Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Primarul răspunde scrisorii deschise, transmisă de o elevă a Liceului de Artă Focșani. PNL și anexa USR Plus blochează lucrările și la alte școli

Ieri, Bianca Neagu, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor de la Liceul de Artă din Focșani, a transmis presei o scrisoare deschisă. Elevii de la această unitate de învățământ cer un spațiu decent de studiu, în condițiile în care lucrările la imobilul în care urmează să le fie mutată activitatea sunt gata. Din păcate, și în acest caz, procedura este blocată de consilierii PNL și USR PLUS.

Bianca Neagu, elevă în clasa a X-a, specializarea filologie-engleză intensiv a Liceului de Artă, arată că orele se desfășoară într-o „cutie de chibrituri” sau într-o „conservă de sardine”. „Ajunși în momentul de față la 27 de clase și în viitorii doi ani la 33 de clase care au în componență specializările arte plastice, muzică, arhitectură, arta actorului și filologie engleză intensiv, elevii nu își pot ține orele. Dacă elevul este chemat la tablă, acesta trebuie să treacă peste sau sub bancă, respectiv să deranjeze un întreg rând. Dascălul în actul predării nu se poate apropia de elevi deoarece îi sunt obturate căile de acces, fiind nevoiți să pasăm din mână în mână caietele pentru a le putea înmâna acestuia”, detaliază aceasta.

Anul școlar se încheie pentru elevii acestui liceu în aceste condiții, chiar dacă situația se putea rezolva prin mutarea acestora în clădirea finalizată, situată între Inspectoratul Școlar Județean și Școala nr. 3. Însă nu toți cei care au cerut votul focșănenilor sunt dispuși să își dea la rândul lor votul pentru a-și onora promisiunile unui trai mai bun în municipiu. „Pentru lucrările executate la acea clădire mai avem de făcut o plată către constructor, banii necesari i-am propus printr-un amendament la buget, în data de 10 mai, care a fost respins de consilierii PNL – USR PLUS. Și așa cum știți, pentru a recepționa o lucrare trebuie să achităm taxe la Inspectoratul de Stat în Construcții și Casa Socială a Constructorilor, fără de care nu putem face procesul verbal de recepție al lucrării. În acest moment clădirea este finalizată, lucrările sunt finalizate, dar din cauza acestui blocaj nu putem recepționa lucrările și nu putem da mai departe destinația necesară. Va trebui să intrăm în Consiliul Local cu proiect de hotărâre prin care să propunem darea în administrare a acestei clădiri Liceului de Arte. Deci este posibil ca și aici să fie o discuție și consilierii PNL – USR PLUS să fie împotriva propunerii venite din partea mea”, a explicat ieri primarul Cristi Valentin Misăilă.

Iată textul integral al scrisorii deschise transmisă de Bianca Neagu:

„«Condițiile normale de desfășurare a activităților educaționale ale elevilor din Liceul de Artă depind de o țeavă», cam așa aș putea descrie situația în care ne aflăm de luni bune. Elevă din anul 2019 la Liceul de Artă “Gheorghe Tattarescu”, pe specializarea filologie-engleză intensiv, am pășit pe porțile liceului cu speranța unui nou început în viața de elev. Am parte de experiențe minunate și mi se oferă o educație excepțională de către corpul profesoral, dar din păcate acestea se desfășoară într-un spațiu impropriu, în care nimeni nu ar trebui să stea. Ni se spune că anii de liceu ar trebui să fie cei mai frumoși ani, dar când aceștia se desfășoară într-o “cutie de chibrituri” sau într-o “conservă de sardine”, amintirile nu mai pot fi așa plăcute.

          Participanți în diferite activități în cadrul comunității noastre și premianți la nivel județean și național la concursuri sau olimpiade, viitori artiști sunt nevoiți să stea și câte trei într-o bancă destinată doar unui număr de doi elevi, trebuind să scrie și să învețe în timp ce nici un braț nu poate fi întins între aceștia. Pentru a desfășura diferite activități, elevii pe specializarea filologie sau mai ales arta actorului, care nu beneficiază de săli ce le permit prestarea viitoarelor scenete, trebuie să așeze băncile unele peste altele sau chiar să le așeze pe îngustul hol al liceului. Corul “Jeunesses”, ce a încântat lumea din diferite orașe, este compus de un număr de 80 de elevi și totuși aceștia trebuie să repete în micile săli de clasă sau elevi ce activează pe specializări precum arhitectură sau arte plastice nu își pot desfășura orele de curs într-un mod propice deoarece dacă și-ar folosi instrumentele necesare, ar deranja toți colegii. Activitățile extrașcolare, adunări generale ale Consiliului Școlar al Elevilor, respectiv programe de pregătire a elevilor pentru olimpiade sau examene pentru ani terminali se desfășoară dacă ai noroc și găsești o clasă liberă.

          În contextul pandemic, nu am avut posibilitatea de a îndeplini obligativitatea distanței regulamentare din cauza condițiilor în care ne aflăm. Totuși, în ciuda circumstanțelor, toată lumea a respectat regulile de protecție, reușind să evităm un posibil focar de infecție.

          Actuala clădire a servit drept cămin pentru fete în trecut, iar în curtea instituției se pot găsi rămășițe a unor vechi construcții, infrastructura acestora reprezentând un impas în buna desfășurare a orelor dar și un adevărat pericol pentru siguranța lumii. Faptul că aceste clădiri nu au fost proiectate cu scopul de a găzdui tineri talentați și profesori dedicați, joacă un rol important deoarece nu pot îndeplini necesitățile minime pe care fiecare școală ar trebui să le îndeplinească. Acești factori rezultă lipsa claselor cu un spațiu considerabil ce permite mobilitate între persoane sau a laboratoarelor de fizică sau informatică, de exemplu.

          Ajunși în momentul de față la un număr de 27 de clase și în viitorii doi ani la 33 de clase care au în componență specializările: arte plastice, muzică, arhitectură, arta actorului și filologie engleză intensiv, elevii nu își pot ține orele. Dacă elevul este chemat la tablă , acesta trebuie să treacă peste sau sub bancă, respectiv să deranjeze un întreg rând. Dascălul în actul predării nu se poate apropia de elevi deoarece îi sunt obturate căile de acces, fiind nevoiți să pasăm din mână în mână caietele pentru a le putea înmâna acestuia.

          Rugăm instituțiile competente să asculte vocile elevilor ce nu doresc mai mult decât un spațiu decent de studiu, ce este la câțiva pași distanță, să ne găzduiască și să ne permită să ne punem în valoare  talentele, ca mai apoi să le împărțim cu lumea întreagă”.

PNL și USR PLUS nu vor școli reabilitate și nici un oraș mai frumos

Mai multe unități școlare din municipiu sunt în aceeași situație. Și, în același timp, ambițiile personale ale consilierilor din aripa majoritară PNL – USR PLUS blochează mai multe investiții. „În aceeași situație ne aflăm și cu blocul Onasis: suma necesară pentru lucrările suplimentare ce au fost aprobate de Consiliu Local nu e prevăzută în buget. Nu putem da ordinul de începere pentru lucrările de hidroizolație a subsolului pentru a putea face recepția lucrării. Sunt sunat zilnic de chiriașii care în acest moment locuiesc în căminul Liceului „G. G. Longinescu”, pentru că și acolo au avut un contract pe o durată limitată. Iar noi nu putem să le oferim posibilitatea să se mute în locuințele cu chirie pe care le au în acest moment în acel bloc.

Și exemplele pot continua. Avem lucrări de reabilitare la Școala „Anghel Saligny” și Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, unde constructorul este în stare avansată cu lucrările, a depus cerere de plată, noi trebuie să asigurăm partea de co-finanțare de 2%. Nu putem să alocăm bani pentru plata acestor sume. Și dacă nu plătim acel 2%, Uniunea Europeană ne retrage banii, până în momentul în care putem asigura partea noastră de cofinanțare. Și iarăși vom stagna cu lucrările și vom începe anul școlar și ne vor întreba părinții elevilor de la cele două unități de învățământ de ce au durat lucrările atât de mult. În contextul în care constructorul ne-a spus: dacă avem babnii încasați la timp, noi ne angajăm să finalizăm lucrările până la începutul anului școlar 2021 -2022”, a subliniat primarul.

O altă situație delicată din cauza blocajului creat de majoritatea din Consiliul Local Focșani o reprezintă proiectul de resistematizare a infrastructurii rutiere din municipiu, unde a fost emisă autorizația de construire, însă lucrările nu pot fi demarate deoarece trebuie achitată o taxă la Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru a se putea da ordinul de începere. „Și suntem în multe situații de genul acesta, când constructorii așteaptă de la noi să deblocăm plățile, deși avem bani în buget, nu îi avem din bugetul pe anul acesta, îi avem din excedentul anului precedent, din creditul contractat, și foarte puțini care ne-au mai rămas în acest an din veniturile previzionate că le vom încasa în 2021. În acest moment, pentru prima dată în 24 de ani, Primăria Municipiului Focșani înregistrează plăți restante la furnizori în valoare totală de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi. Întreb și eu: oare acest lucru nu înseamnă o subminare a economiei naționale? Oare acest lucru nu înseamnă un blocaj total și o bătaie de joc din partea Alianței Anti-Focșani PNL-USR PLUS, nu doar la adresa focșănenilor, ci la adresa tuturor constructorilor, la adresa tuturor furnizorilor, care sunt în contracte legale cu noi, încheiate conform procedurilor de achizii publice? Am avut verificări din partea tuturor organismelor abilitate, nu a spus nimeni că s-a făcut vreo achiziție ilegală, așa cum dumnealor tot trâmbițează peste tot. Îi invit să îmi arate care este acea firmă de casă cu care lucrează Muncipiul Focșani, când avem contracte în ultima perioadă numai cu firme din afara orașului”, a mai spus Cristi Misăilă.

Salarii neplătite

Iar dacă majoritarii nu se gândesc la aceste investiții, este greu de crezut că îi interesează altceva decât orgoliile politice. Cu atât mai puțin soarta funcționarilor. În acest moment, salariile în primărie nu sunt plătite, termenul de plată fiind deja depășit, la momentul la care vorbim, cu 3 zile, situația fiind aceeași și la instituțiile unde bugetele au fost tăiate. În același timp, salarii restante sunt și la unitățile care sunt dependente de transferuri, în completarea veniturilor proprii: Serviciul pentru Evidența Persoanelor, Clubul Sportiv Municipal, Teatrul „Maior Gheorghe Pastia” și așa mai departe. „Singurele care și-au luat salariile au fost Direcția de Asistență Socială și Serviciul de Creșe”, a subliniat Carmen Grosu, directorul economic al primăriei. Primarul a atras însă atenția că blocaj este și la DAS, în ceea ce privește salariile însoțitorilor persoanelor cu dizabilități. „Nu trebuie să lăsăm cetățenii să înțeleagă că noi nu vrem. Eu îmi doresc să deblocăm situația, dar să deblocăm printr-o cale legală”, a atras atenția primarul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?