Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

S-au terminat banii! Primari social democrați, anunțați că s-au „epuizat“ fondurile din PNDL pentru proiectele de investiții

Guvernarea de dreapta din ultimii doi ani înseamnă blocarea proiectelor de investiții, susțin primarii social democrați. Primarul comunei Câmpineanca Tudorel Ivan a postat pe pagina sa de facebook un mesaj însoțit de o copie a unui document emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în care se arată că sumele au fost „epuizate“ pentru acest an. „Special pentru votanții PNL și USR ! În doi ani de guvernare de dreapta nu am semnat niciun contract de finanțare deși am depus cinci proiecte la CNI! Felicitări și Doamne-ajută!“, se arată în mesajul postat de primarul comunei Câmpineanca Tudorel Ivan.

Mesajul său vine după ce a intrat în posesia adresei menționate mai sus. „În aplicarea prevederilor art. 10 alin. 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm faptul că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a epuizat creditele bugetare alocate Programului Național de Dezvoltare Locală pentru anul în curs. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că, potrivit legii, aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate  din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările în vederea evitării înregistrării de arierate, urmând ca în situația suplimentării creditelor bugetare aferente Programului în bugetul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cursul anului curent, să vă notificăm cu privire la reluarea transferurilor“, se arată în adresa semnată de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Aceeași adresă a primit-o și primarul comunei Milcovul, Mihai Neață, care a avut la rândul său o reacție. „Din marile realizări ale guvernului lui, nu mai sunt parale! «Mulțumim» din suflet guvernului și coaliției de guvernare!“, a scris primarul Mihai Neață pe pagina sa de facebook.

Rămâne de văzut dacă banii s-au „epuizat“ pentru toți primarii, indiferent de culoarea politică, sau numai pentru primarii social democrați.

S-au dus 4 miliarde de lei

Conform g4media.ro, Ministerul Dezvoltării a informat primăriile pe 22 iunie că a epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit unui document consultat de Economedia.ro și confirmat de Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Ministrul Cseke Attila a declarat pentru Economedia.ro că înștiințarea este ”o procedură legală obligatorie, vreau să liniștesc pe toată lumea, nu se întâmplă pentru prima oară. Facturile depuse până în 15-17 iunie, care îndeplinesc condițiile, vor putea fi plătite. Plăți vom efectua până la 20 iulie. Va exista deci maximum o lună de zile în care ministerul nu va face plăți. Dar la rectificarea din august vor fi alocate surse importante pentru PNDL. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară. Se pot continua lucrările și din august se reia plata facturilor”.

Întrebat de reporterul Economedia.ro cu cât va fi suplimentat bugetul PNDL la rectificarea din august, minsitrul Dezvoltării a spus că ”acum facem analiza pentru rectificare, va fi o finanțare importantă. Ca grad de mărime va fi comparabilă cu bugetul inițial (de 4 miliarde de lei – nota redacției)”.

Ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?