Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Ședință de urgență pentru vaccinul AstraZeneca. Doze din lotul pentru care Italia a oprit campania ar fi fost folosite și în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, participa joi seară (n.r.) la o ședință de urgență cu reprezentanții AstraZeneca, în contextul celor două loturi cu doze de vaccin anti-Covid, ajunse în mai multe țări europene. Unul dintre loturi, ABV2856, cel pentru care Italia a suspendat vaccinarea, ar fi fost folosit și în România. Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din Uniunea Europeană. În total, 9 state au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

Mai mulți telespectatori Digi au trimis pe adresa redacției adeverințele lor de vaccinare, în care apare lotul de vaccinuri produs de AstraZeneca, ABV2856. Potrivit informatiilor Digi24, ar fi vorba de 3.000 de doze din acel lot de vaccinuri.

Premierul Cîțu a declarat joi seara că există în România doze de vaccin din lotul ABV2856 produs de AstraZeneca. „Am vorbit la pauză și cu domnul Gheorghiță și cu domnul Baciu. În România nu există acel lot despre care vorbește EMA, care a fost în 17 țări. Acolo nu avem nicio problemă. Există primul lot din AstraZeneca, unde mai avem 3.000 de doze cred, care vor fi puse o săptămână în carantină. O să luăm o decizie. Nu există o decizie a EMA, luăm noi această decizie pentru că vrem să fim precauți. Este o suspiciune în Italia, nu este un caz clar. Atunci, ca să fim precauți, să nu existe nicio problemă, decizia luată a fost ca aceste 3.000 de doze să fie puse în crantină. Nu este o recomandare EMA”, a spus Florin Cîțu la B1. Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție.

Statele care au primit vaccinuri din lotul ABV5300 sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia, ABV2856, și care se află și în România, este diferit de cel semnalat anterior de Austria.

Sursa digi24.ro

Articolul integral poate fi citit accesând linkul – https://bit.ly/30AqbmQ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?