Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

„Au sucit pădurea”. Acuzații care ajung până la primarul de la Dumitrești, conducerea Ocolului Silvic și fostul primar din Chiojdeni

Plângeri penale și acuzații la adresa mai multor persoane din cadrul Ocolului Silvic Privat Chiojdeni și a Asociației constituite aici, după ce mai mulți proprietari de păduri s-au trezit că le-au fost tăiați arbori din proprietate, fără a avea habar. Oamenii se plâng că anchetele durează prea mult, nejustificat, în încercarea de a se pune „batista pe țambal” și că adevărul nu va fi aflat niciodată. Pe scurt, tăierile de arbori au aparența unei legalități, dat fiind că sunt făcute în baza marcărilor, însă proprietarii spun că marca OS Chiojdeni este folosită în pădurile administrate de alte ocoale, se marchează și se taie mult mai mult față de cât ar trebui.

Se cam știe situația în zonă, iar singurul care a părut surprins că se întâmplă ceva a fost șeful Ocolului Silvic Chiojdeni. Nu știu despre așa ceva, nu a ajuns la noi nicio sesizare. Oameni nemulțumiți sunt mereu. Eu am 2.000 de proprietari, vă dați seama că sunt și nemulțumiți, mai mult sau mai puțin, ne-a declarat Silviu Ștefan Vucmanovici atunci când l-am întrebat despre acest subiect. Însă plângerile sunt reale, fapt confirmat de altfel de celelalte părți implicate.

Acuzații sunt inclusiv la adresa actualului primar din Dumitrești, Adrian Banaurs, de fapt pentru firma din familia acestuia. Problema o am cu primarul de la Dumitrești, am plângeri penale făcute. Firma dumnealui taie cu acordul Ocolului Silvic și a inginerului ocotist, „au sucit” pădurea. Aranjează cum le convine lor ca să poată tăia, iar eu cred că a fost premeditată chestia asta. Au stat și au analizat, că nu mai au de unde tăia: „Hai să îl mutăm pe ăsta să îl ducem mai în față aici, în A”. Deși pe titlul meu scrie 21B, el vine, și pe unghi face linie dreaptă și stabilește cum vrea. La el în procesul-verbal scrie A, dar titlul este pentru B și, după cum au schimbat planul parcelar și l-au mutat, apare la el acum. Inginerul mi-a spus că „a sucit” în toate felurile și nu îi dă, dar un topometrist nu poate să spună așa, pentru că nu sucești pădurea după cum îți vine ție și cum vrei tu.

          Am sunat de atunci, am vorbit cu el și i-am spus să nu mai marcheze, să mergem la OCPI, să verificăm despre ce e vorba. Discutând cu primarul omenește nici măcar nu mă mai gândeam că se duce și a doua oară, iar acum spune că nu mai e vina lui, ci a ocotistului. Primarul a recunoscut la un moment dat și apoi a uitat. Lui îi venea ușor, dacă îmi plătea conform actului de punere în valoare.

          La o primă vedere nu sunt probleme din punct de vedere silvic, pentru că cioatele au ciocanul pe ele. Problema e că nu marchează unde trebuie și cât trebuie, adică pe lângă ce ar trebui, în general se marchează și de trei ori. Și ne uităm și ne întrebăm cum se distrug pădurile. Ei spun că e marcat, dar nimeni nu a făcut un calcul exact câtă masă lemnoasă pleacă de acolo. La mine așa au procedat, iar eu am făcut calcul pentru că am fost afectat direct. Dar peste tot așa se procedează.

          În 2019 au fost tăiați 4 arbori. În 2020, cu toate că fusese adresă trimisă la Ocolul Silvic Chiojdeni, au venit și au marcat la mine. Am făcut calculul și sunt în total peste 50 metri cubi de lemn. Întrebarea mea este cum s-a transportat lemnul de acolo. Așteptăm acum să vedem ce zice poliția silvică și sigur ajungem în instanță, nu avem altfel cum, ne-a spus Gheorghe Blidaru, care este și pădurar.

Acesta arată că în legea de constituire a ocoalelor silvice se precizează că aceste entități nu au voie să folosească ciocanul decât în terenurile autorizate care le aparțin. Totul e să și stabilească un organ competent acest lucru, pentru că a ajuns acest ocol silvic unul al toporatorilor.

Primarii, ca primarii

Primarul Banaurs nu a spus de prima dată că ar ști concret ce i se reproșează, însă pe parcursul discuției a admis că sunt ceva probleme prin păduri, însă consideră că ce este acolo nu îl privește. Potrivit acestuia, totul are tentă politică, iar discuția se face pe marginea contractelor pe care le are încheiate firma pe care o administrează în prezent tatăl său. Firma noastră nici nu este vinovată, nici nu are vreun amestec. Dacă au greșit, au greșit dumnealor, beneficiarii, cei care au vândut firmei. Probabil se vor face cercetări, o expertiză, sunt oameni care să stabilească vinovăția. Firma nu s-a dus acolo benevol peste pădurea cuiva, firma se prezintă cu un contract la ocolul silvic. O firmă nu s-a dus să marce din proprietatea cuiva. Atât cel care reclamă astăzi ne-a vândut masă lemnoasă, cât și celălalt. De unde să știm cine are dreptate? Unul din proprietari s-a mutat cu pădurea la un alt ocol, dar trebuia să sesizeze la acel moment, dacă a sesizat că cineva l-a păgubit. Nu mă privește foarte mult, firma este reprezentată de tatăl meu din 2013, nu e de acum. Nu are niciun amestesc și nici eu, cred că vor să dea o lovitură de imagine. Nu este singura încercare, mi-au mai făcut o plângere, mai am o speță similară, după ce am cumpărat o suprafață forestieră, ne-a declarat primarul din Dumitrești.

O altă speță în care pădurea „s-a mutat” îl are în centru pe fostul primar de la Chiojdeni, Șerban Pîrlogea, acuzat că a tăiat arbori de pe un teren care nu îi aparținea, și pe care OS Chiojdeni nu avea niciun drept. Dumnealui, ca președinte de Asociație de păduri la Chiojdeni manevrează acum ocolul silvic. Asociația a fost înființată de Ocolul Silvic, iar el o manevrează cum vrea. A tăiat patru arbori fără autorizație, când pădurea era cu restricții, pentru că pe 15 septembrie nu avea voie. Atunci a scos autorizație de a luat lemnele. Iar cei de la Ocolul Silvic Chiojdeni nici nu aveau voie să taie de acolo, pentru că eu sunt la Ocolul Silvic Unirea. Deci au folosit ciocanul în mod abuziv, cei patru fagi tăiați poaetă amprenta de ciocan silvic a Ocolului Silvic Chiojdeni.

          A și recunoscut că a luat lemnele cu mașina primăriei și le-a transportat, nu știu cum. Și am făcut plângere, s-a dispus expertiză, iar acum sunt forțat să plătesc expertiza, că e gata. Cum poți să mă forțezi să plătesc dacă linia nu e făcută? Expertul nu s-a deplasat la fața locului să facă delimitarea dintre cele două proprietăți. O delimitare nu se face în birou, iar eu am refuzat să o plătesc. Deci am refuzat chestia asta, trebuie să facă cercetare la fața locului. Pentru că asta s-a și cerut la expert: delimitarea celor două proprietăți. Expertul nu trebuie să stabilească pe ce proprietate sunt cioatele, asta stabilește organul de cercetare penală. Și în 2019 au fost tăiați 3 arbori, însă nemarcați. Lumea e îmbătrânită, slăbită, nu mai are putere să ajungă acolo, mai ales dacă plouă, și fac ce vor ei, crede Constantin Jugănaru.

Fostul primar Pîrlogea admite că ar putea fi adevărat… și nu prea. Dacă inițial ne-a spus ferm convins că nu s-a încălcat legea sau vreo altă proprietate, în timpul discuției a admis că cercetările vor stabili ce și cum. Un vecin de loc cu pădurea mea a făcut sesizare la poliție, a venit un expert și încă nu știu care e rezultatul. Vecinul meu spune că am tăiat lemne din proprietatea lui, 4 copaci. Când s-a luat pădurea în primire nu se știau hotarele, dar eu știu că am tăiat de pe suprafața care mi-a aparținut mie. I-am spus că dacă am intrat la el, îi plătesc o pagubă, dacă nu, nu, ne-a declarat Șerban Pîrlogea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?