Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Vrei să-ți cumperi electrocasnice prin programul Rabla? Iată ce trebuie să știi

Valoarea voucherelor acordate în programul Rabla pentru electrocasnice va fi modificată pentru a corespunde noilor clase energetice introduse pentru anumite categorii de echipamente electronice și electrocasnice. Programul Rabla pentru electrocasnice anunțat pentru a doua jumătate a lunii aprilie presupune acordarea unei finanțări sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic. 

Un proiect de act normativ propus de Ministerul Mediului arată că pentru echipamente electronice precum frigidere/congelatoare, mașini de spălat vase/rufe/uscătoare de rufe, televizoare sunt stabilite noi clase energetice, care variază de la A la G, care trebuiau afișate la raft, sau în magazinele on-line, începând cu 1 martie 2021. Totuși, în urma consultării ofertelor de pe piață, s-a constatat că „procesul de adaptare la noile clase energetice nu este finalizat, deși de la 1 martie 2021 toate produsele trebuie să evidențieze și consumul potrivit noilor clase energetice, existând în continuare produse pentru care nu a fost încă echivalată eficiența energetică”. „Noile etichete introduse evidențiază mai bine eficiența energetică, iar, conform îndrumărilor publicate de Uniunea Europeană în legătură cu acest subiect, vechilor clase energetice de top – de la A până la A+++ – le corespund, din punct de vedere al consumului, noile clase C și D, aspecte, de altfel, confirmate și cu ocazia întâlnirii pe care AFM a avut-o cu reprezentanți ai Ministerului Energiei pe această temă. Mai mult, în cadrul aceleiași discuții s-a evidențiat faptul că echipamentele produse până la 1 noiembrie 2020 trebuie să conțină ambele etichete energetice, cea cu noile clase putând fi echivalată ori de producători ori de comercianți, după caz, iar cele produse după acea dată trebuie să conțină noua etichetă, în mod obligatoriu emisă de producători”, arată proiectul Ministerului Mediului. 

Valoarea voucherului acordat prin programul Rabla pentru electrocasnice nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program. La momentul achiziționării unui electrocasnic nou trebuie predat un echipamente electrocasnic uzat echivalent, din aceeaşi categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiţionat/aparate de aer condiţionat portabile, categoria maşini de spălat vase, categoria maşini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare şi categoria televizoare. 

Lista de comercianți înscriși pentru programul Rabla pentru electrocasnice include atât lanțurile de magazine dar și comercianți independenți, precum Menarom Focșani, care a deschis pe Calea Moldovei-Șoseaua de centură, fiind singurul mare magazin independent de electrocasnice și menaj, în spațiul unde a funcționat hypermarketul Zanfir.

Valoarea voucherelor propusă pentru 2021 pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic:

    a) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;

    a) 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;

    b) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;

    c) 500 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;

    d) 450 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;

    e) 400 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C; 

    f) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică A;

    g) 350 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică B;

    h) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică C;

    i) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

    j) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;

    k) 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;

    l) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;

    m) 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;

    n) 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;

    o) 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;

    p) 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică A++;

    q) 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică A+++;

    r) 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

    s) 500 lei pentru laptopuri;

    t) 300 lei pentru tablete.

Pentru ca proiectul de ordin să intre în vigoare şi să se aplice, trebuie semnat de ministrului mediului şi ulterior publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?