Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Peste jumătate din bugetul Focșaniului, repartizat proiectelor de investiții. Primarul invită focșănenii să facă propuneri

Peste 150 milioane lei este bugetul propus de primarul Cristi Misăilă în acest an pentru derularea proiectelor cu fonduri europene din Focșani. Proiectul de buget pentru 2021 este de 370,5 milioane lei din care 187,6 milioane lei sunt alocați pentru proiectele de dezvoltare a municipiului. Comparativ cu anul trecut, înseamnă o creștere cu peste 16 milioane lei la secțiunea de dezvoltare. Cea mai mare parte a banilor pentru dezvoltare sunt alocați pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare, respectiv 150,1 milioane lei, mai mult cu nouă milioane lei decât anul trecut. Pentru unitățile de cultură sunt propuse șase milioane lei, cea mai mare sumă fiind la Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, cu 2,7 milioane lei. Sunt propuse sume pentru organizarea de manifestări culturale, pentru cofinanțarea proiectelor unităților de cult, pentru unitățile sportive sau proiectele Consiliului Local al Tinerilor. Peste 5,4 milioane lei este estimare pentru sumele care vor fi cheltuite în acest an cu funcționarea centrelor de vaccinare.

Alături de proiectele aflate în derulare la nivelul municipiului Focșani se pregătesc documentații tehnice pentru alte investiții care să contribuie la dezvoltarea municipiului. În proiectul de buget sunt prevăzute sume pentru documentațiile tehnico economice aferente proiectelor „Regenerare urbană și valorificarea bălții Mândrești și a zonei adiacente, prin transformarea într-un spațiu multifunțional de recreere și petrecere a timpului liber”, „Regenerare urbană zona parc Teatru”, „Complex de agrement cu specific acvatic Mândrești”, „Complex sportiv și de agrement pentru sporturi cu motor”, „Complex sportiv multisport cu Sală Polivalentă” sau „Centru comunitar de servicii integrate pentru persoane vârstnice Focșani”.

Tot la stadiul documentație tehnică se află proiectele „Reabilitarea și modernizarea locuințelor sociale din strada Revolutiei nr. 16 si 17 amenajarea unor spații de agrement – Faza DALI” și de construire a unei parcări subterane în zona parcării din B-dul Independeței – str. Leopoldina Bălănuță. Municipalitatea a pregătit bani și pentru reabilitarea monumentelor istorice din cimitirile Focșaniului. Vor fi vizate de lucrările de restaurare și reabilitare monumentul funerar al Maiorului Gh. Pastia, Basorelieul Zoe și Dumitru Bușulenga, Monumentul Cimitirul Eroilor Români. De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru un program de cartografiere a cimitirelor Sudic și Nordic, pentru un sistem de supraveghere video a Cimitirului Sudic.

Primarul invită focșănenii să facă propuneri pentru bugetul local

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Cristi Valentin Misăilă arată că marți, 6 aprilie 2021, ca urmare a comunicării de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a ultimelor informații necesare întocmirii proiectului de buget local pentru anul în curs, a publicat acest document pe site-ul oficial al Primăriei, în vederea dezbaterii publice.
„Bugetul propus pentru anul 2021 este unul pe care l-am gândit să fie direcționat în primul rând pe investiţii și pe dezvoltarea administrației publice municipale, astfel încât să putem oferi focșănenilor servicii din ce în ce mai bune. În funcție de propunerile fundamentate, primite din partea cetățenilor sau a consilierilor locali, acesta poate suferi modificări, care însă nu pot afecta sectorul investițiilor în curs, pe care focșănenii abia așteaptă să le vadă finalizate.
Proiectul de buget arată că investiţiile pe care Primăria Focșani le va derula (din buget şi din fonduri UE) vor creşte în acest an, faţă de 2020, cu 85 milioane lei, de la 103 la 188 milioane lei. Din această sumă, 150 de milioane de lei provin din proiectele europene pe care municipalitatea le are în diferite stadii. Și tot la capitolul investiții, avem la dispoziție și o rezervă de 4,7 milioane, reprezentând excedentul bugetar de anul trecut. La aceste sume se adaugă și creditul bugetar în valoare de 29 milioane lei, avizat de Ministerul Finațelor Publice. Acesta a fost contractat pentru finanțarea (și cofinanțarea în cazul proiectelor europene) lucrărilor din cadrul a 20 de proiecte de infrastructură (piațetele Teatru și Milcov, Parcul Bălcescu și 40 străzi), reabilitare și modernizare unități școlare și săli de sport, iluminat public, modernizare 14 locuri de joacă, extindere rețea gaze, modernizare transport public, reabilitare sistem de termoficare urbană și creșterea eficienței energetice pentru 15 blocuri din Focșani.
Veniturile totale ale bugetului sunt estimate la suma de 371 milioane lei, față de 238 milioane lei în anul precedent, ceea ce reprezintă o creștere de 56%, creștere provenită în special din atragerea de fonduri europene nerambursabile.
În ceea ce privește cheltuielile de funcţionare a Primăriei şi a instituţiilor subordonate, previzionăm 177 milioane lei, o creștere (generată de modificările legislative privind salarizarea în sistemul public) de doar 7% față de 2020, când am avut alocată suma de 165 milioane lei. Cheltuielile de funcționare includ și Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani, care administrează domeniul public din municipiu, pentru care a fost alocată suma de 35  milioane lei, ce va fi utilizată pentru reparațiile curente și întreținerea străzilor, a spațiilor verzi, a cimitirelor etc.
De reținut însă că din suma totală alocată cheltuielilor, suma de 51 milioane lei sunt prevăzute pentru funcționarea unităților școlare și dotarea acestora cu materialele necesare combaterii noului coronavirus.
Întregul proiect de buget poate fi consultat pe pagina oficială a municipalității – www.focsani.info la secțiunea Informații publice – Buget – Buget pe anul 2021 – Proiect buget pe anul 2021.
Invit focșănenii să îl studieze și în măsura în care consideră că acesta poate fi îmbunătățit, aștept sugestii și propuneri pe adresa de e-mail primarie@focsani.info sau pe pagina de facebook oficială – Cristi Valentin Misăilă”, se arată în postarea de pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?