Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Nu înțelegeți campania de vaccinare din Vrancea? Stați liniștiți, Prefectura și DSP nu s-au pus nici până acum de acord!

Vineri, prefectul PNL-ist Gheorghiță Berbece a binevoit să facă o primă conferință de presă la mai bine de un an de când a început nebunia Covid 19 în Vrancea, pentru a explica ce mult bine a făcut în județ și cum s-a preocupat, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP), pentru ca totul să decurgă „ca la carte”. Nu, nu în ceea ce privește pandemia, pandemia își urmează cursul, ci referitor la campania de vaccinare din Vrancea. Firește, unde se întâmplă ceva nedorit, nu e vina nimănui. E vina cuiva doar când vine vorba despre Focșani și, implicit, despre primarul municipiului, Cristi Valentin Misăilă. În rest, nu se poate reproșa nimănui că în Vrancea nu funcționează cele 12 centre de vaccinare alocate inițial, nu e vina nimănui că avem aceeași situație la ATI de un an de zile sau că nu avem medici. Soarta, domnule!

Pe „căprării”, prefectul Berbece a spus cu responsabilitatea la purtător că pregătirile pentru campania de vaccinare în Vrancea au început din noiembrie, iar fiecare factor de decizie avea câteva responsabilități. Astfel, printre altele, Berbece a povestit jurnaliștilor cum s-a stabilit că autoritățile publice locale aveau obligația să identifice spații disponibile pentru această activitate. Mai departe, tot cu responsabilitate, prefectul a explicat că, în baza faptului că primăria trebuia să identifice spații, a acționat ca atare: a solicitat „Primăriei municipiului Focșani să pună la dispoziție patru locații, patru spații pentru organizarea acestor centre de vaccinare: Dispensarul din zona Sud – acel în spațiu proaspăt amenajat, Cercul Militar Focșani, corpul administrativ din cadrul Liceului numărul 4 – fosta cantină, și sala de sport a Școlii numărul 9 din Focșani”. Practic, „exact” cum se stabilise, prefectura considerând probabil că știe mai multe despre spațiile care puteau fi folosite decât primăria. Cam așa a funcționat consultarea, iar propunerile și explicațiile pe parte legală venite de la primarul Misăilă nu au fost luate în seamă. Pe scurt, primarul a putut lua decizii, doar dacă se conforma strict la ce dorea prefectura.

Legea e doar în mâna Instituției Prefectului Vrancea și în general face cam ce vrea din ea, inclusiv când o dă de gard. Iar despre lege a vorbit vineri și a doua mână din Instituția Prefectului Vrancea – subprefectul Claudia Serafimciuc, care s-a arătat aproape siderată de faptul că primarul a avut două propuneri, una dintre acestea fiind ca cele trei fluxuri de vaccinare pentru civili de la Casa Armatei să fie preluate la Dispensarul din Sud. Aparent, din cunoștințele doamnei subprefect, varianta aceasta este „nelegal(ă), deoarece acel spațiu nu permite funcționarea concomitentă a două centre de vaccinare, pentru că acolo funcționează un centru de vaccinare cu vaccin AstraZeneca, iar cele trei fluxuri de vaccinare presupun înființarea unui centru de vaccinare cu vaccin Pfizer”. N-ar fi stricat totuși ca, înainte de conferința de presă, doamna subprefect să discute un pic și cu medicul epidemiolog Janina Lazăr, din cadrul DSP Vrancea. Aceasta, după ce a recunoscut că primarul Misăilă acționează corect din punct de vedere administrativ și că dumneaei cunoaște doar probleme care țin de sănătate publică, s-a arătat un pic deranjată că „s-au transmis informații eronate”, legate de campania de vaccinare de la Suraia. Cine o fi transmis este greu de spus, dat fiind că informații oficiale vin doar de la DSP Vrancea și de la Instituția Prefectului Vrancea.

Cum se numără centrele de vaccinare și fluxurile în Vrancea

Vineri, doamna Lazăr a explicat că a fost un noroc „deschiderea și alocarea unui flux de Pfizer la centrul de vaccinare organizat în Sala de sport a comunei Suraia – și nu a Școlii Suraia, cum a fost transmis eronat, și a unui centru de vaccinare de tip Moderna”. Practic nici o problemă până aici. Sincopa a apărut când au fost numărate „steagurile”, ca în Caragiale. Pentru că, din ce a spus medicul Lazăr, la Suraia nu a fost nimic nelegal ca în sala de sport să fie vaccinuri diferite. Numai la Focșani nu s-a putut da undă verde unei astfel de organizări în cadrul Dispensarului din Sud. „La nivelul județului Vrancea sunt funcționale opt centre de vaccinare din care unul este cu două fluxuri de AstraZeneca – cel de la Dispensarul sud, Căminul pentru cronici Panciu cu un flux de AstraZeneca, Sala de sport Suraia cu un flux AstraZeneca căruia i se adaugă cele trei fluxuri de Pfizer de la Casa Armatei, mai există un centru de vaccinare la Sala de sport Suraia, cu 3 fluxuri de Moderna, Sala de sport Odobești cu un flux de Pfizer, și Spitalul municipal Adjud cu două fluxuri de Pfizer. La aceste centre de vaccinare mai sunt organizate încă 4 centre de vaccinare pentru populația militară, care va putea primi și vaccina inclusiv populație civilă. Se începe treptat, până când se va suplimenta fluxul de vaccinare la 90 de persoane vaccinate pe zi/ pe flux. Iar la momentul acesta Brigada Larom 8 are 4 fluxuri de vaccinare cu Pfizer care vor fi dedicate populației civile, iar Spitalul Militar are două fluxuri, din care unul cu Pfizer și unul cu AstraZeneca. Sunt toate pe teritoriul municipiului Focșani. Acestor 4 centre de vaccinare dedicate populației din municipiul Focșani li se va mai adăuga un flux de Pfizer, pentru început, în centrul de vaccinare pe care domnul primar l-a identificat și pe care dorește să îl facă funcțional”, a declarat în conferință Janina Lazăr.

Practic, e și o veste bună, la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” se va administra Pfizer – dacă nu se răzgândesc cei de la DSP Vrancea. Și, conform celor spuse public și de prefectul Berbece, aici s-ar putea suplimenta fluxurile. Prefectul a vorbit la rândul său despre centrele de vaccinare, în sensul că e regretabil că anumite centre anunțate nu s-au deschis și cel mai probabil nu se vor deschide niciodată.

Regretabil de exemplu la Tîmboești și Dumitrești, unde sunt primari PNL, și unde există, vorba aceea, o explicație. Și, în timp ce la Focșani primăria trebuie să se dea peste cap și să facă tot ce e posibil și imposibil, pentru că nu e de joacă, în alte părți se merge pe principiul „atât s-a putut”. Frește, niciun primar nu e atât de vinovat cât este Misăilă. Doar el trebuie să ducă până la capăt tot, nu doar identificarea și punerea la dispoziție a spațiului, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în alte comune, unde prefectul a explicat nevinovat că „a apărut problema lipsei personalului medical și mă refer în special la medici. Pentru că în categoria asistenților medicali și a registratorilor nu sunt probleme, s-au identificat suficiente persoane disponibile. În schimb, în ceea ce privește disponibilitatea medicilor pentru a se implica în această activitate, din păcate nu am găsit un sprijin, un răspuns favorabil din partea dumnealor, iar din aceste motiv nu avem deschise alte centre”. Trebuie menționat că totuși la Focșani nu se pune problema lipsei personalului.

Concluzia a fost că fluxurile repartizate județului Vrancea vor fi alocate acolo unde deja campania de vaccinare funcționează. „Bineînțeles, dacă domnul primar ne asigură că are personalul disponibil, va primi pentru început un flux, pentru că activitatea de vaccinare este destul de complicată și dobândirea calităților necesare pentru această activitate se întinde pe un interval de timp, astfel încât după o săptămână sau două în care personalul a înțeles ce are de făcut, va fi suplimentat cu un flux sau două, depinde și ce vom reuși să primim de la CNCAV”, a mai explicat al nostru prefect.

 Țară, țară, noi vrem medici!

De un an, de când cu pandemia și internările în spital, toate unitățile medicale din țară „plâng” după medici. Și campania de vaccinare plânge după medici, iar prefectul a asigurat că a vorbit la Casa de Asigurări de Sănătate și la Colegiul Medicilor. Despre lipsa medicilor de la terapie intensivă însuși Raed Arafat știe, ba chiar a auzit și că la Vrancea avem prefect și l-a sunat personal, așa că… așteptăm. „Domnul Arafat m-a sunat și m-a asigurat că se vor face demersuri pentru încă un medic ATI. Încă nu avem semnale, dar așteptăm”, a spus prefectul Berbece, cu mențiunea că în județul nostru la ATI sunt 7 medici pe ATI, în condițiile în care pentru o gardă completă e nevoie de minim 4 medici. „Orice medic (din spital – n.r.) va trebui să trateze Covid. A nu se confunda cu Terapia Intensivă. Aceștia din păcate sunt foarte puțini și, așa cum am solicitat de mai multe ori, dacă ni se repartiza, ni se detașa sau se făcea o delegare a unui medic ATI-ist, în completarea echipei de la Focșani, de 7, cu al optulea puteam realiza două linii de gardă, ceea ce presupunea dublarea numărului de paturi ATI. Există 10 paturi dotate corespunzător, dar din păcate fără acest medic nu putem completa numărul care să asigure o tură completă de gardă”, a explicat prefectul situația de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Aici de altfel sunt aceleași nevoi ca și în primăvara anului 2020: medici cardiologi, interniști, medici de laborator, biochimiști. A spus-o chiar prefectul, uitând că în spital nu mai avem nici epidemiolog, după plecarea Dianei Stoica.

În plus, la Spitalul Adjud este un singur medic ATI, care „asigură” 6 paturi cu oxigen, fără a fi efectuate intubări. Și la Adjud tot 10 paturi de ATI sunt, dar fără medici… „Pentru a asigura o tură permanentă trebuie minim 4 medici. Teoretic trebuie 5, dar 4, cu un efort, ar putea asigura o linie de gardă”, a mai spus Berbece. Dar ce să îi faci? „Este o criză generală de personal de specialitate și  nu a prevăzut nimeni această criză, ea este la nivel mondial, ne-a găsit așa”. Și la fel ne și lasă, se pare, dacă nu chiar mai rău.

Acum, că s-a „rezolvat” situația medicilor la ATI, revenind la campania de vaccinare, am avea o veste bună… dacă nu ar fi rea. Vestea bună e că în curând medicii de familie vor putea inocula vaccinuri anti-Covid. Vestea proastă, ați ghicit, e că nu se îmbulzește nimeni. „A fost transmisă o informare către toți medicii de familie din județul Vrancea, privind disponibilitatea pentru a asigura vaccinarea prin cabinetul propriu.Încă centralizăm datele de la medicii de familie, în prezent (vineri, 26 noiembrie – n.r.) și-au oferit disponibilitatea cinci medici. Dar avem termen până la data de 31 martie de a primi răspunsurile de la medicii de familie”, a asigurat Janina Lazăr. Cu siguranță weekendul a fost un sfetnic bun, mai sunt câteva zile, iar răspunsurile afirmative ale medicilor de familie ne vor lua prin surprindere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?