Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO: „Dăm oamenii afară, plecăm?”. Constructorii le-au cerut socoteală consilierilor PNL-USR, care blochează proiectele de investiții din Focșani

Constructorii care lucrează pe șantierele din Focșani au cerut explicații consilierilor locali din majoritatea PNL-USR despre motivele pentru care nu au fost aprobate finanțările, existând riscul blocării tuturor investițiilor. Discuțiile au avut loc astăzi în sala de ședințe a Consiliului local Focșani. La întâlnire au fost prezenți primarul Cristi Misăilă, cele două viceprimărițe de la PNL și USR, grupul consilierilor PSD precum și deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”. Deși discuțiile au durat aproape trei ore, cei de la PNL-USR au evitat să ofere un răspuns clar la întrebarea dacă vor fi continuate proiectele din Focșani. Deși puteau cere lămuriri direct de la constructorii prezenți în sală, cele două viceprimărițe au preferat să ocoleasă problemele ridicate și să invoce scuze puerile. Ba că un contract nu era complet, ba că USR nu a votat contractul de credit cu BCR.
Ori, primarul Cristi Misăilă a explicat că proiectele de hotărâri pentru finanțarea proiectelor aflate în diferite stadii de execuție din Focșani au fost discutate de cinci ori până acum în plenul Consiliului Local și nu au trecut din cauza votului majorității PNL-USR. Următoarea ședință este luni, 15 martie. Dacă nu se alocă fondurile necesare executării investițiilor, nu se va putea emite ordinul de începere a lucrărilor la data de 15 martie.
Constructorii prezenți în sală au cerut explicații consilierilor locali pentru situația existentă în municipiu și care îi afectează direct pe cetățenii Focșaniului. Oamenii de afaceri au arătat că până acum nu au cerut penalități dar se va ajunge în această situație dacă vor fi blocate lucrările și suspendate contractele de execuție. Fiecare firmă lucrează cu linii de credit, au achiziționate materiale pentru lucrările din Focșani, au angajați care trebuie plătiți și impozite care trebuie achitate la stat. „Nu avem nicio vină pentru ceea ce se întâmplă. Nu cred că nu se găsesc soluții. Toate lucrările sunt în beneficiul cetățeanului. Oamenii întreabă de ce nu se mai fac lucrări. Sunt lucrări pentru care avem contracte și care trebuie să meargă înainte”, a spus Nelu Gălbenuș, a cărui firmă de construcții are lucrări pe mai multe străzi din municipiu.
Reprezentantul firmei Hidro Salt le-a explicat consilierilor locali care sunt consecințele unui vot negativ asupra finanțării proiectelor de construcții din Focșani. Conform Codului Administrativ, consilierii răspund personal pentru proiectele pe care le votează iar în cazul în care se ajunge la suspendarea contractelor semnate cu administrația locală vor fi percepute daune. În cazul proiectelor cu fonduri europene se poate ajunge la penalități de 25% din valoarea proiectului. „Suntem de acord să fie refuzate proiecte care nu sunt în derulare dar să blocați proiecte aflate în derulare mi se pare total absurd”, a explicat constructorul.
Reprezentantul unei alte firme, care trebuie să înceapă amenajarea locurilor de joacă de la creșele 1 și 7, a arătat că au fost deja achiziționate echipamente de joacă ceea ce înseamnă sume blocate și care acum nu mai pot fi recuperate. Aceasta în condițiile în care firma a contractat credite în baza contractului pe care l-a încheiat cu municipalitatea și care acum riscă să nu mai fie respectat. La aceasta se adaugă cheltuielile cu angajații pe care riscă să îi piardă dacă sunt blocate plățile pentru lucrări. „Oamenii vor să plece, arhitecții vor să plece”, a explicat constructorul.

O situație specială este și în cazul proiectului de reabilitare a parcului Nicolae Bălcescu. Reprezentantul constructorului a explicat că blocarea lucrărilor nu face bine nimănui. Sunt afectate atât firma care a contractat lucrarea cât și firmele din municipiu cu care colaborează pentru această investiție. Fără să mai vorbim despre angajații din Focșani care lucrează pe acest șantier. Și în acest caz, constructorul a menționat cheltuielile deja făcute cu achiziția băncilor care trebuie montate în parc, a travertinului adus din import. În cazul în care se va decide suspendarea contractului, vor fi cheltuieli suplimentare cu conservarea lucrărilor, paza șantierului. În plus, nu se va mai asigura garanția pentru lucrările și materialele livrate. „Vrem să știm ce facem. Dăm oamenii afară, plecăm? Ne interesează pentru că sunt consturi pe care vi le voi imputa. Avem linie de credit pentru această investiție”, a explicat constructorul.
Reprezentantul Sodaco, firma care execută piațetele de la Teatru și Milcov, a subliniat că este nevoie de bani pentru continuarea și finalizarea lucrărilor prevăzute în proiect. Oamenii din cele două zone întreabă când sunt gata lucrările iar în această situație nimeni nu le poate oferi un răspuns. „Luni ar trebui să începem lucrările și nu știm ce trebuie să facem. Trebuie achitate facturile restante, avem furnizori pentru materialele pe care le avem în curte, trebuie plantați copacii, plantele, semănat gazonul. Vrem să știm ce trebuie să facem”, a spus reprezentantul Sodaco.

Viceprimărițele PNL-USR caută scuze

Replicile venite din partea celor două viceprimărițe au stârnit zâmbetelul constructorilor. „Noi nu am sistat lucrările”, a încercat să scape de responsabilitate viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, deși orice persoană care are habar de administrație știe că un consiliu local nu are nicio atribuție în derularea proiectelor de investiție. Însă fără bani alocați pentru un proiect, este logic că acea investiție va fi blocată.
O altă replică memorabilă a fost cea în care îi reproșa constructorului de la Hidro Salt că a încheiat contractul pentru această lucrare deși nu există finanțare. Ori, proiectul câștigat de Hidro Salt, „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, este finanțat din fonduri europene iar municipalitatea trebuie să asigure cofinanțarea. Atunci când consilierii locali au aprobat proiectul european au fost de acord că trebuie să asigure și cofinanțarea municipalității. Banii au fost prevăzuți în contractul de credit aprobat anul trecut și pe care acum consilierii PNL-USR nu vor să îl mai continue. Un credit pe care viceprimarul Alexandra Tătaru nu îl susține pentru că nu a fost votat de USR-PLUS.

Primarul Misăilă: „Lăsați Focșaniului să trăiască, să se dezvolte”

Primarul Cristi Misăilă le-a cerut consilierilor locali să aprobe banii pentru continuarea proiectelor care sunt în derulare iar dacă au suspiciuni de fraudă să facă sesizări penale. Primarul a arătat că, de fiecare dată când au fost probleme la investiții, au fost luate toate măsurile legale fiind dispuse inclusiv penalizări sau refacerea lucrărilor neconforme. În plus, investițiile sunt verificate anual de inspectorii Camerei de Conturi Vrancea, primii care pot stabili dacă este o ilegalitate în cheltuirea banului public.
„Dacă aveți suspiciuni de fraudă atunci faceți sesizări penale dar lăsați Focșaniului să trăiască, să se dezvolte. Cât timp suntem aici, trebuie să muncim pentru cetățeni. Contractele sunt publice, pot fi consultate în sistemul electronic de achiziții publice. Sunt firme serioase, care își respectă clauzele contractuale. Sunt proiecte care îmbunătățesc viața focșănenilor”, a precizat primarul Cristi Misăilă.
Acesta a explicat și întârzierile la lucrările de pe străzile Panduri și Ion Basgan. În primul caz a fost schimbat ă soluția tehnică din cauza lucrărilor făcute la rețeaua de apă și canalizare, acesta fiind și motivul pentru care lucrările au început cu aproape doi ani mai târziu. La strada Ion Basgan, lucrările sunt blocate din cauza unor persoane care au garaje pe domeniul public și pe care refuză să le ridice. Edilul a precizat că oferă toate informațiile despre proiectele pe care le derulează municipalitatea și este deschis unui dialog civilizat și netendențios însă nu va ceda niciunui șantaj politic.
Consilierul local Aurel Șelaru a arătat că grupul consilierilor PSD nu se opune derulării acestor proiecte și va vota favorabil pentru investițiile din muncipiu. „Cine este nemulțumit, să facă plângere. Avem datoria ca aceste lucrări să se termine. Orașul este al celor care trăiesc în Focșani”, a spus consilierul local.

Grindă i-a luat la rost pe constructori

Deși neagă orice implicare în blocajul de la Consiliul Local Focșani, la întâlnire a fost prezent și deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”. Adică cel despre care se spune că i-a pus cu mâna lui pe liste pe fiecare consilier local PNL. Deși neagă orice implicare, deputatul liberal a fost cel a insistat că fiecare proiect de investiție trebuie discutat separat pentru a fi aprobat de consilierii locali. „Trebuie să discutați, să negociați”, a spus deputatul liberal care susține că nu are nicio legătură cu votul consilierilor locali. Mai mult, pe principiul „ciocu mic, noi suntem la putere”, deputatul liberal i-a luat la rost pe constructorii prezenți în sală. Pe un constructor l-a întrebat dacă știe de unde sunt banii pentru lucrarea contractată, de parcă e treaba firmei să îl întrebe pe primar de unde sunt banii pentru o lucrare publică. Nici constructorul de la Parcul Bălcescu nu a scăpat de muștruluială, motivul fiind că ar fi executat lucrări, deși era emis ordinul de sistare a lucrărilor. Nici nu a apucat omul să explice ce făceau muncitorii că a și venit amenințarea cu înregistrările de pe șantier. Ce mai, deputatul liberal s-a erijat în controlor al lucrărilor din Focșani, amintind de vremurile în care număra pavelele din Piața Unirii după ce a greșit grinda de la vilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?