Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO și GALERIE FOTO: După 4 ani, a fost finalizată ancheta în cazul incendiului de la Pensiunea Monte Carlo din Focșani. Dosarul trimis în instanță are doi inculpați

Societatea care deține Pensiunea Monte Carlo și administratorul acesteia au fost trimiși în judecată sub acuzația de distrugere din culpă, în cazul incendiului care a izbucnit aici în urmă cu patru ani. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani la câteva săptămâni după incendiul izbucnit pe 9 martie 2017, iar cercetările au pornit inițial „in rem”. Un an mai târziu, ancheta a conturat săvârșirea infracțiunii de distrugere, iar în dosar au căpătat calitate de suspecți societatea și un focșănean, scos ulterior de sub urmărirea penală, pentru ca două luni mai târziu cercetările să fie extinse în ceea ce îl privește pe administratorul firmei.

Punerea în mișcare a acțiunii penale a fost dispusă în februarie 2019, în cauză efectuându-se „o expertiză tehnică judiciară în procese pirogene incendii”, dar și „o expertiză tehnică judiciară electroenergetice”, pentru a se stabili care a fost cauza izbucnirii flăcărilor. Au fost audiați martori – angajați ai pensiunii, dar și localnicii din zonă, ale căror apartamente au fost afectate de incendiul puternic. În final, zeci de focșăneni s-au constituit părți civile, cu sume cuprinse între 2.000 și 100.000 de lei. Aceasta pentru că nu doar pensiunea a fost distrusă complet prin incendiere, ci au fost afectate totodată și 36 de apartamente și spații comune din apropiere, aflate în blocurile A3 și A4 de pe Bulevardul București. Pagubele au fost importante cu atât mai mult cu clădirea alcătuită din subsol, parter, un etaj și mansardă era la o distanță de 9 metri de blocul A4 și era practic lipită de un perete al blocului A3.

În urma anchetei s-a stabilit că totul putea fi evitat dacă instalația electrică nu ar fi fost suprasolicitată, de aceea cele două părți sunt acuzate că nu au respectat puterea maximă instalată, depășindu-se astfel de 14 ori puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare la energia electrică a pensiunii. Urmarea a fost producerea unui scurtcircuit electric provocat de supraîncălzirea conductoarelor electrice cauzată de creșterea intensității curentului electric de suprasarcină. În doar câțiva termeni, incendiul a pornit de la un scurtcircuit electric determinat de suprasolicitarea instalației electrice prin depășirea constantă și majoră a puterii instalate.

O mână criminală sau un grătar

Tot în timpul anchetei s-a stabilit că incendiul ar fi pornit de la o magazie construită din lemn, aflată lângă scările care duceau spre subsol și care era lipită de blocul A3. De aici, focul a urcat la etaje și mai apoi s-a propagat cu rapiditate la locuințele din apropiere. Opiniile au fost însă împărțite, iar apărarea inculpaților a fost aceea că a existat o mână criminală care a pus focul, dar și că incendiul a pornit de la un grătar, însă niciuna dintre probele administrate nu a susținut aceste ipoteze. De altfel, încă după cercetările preliminare pompierii bănuiau că un scurtcircuit la un cablu electric ar putea fi cauza.

Pensiunea avusese într-adevăr o autorizație de securitate la incendiu încă din anul 2008, însă concluziile au fost că în timp ar fi fost efectuate modificări în compartimentarea interioară, iar la momentul incendiului nu exista o astfel de autorizație. Atunci când pensiunea a luat foc, funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, însă era în așteptarea eliberării unui astfel de act.

Mai mult, se pare că instalația electrică fusese improvizată și nu îndeplinea normele tehnice și legale de funcționare, ceea ce a constituit cauza principală a incendiului. Și, în timpul anchetei nu ar fi fost prezentate documente de proiectare, execuție sau mentenanță întocmite de persoane autorizate de ANRE, ceea ce a condus la concluzia că instalația a fost modificată de electricieni neautorizați. Din ce s-a stabilit în timpul anchetei ar rezulta că în toate spațiile pensiunii existau instalații electrice improvizate, respectiv conductoare electrice pozate direct pe elemente din lemn. De altfel, ancheta a relevat și că nu ar fi fost respectate prevederile contractuale cu frunizorul de energie electrică referitor la consum, fiind depășită puterea maximă.

Concluzia a fost că societatea care deținea pensiunea, prin administratorul acesteia, a încălcat o serie de prevederi legale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor, a apărării împotriva incendiilor, dar și normative de siguranță.

140 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului

Primul apel care anunța izbucnirea incendiului din 9 martie 2017 a fost primit în jurul orei 12.50, iar inițial la fața locului s-au deplasat două echipaje cu două autospeciale cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. Pensiunea ardea ca o torță, așa că în ajutor au venit alte trei echipaje cu trei autospeciale din cadrul aceeași subunități, iar la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea a fost activată grupa operativă. În final, pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a intervenit cu 14 autospeciale de lucru cu apă și spumă și peste 140 de pompieri din cadrul ISU Vrancea, Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani și SVSU Odobești și Mărășești. Din fericire, în incendiu nu au fost victime, în pensiune aflându-se doar câțiva angajați și o singură persoană cazată, toți reușind să iasă la timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?