Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Urșii terorizează locuitorii din zona de munte a Vrancei

Locuitorii comunei Vintileasca sunt în continuare terorizați de urși. Aproape că nu trece o zi fără ca pe raza acestei comune să nu fie sesizată prezența unuia sau a mai multor urși. Urșii pot fi văzuți ziua, seara, dimineața și noaptea, aproape în toate satele comunei, în special în zona gospodăriilor aflate în imediata vecinătate a pădurilor. Prezența urșilor este semnalată la 112 iar aproape instantaneu telefoanele anunță „Alertă de urgență extremă“. Ultima astfel de alertă i-a trezit pe locuitorii comunei Vintileasca în zorii zilei de ieri. „Ursul, măăă! Din nou mă trezii fără vreme de țipetele stridente ale telefoanelor care  anunță… ce? Că a venit ursul. Parcă ar fi o noutate!“, scrie Fănel Cruceanu, directorul Școlii Generale din Vintileasca.

Practic, urșii sunt peste tot, susține și primarul comunei Vintileasca. „Avem mai multe săptămâni de când urșii vin și intră în gospodăriile oamenilor de unde au omorât mai multe animale. Aproape în fiecare seară pot fi văzuți în satele Bahnele-Șes și Vintileasca. Am semnalat organelor abilitate aceste situații… De aceea susțin în continuare că dacă nu se vor găsi soluții de relocare a acestor animale, vom avea mari probleme“, a precizat primarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu.

Aceleași probleme sunt semnalate și în comuna Jitia, unde mai mulți urși au intrat în gospodăriile oamenilor și au omorât câțiva porci.

Situația este identică și în comuna Soveja, unde urșii sunt o amenințare  pentru locuitori. Și aici mai mulți urși pot fi văzuți zilnic în diverse zone ale localității, intră în gospodării și omoară animale. „Alooo, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, ministrul Mediului, domnilor, dormiți?!! De mai bine de 3 săptămâni, localitatea Soveja se confruntă cu un număr semnificativ de „vizite” ale urșilor în gospodăriile sătenilor. Dacă până în urmă cu ceva timp lucrurile păreau timide și mai mult comice, iată că situația s-a agravat. De două săptămâni, urșii dau năvală în gospodăriile sovejenilor și, colac peste pupăză, și-au schimbat și meniul – au trecut la decimarea a sute de păsări. Încă de la bun început, alături de angajații Ocolului Silvic Soveja și reprezentanți ai primăriei, am efectuat acțiunile legale pentru îndepărtarea acestora. Din păcate, fără niciun rezultat. Oamenii sunt disperați, avem copii, bătrâni…ce ar trebui să așteptăm? Să se întâmple vreo nenorocire? Atrag atenția public tuturor instituțiilor abilitate să intervină DE URGENȚĂ în vederea stopării acestor „vizite” nedorite. Primăria a făcut tot ce i-a stat în putință. Cred că a venit timpul, și nu aș vrea să nominalizez instituții, managerii acestora știu mai bine, când pe bună dreptate ar trebui să se trezească la realitate. Domnule ministru al Mediului, Tánczos Barna , domnule director al Regiei Nationale a Pădurilor Romsilva, Teodor Țigan, dormiți? Domnilor, noi, cei din Soveja, nu mai dormim de ceva timp, ci ne păzim gospodăriile de urși. Sunteți direct răspunzători de gestionarea acestor situații, mai ales că vă aparține responsabilitatea administrării fondului cinegetic, unde din câte observ nu ați reușit să simplificați legislația nici până la acest moment pentru a se lua măsuri de urgență în vederea evitării unor tragedii“, a scris pe pagina sa de facebook  primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon.

Sursa foto: Facebook/Primăria Soveja

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?