Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Plata în rate! Acum și pentru mormintele din cimitirele focșănene

Mormintele în cimitirele din Focșani ar putea fi concesionate și cu plata în rate a taxei de concesiune. Deocamdată ideea este doar la stadiul unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică și care urmează să fie discutat în Consiliul Local Focșani însă trebuie clarificate mai multe aspecte legale. Un mormânt nu este un televizor luat în rate de la un magazin pentru care se poate începe procedura executării silite a cumpărătorului. Nu poate fi deshumat un mort pentru că urmașii nu au achitat o rată la taxa de concesiune. La acest moment, locurile de înhumare din Focșani pot fi concesionate pentru perioade de 7 sau 25 de ani, cu plata integrală și anticipată a taxei de concesiune. Pentru anul 2021, aceste taxe sunt de 380 pentru o concesiune pe o perioadă de 7 ani, respectiv 1086 lei pentru 25 de ani. Proiectul de hotărâre propune plata în rate a taxei de concesiune pe parcursul unui an calendaristic, calculat de la data încheierii contractului de concesiune. Condiția impusă pentru achitarea acestei taxe de concesiune în rate egale este ca aparținătorii persoanei decedate să facă dovada veniturilor mai mici de o mie de lei/lună.

Forma actuală a proiectului de hotărâre are mai multe neajunsuri, au atras atenția funcționarii serviciilor de specialitate din Primăria Focșani. Proiectul de hotărâre, așa cum a fost inițiat de consilierii locali, nu este clar deoarece nu se precizează numărul de rate dar nici modul de aplicare în cazul în care sunt mai mulți aparținători. Mai mult, consilierii nu definesc modul de calcul al limitei de 1000 lei/lună, respectiv 1000 lei/lună membru familie sau 1000 lei/lună/familie. Actualul regulament prevede „plata integrală și anticipată a taxei de concesiune a locului de înhumare în vederea evitării acumulării de obligații restante rezultate din neplata la termen de acesteia”. Concesiunea pentru locurile de înhumare reprezintă o creanță rezultată din raporturi juridice contractuale iar executarea silită se poate face doar în baza unei hotărâri judecătorești, potrivit Codului de procedură fiscală, procedură care este de lungă durată”, se menționează în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Reprezentanții Direcției de Dezvoltare Servicii Publice, administrator al cimitirelor din Focșani, consideră oportună constituirea unei comisii cu specialiști din cadrul Primăriei, de la Serviciul Impozite și Taxe și de la Serviciul Juridic, care să analizeze și să emită cadrul legal necesar elaborării unei proceduri privind plata în rate.     Cei de la DDSP menționează că metoda plății în rate a mai fost încercată la Administrația cimitirelor în perioada interbelică însă a creat mai multe probleme. Pe hârtie pare o idee bună însă punerea în aplicare este dificilă deoarece depinde de persoanele care trebuie să achite banii. Printre problemele întâmpinate s-a numărat nefinalizarea plății integrale a ratelor, fiind achitate una sau două rate. Aceste rate erau achitate doar cu ocazia înhumărilor, care erau chiar și cu diferențe de zeci de ani între ele. O altă problemă a fost că nu s-a putut ține evidența exactă a plății ratelor, existând situații în care familiile au prezentat chitanțe de plată integrală care nu au fost trecute în Registrul de locuri. Cei de la DDSP menționează că această comisie ar trebui să clarifice mai multe prevederi din Regulamentul cimitirelor, precum reglementarea donației în sensul permiterii donației între rude de până la gradul IV inclusiv, stabilirea unei proceduri clare de urmat în cazul mormintelor lăsate în părăsire sau a căror concesiune a expirat, dacă notificarea cu confirmare de primire nu a fost primită sau moștenitorii nu pot fi găsiți, executarea lucrărilor funerare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?