Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Centrul de vaccinare de la Casa Armatei a fost închis, oamenii au fost redirecționați la Suraia

Centrul de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani a fost închis, iar oamenii au fost redirecționați la centrul de vaccinare de la Suraia. Informația ne-a fost transmisă inițial de o persoană programată de câteva săptămâni ca să se vaccineze astăzi. Dar, în această dimineață, a fost sunată și i s-a spus că centrul a fost desființat și trebuie să meargă la Suraia. Am luat legătura atât cu purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea, Silviu Stanciu, cât și cu directorul Cătălin Bunghez, ambii negând informația. Ajunși la fața locului, informația ne-a fost însă confirmată, centrul fiind într-adevăr închis. Așteptăm clarificări de la instituțiile abilitate și vom reveni cu informații.

Centrul de vaccinare de la Casa Armatei a fost subiect într-o anchetă jurnalistică recorder.ro. Conform sursei citate, la nivel național, peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare.

Potrivit recorder.ro, „un caz aparte este cel al Centrului de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani, dedicat cadrelor militare. Până pe 15 ianuarie, aici ar fi trebuit să se vaccineze doar personalul medical de la Spitalul Militar din Focșani, însă pe 10 și 11 ianuarie s-au vaccinat 334 de persoane care se încadrau în categoria a II-a și a III-a, deci încălcau regulile campaniei. Practica a continuat și după 15 ianuarie când, deși s-a intrat în etapa a II-a, au continuat să se vaccineze persoane încadrate la „populație generală”, deci etapa a III-a. Un exemplu e ziua de 23 ianuarie, când s-au vaccinat 34 de persoane din această categorie.

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a admis că cei vaccinați peste rând sunt rudele personalului medical militar: „A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a arătat vineri că în curând va prezenta „rezultatele anchetei pe care deja am dispus-o la Focșani, unde au fost semnalate nereguli în procesul de vaccinare.

Prefectura Vrancea și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au înființat un centru de vaccinare la Casa Armatei, fără consultarea Primăriei Municipiului Focșani. Cadrele medicale care asigurau procesul de vaccinare sunt de la Spitalul Militar Focșani. Centrul de vaccinare organizat în incinta Cercului Militar din Focșani și-a început activitatea miercuri, 6 ianuarie.

UPDATE! Surse din cadrul Spitalului Militar Focșani ne-au spus că, într-adevăr, centrul a fost închis, printr-o decizie a DSP Vrancea. „Centrul a fost activ sub coordonarea DSP și am înțeles că s-au mutat la Suraia. Nu știu mai multe detalii, nu am vorbit cu doamna Lazăr (Janina Lazăr, director adjunct DSP – n.r.). Știam că este o intenție, deoarece nu puteau să plătească medicii”, au precizat sursele.

UPDATE 2! Silviu Stanciu, purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea, a aflat între timp că informația noastră era reală și ne-a declarat că „la Centrul amenajat la Casa Armatei funcționează acum doar fluxurile destinate cadrelor militare”. Așa cum era de așteptat, DSP aruncă vina în curtea Primăriei Focșani, acuzând că „lipsa de implicare a municipalității de preluare a centrului de vaccinare din cadrul Casei Armatei a determinat mutarea celor trei fluxuri de vaccinare cu Pfizer Biontech destinate persoanelor civile la centrul de vaccinare de la Suraia”, după cum afirmă tot Silviu Stanciu.

Aceasta în condițiile în care primarul Cristi Valentin Misăilă a arătat în repetate rânduri că, în lipsa unei hotărâri de Guvern, Primăria Focșani nu poate prelua centrul de vaccinare de la Casa Armatei.

„Casa Armatei nu este imobilul primăriei, este în administrarea Ministerului Apărării. Casa Armatei nu poate să închirieze sau să pună la dispoziție pe niciun temei legal spațiul pentru primărie. Eu, primarul Misăilă, nu sunt împotriva organizării centrului de vaccinare în incinta Casei Armatei. Dar trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care să se spună că îmi dă în administrare Casa Armatei. Nu pe baza unui protocol, nu pe baza unui contract de comodat. Acestea nu sunt documente legale.

          Am solicitat de la conducerea Garnizoanei Focșani documentele și contractele încheiate, pentru a vedea dacă dumnealor au posibilitatea să îmi refactureze cheltuielile cu utilitățile, în speță energie termică, electrică, apă și canalizare. Inclusiv m-am uitat pe facturile lor: 22.000 de lei apă, 30.000 de lei energie termică. Și oamenii stau în frig acolo. Energie electrică nu mai spun cât e acolo. Sunt cheltuieli pe care va trebui să le suporte bugetul local. Iar noi avem atâtea clădiri – și am avut discuția aceasta și cu domnul prefect și cu conducerea DSP în care le-am spus foarte clar să ne gândim la imobile care aparțin primăriei. Pentru că acolo nu ni se pune la dispoziție toată clădirea, ci numai o suprafață. Și vin și întreb: cum vom calcula consumurile de apă, de energie, de încălzire și așa mai departe, atât timp cât nu există o diferențiere foarte clară? Cu tot respectul pentru toți focșănenii, trebuie să găsim o soluție legală pentru a prelua acel spațiu și îl vom prelua de îndată. Singura soluție legală este Hotărâre de Guvern, a precizat primarul Misăilă în timpul ședinței de Consiliu Local din 24 februarie.

Sursa foto: Facebook/Spitalul Militar de Urgență ” Dr. Alexandru Popescu” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?