Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO: Doi fii ai primarului PNL de la Homocea, bănuiți de contrabandă cu țigări pe ruta România-Marea Britanie; în dosar se fac cercetări și pentru trafic de migranți

Doi dintre băieții primarului liberal de la Homocea, Vasile Petrea, se numără printre persoanele la care s-au făcut percheziții joi pe linia contrabandei de țigări și a constituirii unui grup infracțional organizat. Aceștia erau bănuiți că, împreună cu alte persoane, ar fi intrat „pe piața” țigărilor de contrabandă din Marea Britanie. Conform procedurii, cei doi, împreună cu alți suspecți, au fost conduși la sediul poliției pentru a fi audiați, după care urmau să dea declarații în fața procurorilor.

În urmă cu 9 ani, unul dintre fii primarului, care atunci avea 18 ani, a fost acuzat de ultraj, distrugere, instigare publică și tulburarea liniștii publice, fiind chiar reținut preventiv și apoi condamnat cu suspendare în urma unui incident la scrutinul din 2012, când Vasile Petrea a pierdut alegerile la care candida pentru primar din partea Partidului Noua Generație. Totodată, în primăvara anului 2018, acesta a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violențe, însă după câteva luni, partea vătămată și-a retras plângerea, astfel că în cauză s-a dispus încetarea procesului penal. Bărbatul era acuzat că pe 21 iulie 2017, în jurul orei 05.30, a lovit o tânără care lucra la un bar din Adjud și a înjurat-o.

Cel de-al doilea fiu al primarului din Homocea a fost mai puțin vizibil în anii din urmă. În septembrie 2018, a primit o renunțare la urmărirea penală pentru conducere fără permis, la acea dată reținându-se că este cunoscut cu alte antecedente penale. Este unul dintre vrâncenii care au fost amendați pentru că nu a avut asupra sa declarația pe proprie răspundere din care să reiasă motivul pentru care a părăsit locuința în perioada stării de urgență, însă a câștigat anularea sancțiunii. Pare totuși pasionat de mașini, dat fiind că a pierdut recent un proces la Râmnicu Sărat pe care îl intentase polițiștilor de la Serviciul Rutier, după ce în ianuarie a fost amendat și i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru că fusese prins cu viteză de 113 kilometri pe oră.

Acțiunea de joi, în care au apărut numele celor doi moștenitori ai primarului, a fost declanșată nu doar în Vrancea, ci și în județele Bacău și Suceava, fiind efectuate în total 41 de percheziții. Este vorba despre nu mai puțin de 23 de suspecți, restul persoanelor vizitate de anchetatori fiind cei care cumpărau țigările de contrabandă. În total însă, au fost emise 28 de mandate de aducere pentru audieri, inițial la poliție, iar mai apoi la parchet. Cercetările sunt axate pe contrabanda cu țigări, în dosar fiind vorba despre infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată.

Până la ora închiderii ediției, audierile la parchet încă nu se încheiaseră. Dintre toți suspecții care au ajuns în fața procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Vrancea, doi au fost reținuți pentru 24 de ore. Este vorba despre un bărbat și o femeie, care fac parte din aceeași grupare. Femeia reținută este bănuită că vindea o parte din țigările de contrabandă prin intermediari în piața de la Adjud, iar o altă parte ajungea la alți membri ai grupării, din Homocea, iar mai departe erau vândute în Marea Britanie – la Londra, precum și muncitorilor români din construcții.

Bărbatul reținut a recunoscut o parte din implicarea sa, anume că transporta țigările de contrabandă peste hotare, însă din probe ar rezulta că de fapt este membru constituent al grupării. Joi, perchezițiile au fost făcute în tandem cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea. Surse din cadrul anchetei ne-au relatat că în Vrancea acționau trei grupări pe linia contrabandei de țigări, iar una dintre acestea realiza și trafic de migranți, respectiv persoane de alte naționalități care erau preluate din Belgia, Franța sau Germania și traversau țara noastră către Marea Britanie. Însă la nivel local, activitatea în acest sens a grupării nu face obiectul unor infracțiuni, așa cum sunt definite de Codul penal românesc.

În cauză s-a reținut faptul că membrii grupării au efectuat transporturi de persoane şi mărfuri cu destinația principală Marea Britanie, ocazie cu care au transportat şi țigarete atât din categoria celor cu timbru, achiziționate de pe teritoriul României, cât şi țigarete introduse în mod ilegal în România din Ucraina.

          Totodată, o parte dintre membrii grupării preluau migranți de pe teritoriul Belgiei sau Franței şi îi transportau în mod fraudulos în Marea Britanie, în schimbul unor sume de bani. În urma perchezițiilor au fost ridicate 113.160 de țigarete, 14 telefoane mobile, 151.510 lei, 4.380 euro, 10.300 lire, 3.650 de coroane daneze, 500 de coroane cehești, 40 de lire scoțiene, precum și bijuterii. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul B.C.C.O. Galați, Bacău, Suceava și Cluj-Napoca, S.C.C.O Brăila, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Vrancea, precum și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Vrancea și Suceava și ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, a transmis DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?