Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Primarul Misăilă: „Cum e posibil ca la Suraia să funcționeze 7 fluxuri de vaccinare, iar la Focșani doar 2?”. Este așteptat avizul DSP pentru centrul de la Pedagogic

Primarul Cristi Valentin Misăilă a explicat joi seară, în cadrul unei conferințe de presă, care este poziția sa vizavi de discuțiile pe tema unui nou centru de vaccinare în municipiu, pe care Primăria Focșani este acuzată că nu vrea să îl pună la dispoziție. Zilele trecute, primăria a anunțat că se poate organiza un centru de vaccinare în sala de sport a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”, însă mai sunt câțiva pași de urmat, care nu depind de municipalitate. Cum de altfel nu ar trebui să depindă nici de șicanele politice, calificate de primarul Misăilă ca interese meschine pe seama cetățenilor din municipiul Focșani.

După închiderea de către DSP a centrului de vaccinare de la Casa Armatei, focșănenii sunt nevoiți să se vaccineze la Suraia. Însă și în această situație primăria îi va sprijini, a asigurat primarul, care va iniția un proiect de hotărâre pentru ca cetățenilor care se vor vaccina la Suraia să le fie decontat transportul.

Îmi mențin sloganul din campanie – „Mai multă muncă și mai puțină politică”. Și cum sunt un om de administrație în primul rând, vreau să fac câteva precizări strict pe lege, cu privire la procedura de înființare, coordonare și monitorizare a centrelor de vaccinare. Locația centrelor de vaccinare împotriva Covid 19 se stabilește prin ordin al ministrului Sănătății, cu consultarea autorității administrației publice centrale și locale, după caz. Ar fi trebuit ca Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Vrancea, să ne consulte cu privire la locațiile ce urmează a fi stabilite ca centre de vaccinare. Acest lucru nu s-a întâmplat din păcate, până în data de 15 martie, când am primit prima adresă din partea Direcției de Sănătate Publică Vrancea, cu privire la punerea la dispoziție a unor spații în care să se organizeze un centru de vaccinare în municipiul Focșani, a punctat primarul în conferința de presă.

Aici, Cristi Misăilă a făcut o paralelă cu ce s-a întâmplat în urmă cu un an, cu centrele de carantină, când primăria a fost pusă în situația să scoată castanele din foc, după anumite decizii luate la nivelul Prefecturii Vrancea, fără consultarea administrației locale.

Întorcându-ne la centrele de vaccinare, unicul centru stabilit în Focșani prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefect, a fost Dispensarul din Sud, la acea dată – 15 ianuarie 2021, primăria nefiind anunțată că la Casa Armatei se va desfășura de asemenea campania de imunizare. Ulterior însă, primăria a fost somată, pe 2 februarie, să ia măsuri pentru a asigura funcționarea centrului de vaccinare deja existent la Casa Armatei. Fără nicio consultare.

Solicitarea aceasta nu am putut să o onorăm din două motive. Avem un răspuns din partea Garnizoanei Focșani prin care ni se spune că nu există o modalitate de preluare a clădirii, ci doar prin contract de comodat. Însă este doar o opinie a comandantului garnizoanei. Contractul de comodat s-a dovedit a fi ulterior o formă nelegală de preluare în administrare a acestui centru.

          Nu a fost rea-voință din partea mea, am dorit doar să respectăm legea. Noi nu aveam nicio posibilitate legală, fără o Hotărâre de Guvern, de a prelua o parte din imobilul Cercului Militar, pentru că aici se pune problema de modul în care se repartizează cheltuielile cu utilitățile. Aceste cheltuieli cu utilitățile trebuiau suportate de Primăria municipiului Focșani. Soluția era o Hotărâre de Guvern prin care să ni se fi transmis în administrare temporară, pe perioada desfășurării campaniei de vaccinare, partea din imobil și să se fi stabilit concret cum se decontau aceste cheltuili de utilități.

          Eu cred că este o proastă gestionare a acestei campanii, de la nivel central în jos. Dacă se emiteau documentele legale, nu aveam nimic împotrivă. Trebuia în primul rând să se facă o consultare prealabilă a autorităților publice locale cu privire la înființarea acestor centre. Noi nu am avut nicio consultare în acest sen și sunt convins că nu au consultat pe nimeni. Dacă Instituția Prefectului confundă majoritatea cu legalitatea, este problema lor, a mai spus primarul.

Discuția este de acum mai mult decât cunoscută. Prefectura și DSP Vrancea nu au fost de acord cu propunerile Primăriei Focșani în ceea ce privește organizarea unor centre de vaccinare în săli de sport. Aparent, nu se putea așa ceva, chiar dacă de la începutul campaniei de vaccinare pe lista centrelor apăreau sălile de sport de la Odobești și Suraia. Numai la Focșani nu s-a putut. Ulterior, pentru a-și mai crea un plus de imagine politică, lovind cu noroi în Primăria Focșani și direct în persoana mea, au emis un aviz de funcționare a Dispensarului din Sud doar pentru un singur flux – prima dată – în data de 15 ianuarie. Cu toate că, în mod normal, ar fi trebuit să fim informați din timp, pentru a ne organiza. Am reușit să ne organizăm – și mulțumesc încă o dată pe această cale doamnei director și tuturor colegilor de la Direcția de Asistență Socială.

          Îi transmit domnului prefect și doamnei adjunct de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea să nu mai facă afirmații nefondate, să respecte legea, să consulte autoritățile locale și să nu mai pună oamenii pe drumuri. Ar trebui să se gândească la binele cetățenilor. Dacă erau atât de interesați să înființeze acest centru de vaccinare, astăzi, 18 martie, trebuia să avem această decizie de înființare a unui nou centru de vaccinare. Din păcate nu am primit niciun răspuns.

          Văd în schimb afirmații că primarul Misăilă este împotriva focșănenilor. Total greșit și total fals. Domnule prefect, în primul rând dumneavoastră sunteți reprezentantul Guvernului în teritoriu, indiferent ce culoare politică ați avea, trebuie să vă gândiți la binele tuturor focșănenilor. În loc să avem un dialog civilizat, bazat pe prevederi legale, preferă să pună oamenii pe drumuri și să facă tot felul de jocuri de acest gen, din care au de suferit cetățenii municipiului, a atras atenția Cristi Misăilă.

La cum decurg lucrurile, este posibil însă ca centrul de la Pedagogic să nu fie avizat sau să se întârzie foarte mult procedurile. Însă dacă totul decurge bine, la centrul de la Colegiul Pedagogic fluxurile urmează a fi stabilite tot de DSP Vrancea, iar din ce a explicat directorul DAS Focșani, au fost inițiate câteva discuții. Rămâne însă de văzut ce se va concretiza. Noi am propus minim 6 fluxuri, deoarece suprafața permite. Ni s-a spus că depinde de Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare. Dar cum la acest moment majoritatea fluxurilor sunt repartizate către localitatea Suraia, există posibilitatea să se aloce pentru început doar 1 sau 2 fluxuri. Mult mai puțin față de numărul solicitat inițial de DSP Vrancea, în data de 15 martie, respectiv minim 3 fluxuri de vaccinare, a spus Mihaela Bratu, cu mențiunea că la acest moment nu se știe nici ce vaccin ar putea fi administrat aici.

Așteptăm din partea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență decizia de înființare a centrului de vaccinare la sala de sport. Sper să o primim cât de repede posibil, pentru ca împreună cu ea să avem toată documentația necesră pentru a putea obține avizul avizul temporar, respectiv notificarea DSP Vrancea. Și sperăm să obținem măcar 5 fluxuri de vaccinare în acea sală de sport. Momentan, e destul de greu de organizat, deoarece personalul care colaborează cu Direcția de Asistență Socială este alocat către Centrul de Vaccinare de la Dispensarul din Sud și va trebui probabil, din lipsa medicilor, să îi direcționăm pe majoritatea dintre ei către sala de sport, a mai spus aceasta. În acest moment, la centrul de vaccinare din Sud sunt 14 medici, care lucrează în ture, pentru a asigura triajul și supravegherea post-vaccinare. O altă problemă legată de fluxurile dorite, respectiv 5, o reprezintă aceea că în această situație, este nevoie, legal vorbind, de a fi asigurată o ambulanță.

Cum este posibil ca la Suraia să funcționeze 7 fluxuri de vaccinare, iar la Focșani doar 2, la Focșani se vaccinează în medie cam 50 persoane pe zi, doar cu AstraZeneca, iar la Suraia se vaccinează sute de persoane, punându-i pe drum, și fără a li se asigura o eventuală asistență de urgență în situația în care ar apărea reacții adverse în urma administrării vaccinului? Mi se pare că este o bătaie de joc la adresa tuturor cetățenilor, nu numai din Focșani, ci și din alte localități. Eu îmi exprim toată deschiderea de a colabora instituțional, într-un cadru legal. Dacă avem aceste fluxuri aprobate, suntem pregătiți să asigurăm personalul medical de specialitate pentru funcționarea în bune condiții a centrului de vaccinare. Important este să obținem avizul DSP.

          Ulterior noi vom încheia un nou contract pentru a deconta toate aceste cheltuieli, conform legii, și vom amenaja de îndată centrul respectiv cu tot ceea ce este necesar pentru funcționa în cele mai bune condiții. Noi suntem pregătiți să începem din a doua zi. Dacă astăzi primim avizul, mâine putem începe, depinde câte fluxuri vor fi, dar nu este nicio problemă. Eu cred că este însă o rea voință. De ce să mai disloce din fluxuri atât timp cât DSP s-a mutat cu arme și bagaje în comuna natală, fără a mai ține cont de focșăneni? E mai simplu să stai acasă să îți desfășori activitatea lângă mama și lângă tata, decât să îți desfășori activitatea în folosul cetățenilor, a punctat primarul, cu mențiunea că, pe lângă Colegiul Pedagogic, ar mai putea fi înființate și alte centre în municipiu.

Sunt discuții pentru organizarea unor centre la Colegiul Economic, Colegiul Național Unirea, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, plus în sala de sport de la Școala Gimnazială Ion Basgan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?