Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Liberalii au redus sumele alocate pentru agricultorii ce cultivă legume în sere și solarii. Care sunt criteriile pentru subvenții

Liberalii au redus sumele alocate pentru agricultorii care cultivă legume în spații protejate. De la 3000 de euro, suma alocată inițial pentru Programul Tomata, s-a ajuns la maxim 2000 euro care pot fi obținuți de agricultorii care cultivă legume în spații protejate. Programul de susținere a legumicultorilor se aplică pentru legume precum precum ardei gras și/sau ardei lung; castraveți; tomate; varză albă și /sau roșie; vinete. Spre deosebire de anii anteriori, cererile pentru acest ajutor de minimis se depun la centrele locale APIA, unde funcționarii vor verifica dacă au primit ajutoare de minimis în anii anteriori. Cererile de înscriere în program și documentele necesare se depun până la data de 17 mai 2021.

Legumicultorii care vor să se înscrie în acest program trebuie să îndeplinească mai multe criterii, precum să fie înregistrați în registrul unic de identificare (RUI) și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să depună cerere de înscriere în program; să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile prevăzute; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar

județean; să facă dovada valorificarii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare.

          Producțiile minime pe care trebuie să le obțină legumicultorii sunt: a) în sere: i) 2900 kg/1000 mp pentru ardei gras și/sau lung; ii) 5000 kg/1000 mp pentru castraveți; iii) 8500 kg/1000 mp pentru tomate; iv) 4600 kg/1000 mp pentru varza albă și/sau roșie. v) 3000 kg/1000 mp pentru vinete; b) în solarii: i) 1600 kg/1000 mp pentru ardei gras și /sau lung; ii) 3000 kg/1000 mp pentru castraveți; iii) 3200 kg/1000 mp pentru tomate; iv) 2200 kg /1000 mp pentru varza albă și/sau roșie. v) 2000 kg/1000 mp pentru vinete, se arată în proiectul de act normativ.

Verificarea suprafețelor declarate, a culturilor și evaluarea producției de legume este realizată de comisii mixte formate din reprezentanți ai APIA și Direcției pentru Agricultură. Aceste verificări se fac la solicitarea legumicultorilor transmise către APIA cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data începerii recoltării legumelor în vederea valorificării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?