Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Sergent major Florentin Mănăilă, pompierul care performează în Liga I la Futsal

Astăzi conturăm povestea unui alt erou în uniformă care, prin multă muncă și pasiune, reușește să îmbine cu succes cariera profesională cu cea sportivă. Este vorba despre sergent major Florentin Mănăilă, pompier în cadrul Stației de Pompieri Panciu, fost jucător de fotbal și actual jucător de futsal. Originar din Urechești, vrânceanul în vârstă de 26 de ani spune că, deși atunci când era mic visa să ajungă un fotbalist de renume, odată ce a îmbrăcat haina militară, a realizat că meseria de pompier i se potrivește ca o mănușă. „În 2017 am absolvit Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» Boldești, iar de atunci sunt încadrat la Stația de Pompieri Panciu. Fiind crescut la Urechești, întreaga copilărie mi-am petrecut-o la sat. Chiar pot spune că am copilărit frumos. După ce am terminat clasa a VIII-a, m-am înscris și am urmat cursurile Colegiului Tehnic «Edmond Nicolau» din Focșani. În paralel, pe lângă școală și activitățile de zi cu zi, mă pregăteam pentru a deveni fotbalist. De mic copil mi-a plăcut foarte mult acest sport. Am jucat fotbal timp de aproximativ 18 ani. Iar în perioada 2013-2014 am jucat futsal la Liga I la CSM Focșani, în echipa de juniori. În 2015, când am decis să urmez școala militară, a trebuit să pun pauză futsal-ului, însă nu am renunțat definitiv‟, spune Florentin Mănăilă.

Și a fost o alegere înțeleaptă, pentru că la jumătatea lunii aprilie a acestui an, Florentin Mănăilă a înscris unul dintre golurile care au dus echipa de futsal Sportul Ciorăști în Liga I. Echipa de futsal din Vrancea s-a impus în fața grupării Clujana Cluj, una dintre cele mai bune echipe din țară, cu 6-2.

„Sportivului îi lipsesc oamenii din tribună‟

Practicând timp de 18 ani „sportul rege‟, Florentin Mănăilă spune că „trecerea de la fotbal la futsal a fost destul de grea pentru că futsalul este un sport dinamic, practicat în sală, într-un teren mult mai mic decât terenul de fotbal. Reprizele sunt mai scurte decât reprizele de joc de la fotbal, și, de fiecare dată când mingea iese din teren, cronometrul este oprit. Jocul se reia atunci când mingea reintră în teren. Acestea sunt doar câteva dintre regulile jocului de futsal‟. Florentin Mănăilă spune că, din cauza pandemiei de COVID-19, plăcerea jocului a fost știrbită din cauza lipsei suporterilor în tribune: „Sportivului îi lipsesc oamenii din tribună.  Am jucat și cu suporterii în sală, și nu se compară. Simți altfel plăcerea jocului când oamenii te încurajează și te aplaudă‟.

Pentru pompierul Florentin Mănăilă, începutul pandemiei de COVID-19 a reprezentant un cumul de „teamă, noutate și stres combătute cu mult cuaj și tărie de caracter. Timp de aproximativ două luni nu m-am dus la părinți, pentru a nu-i pune în pericol. Acum am depășit acea stare‟.

Schimbăm rapid subiectul pandemiei, și discutăm despre medaliile, cupele și diplomele pe care Florentin Mănăilă le-a câștigat de-a lungul anilor, fie la fotbal, fie la futsal. „În cadrul celei de-a VII-a ediții a competiției de Minifotbal de sală din 2018, am primit Cupa Orașului Panciu, fiind evidențiat golgheter, iar în anul 2019 am fost evidențiat drept cel mai tehnic jucător. Anul acesta, m-am reapucat de futsal, iar în urma barajului de promovare cu echipa de futsal Clujana Cluj, am obținut victoria care ne-a dus direct în Liga I. Toate medaliile și diplomele îmi sunt dragi pentru că fiecare dintre ele semnifică ceva și toate sunt muncite. În viitor, la futsal, aș vrea să evoluez cât mai bine, să dau un randament cât mai bun și să-mi ajut cât mai mult echipa‟, spune Florentin Mănăilă.

Tânărul sportiv s-a remarcat și la locul de muncă prin participarea la concursurile profesioniste desfășurate în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. „Pentru mine, participarea la concursurile profesioniste reprezintă o experiență foarte frumoasă. În anul 2019, la etapa zonală care s-a ținut la Galați, alături de echipa ISU Vrancea am obținut locul I la proba «Pista cu obstacole», în cadrul Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situații de urgență. Mi-ar plăcea să particip și la proba «scara de fereastră», însă, momentan, din cauza pandemiei de COVID-19, aceste concursuri nu s-au mai organizat. Sperăm însă ca lucrurile să decurgă cât mai bine și să ne reluăm activitatea și în acest plan, al concursurilor profesioniste‟, spune Florentin Mănăilă.

Salvatorii nu iau niciodată pauză

Florentin Mănăilă spune că nimeni din familia sa nu este pompier, însă a descoperit această meserie prin intermediul unui prieten. „Înainte de a îmbrăca haina militară, pentru mine, imaginea pompierului înfățișa o persoană specială, respectată, curajoasă… pompierul era cel care mergea să stingă incendii și să salveze oameni, animale și bunuri. Am realizat că nu oricine poate practica această meserie. Pentru a deveni pompier ai nevoie de o temeinică pregătire fizică, de mult curaj, de rapiditate în gândire și de dorința de a învăța‟, este de părere Florentin Mănăilă. Pentru tânărul pompier, „familia este foarte importantă‟, iar susținerea necontenită a părinților este o binecuvântare de care se bucură în fiecare zi: „Părinții au fost foarte încântați când au aflat că vreau să urmez școala militară pentru a deveni pompier. M-au susținut din toate punctele de vedere‟.

Pompierii nu salvează vieți doar atunci când sunt îmbrăcați în uniformă, pompierii salvează vieți chiar și atunci când sunt în timpul liber. „În 2019, pe centura Focșaniului, chiar în fața mea, s-a produs un eveniment rutier. A fost un accident rutier cu patru autovechicule implicate, rezultând 6 victime, dintre care 3 încarcerate, una dintre ele decedată pe loc, o femeie‟, povestește Florentin Mănăilă. Imediat, tânărul a coborât din mașina în care se afla împreună cu un amic, a făcut evaluarea situației, a sunat la 112, însă evenimentul era deja anunțat. A procedat la acordarea primului ajutor uneia dintre victimele implicate, iar când au sosit colegii lui, Florentin Mănăilă a vorbit cu șeful de gardă prezentându-i întreaga situație. Pompierul, încadrat ca șofer la SMURD, spune că niciodată nu a lăsat ca misiunile la care a participat să-l afecteze în plan emoțional, pentru că „nu ai timp pentru așa ceva; pe moment trebuie să te concentrezi la misiune, iar când ajungi acasă, lași emoțiile negative în urmă‟.

Îi urăm mult succes sergentului major Florentin Mănăilă în misiunile viitoare, încurajându-l, totodată, să se autodepășească în cadrul competițiilor de futsal la care va participa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?