Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Anchetă Recorder: Cum a schimbat PNL-ul, prin șantaj, conducerile direcțiilor silvice, inclusiv în Vrancea

Direcția Silvică Vrancea apare pe lista instituțiilor silvice „decapitate” de PNL în urma unei campanii de șantaj coordonate de la vârful Ministerului Mediului. Potrivit unei investigații Recorder, persoana care s-a ocupat de aceste schimbări ale șefilor de direcții silvice a fost secretarul de stat Gelu Puiu (PNL), cel care îi raporta fostului ministru liberal Costel Alexe despre numirile făcute în silvicultură.

Schimbările de la Direcția Silvică Vrancea au fost făcute în aprilie 2020, în plină pandemie de coronavirus. Atunci, singura preocupare a liberalilor ajunși la guvernare era schimbarea șefilor de deconcentrate și instalarea oamenilor fideli care să îi ajute în campaniile electorale. La Direcția Silvică Vrancea, a fost numit în funcția de director liberalul Victor Dumitru, care l-a înlocuit pe Lucian Zamfir, trecut pe un post de șef de birou în cadrul instituției. Numirea a fost făcută la o săptămână după ce liberalii vrânceni l-au schimbat pe șeful Ocolului Silvic Focșani, Ionuț Duță cu Petrică Tudosă, o cunoștință mai veche a vrâncenilor, fost pedelist de frunte, fost director al Direcției Silvice Focșani în perioada guvernării PDL. De altfel, Tudosă nu a ezitat să susțină liberalii și să facă inclusiv campanie electorală pentru PNL în ultimii ani și în ultima perioadă. Victor Dumitru și Petrică Tudosă sunt două nume cunoscute din perioada PDL-ului, când au ținut capul de afiș al unor scandaluri privind retrocedările de păduri și terenuri. Scopul numirilor politice s-a văzut în campaniile electorale din 2020, când pădurarii statului împrăștiau pliante cu PNL în satele vrâncene.

Campania de șantaj a liberalilor este demonstrată de înregistrările care au ajuns la reporterii Recorder în care se aude cum secretarul de stat Gelu Puiu se lăuda cu schimbarea a peste 20 de directori din sistemul silvic. Din înregistrări rezultă că omul care a pus în practică această operațiune a fost secretarul de stat Gelu Puiu, aflat și astăzi în aceeași funcție. Acesta s-a lăudat în fața apropiaților că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă. Mai departe, Gelu Puiu îi raporta ministrului Costel Alexe, care se interesa dacă funcțiile din țară au fost eliberate. Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continuă și este girată de la cel mai înalt nivel. Dar dincolo de asta, este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele altor oameni, arată jurnaliștii de la Recorder.

Metoda folosită era simplă. Directorul Direcției Silvice era contactat și i se solicita să facă un pas în spate, în caz contrar fiind amenințat cu un audit făcut de Corpul de Control. Eu așa i-am chemat pe toți. Am varianta să fac audit în care îmi vin de la Ministerul Finanțelor, de la Curtea de Conturi. Îți trimit audit. Ce rezultă nici nu mă interesează, trimit totul la parchet. Sau faci pasul în lateral, ne vedem de drum fiecare și sănătate, numai bine, spune Gelu Puiu în înregistrarea publicată de Recorder.

O altă numire venită de la Vrancea și solicitată de liberalul Gelu Puiu îl viza pe Florin Ioanaș, la acel moment responsabil cu paza la Ocolul Silvic Privat Chiojdeni. Discuția era despre numirea acestuia la o bază experimentală a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, condus de directorul Ștefan Neagu. Veneau exact cu numele, numărul de telefon și se așteptau ca problema să fie rezolvată cât mai discret cu putință. Se solicita angajarea unei persoane, era vorba de o funcție de conducere pentru o bază experimentală, dar persoana respectivă nu îndeplinea condițiile, urmând ca acea angajare să se facă în etape, în primul rând pe un post de inginer după care transferul pe o funcție de conducere, a explicat Ștefan Neagu.

Situația lui Florin Ioanaș s-a rezolvat după scandalul cu tăierile de arbori de pe Valea Râmnicului în care au fost făcute mai multe plângeri penale și acuzații la adresa persoanelor din Ocolul Silvic Privat Chiojdeni. Oamenii au spus pentru „Monitorul de Vrancea” că tăierile de arbori au aparența unei legalități, dat fiind că sunt făcute în baza marcărilor, însă marca OS Chiojdeni este folosită în pădurile administrate de alte ocoale, și acuzau că se marchează și se taie mult mai mult față de cât ar trebui. În urma scandalului și-a dat demisia șeful de ocol Silviu Ștefan Vucmanovici. În locul acestuia a fost numit Florin Ioanaș.

Ieri după amiază, premierul Florin Cîțu a anunțat că secretarul de stat Gelu Puiu și-a înaintat demisia după apariția reportajului Recorder. Dar schimbările determinate de acesta rămân. La fel și întreaga mașinărie de partid a PNL, care continuă să-și planteze oamenii în funcții după pofta inimii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?