu teamă, restricții, distanțare și nesiguranță. Polițiștii fac parte din categoria celor care au fost în linia întâi de luptă cu „inamicul invizibil”, asigurându-se că oamenii respectă regulile impuse de pandemia de COVID-19 și, totodată, că nu profită de această situație pentru a-și continua actele de natură penală. „Faptele ilicite n-au luat pauză în perioada de pandemiei, însă la nivelul orașului Odobești nu vorbim despre infracțiuni grave, ci furturi. Anul 2020 a fost anul sub imperiul pandemiei, un an care ne-a solicitat foarte mult, dar căruia am reușit să-i facem față cu biro. Acum, când a venit vremea să ies la pensie, colegii mă întreabă dacă sunt bucuros. Și le-am răspuns în felul următor: «indiferent de ceea ce se va întâmpla joi, când este ultima mea zi de muncă, să nu credeți că nu mă voi trezi la ora 07:00, pregătit să ies pe poartă și să vin la post. Abia atunci voi realiza că locul meu nu mai este aici. Însă, în acești 23 de ani de activitate aici, este firesc să nu-mi fie ușor să plec». Voi fi mereu pregătit să le ofer ajutorul atunci când mi-l vor solicita”, răspunde, puțin emoționat, cms. șef Iosif Coman.

Singurul regret pe care îl are cms. șef Iosif Coman este absența din sânul familiei care a fost resimțită în zilele de sărbătoare, sau în weekend-uri, însă în profesia de polițist nu are ce să-și reproșeze. Momentan, singurul plan de viitor este relaxarea: „De când aveam 6 sau 7 ani sunt pasionat de apicultură, pentru că atunci a adus tata acasă primul stup. Acum, odată cu pensionarea, voi avea mai mult timp pentru această pasiune și pentru familie. Colegilor de la Odobești le transmit să nu se schimbe, să rămână aceeași oameni implicați, să-l respecte și să-i  fie alături viitorului șef sau împuternicit, și oricând au nevoie, să mă contacteze pentru că le stau la dispoziție”, conchide cms. șef Iosif Coman.

Îi urăm cms. șef Iosif Coman pensie lungă și-l felicităm pentru toți anii de activitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?