Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Seară de foc pentru pompierii vrânceni

BULETIN INFORMATIV

În această după-amiază, pompierii vrânceni au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată.

Astfel că, în jurul orei 15.30, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani – Punctul de Lucru Vulturu a intervenit în cooperare cu S.V.S.U. Vulturu pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în urma căruia au ars cca. 5 ha.

De asemenea, în jurul orei 17.50, două echipaje dincadrul Stației de pompieri Vidra au intervenit, în cooperare cu S.V.S.U. Paltin, pentru stingerea unui incediu ce a cuprins cca. 7 ha. de vegetație uscată și litieră.

Și pompierii pănceni au intervenit, în jurul orei 19.30, cu două echipaje și două autospeciale de stingere pentru limitarea și înlăturarea efectelor produse de două incendii de vegetație uscată. Primul incendiu a fost în cartierul Neicu, în urma căruia au ars cca. 5 tone de gunoi menajer, iar cel de-al doilea s-a produs în zona Mănăstirii Brazi în urma căruia au ars cca. 1000 mp de vegetație uscată dintr-o cultură de viță de vie nelucrată.

Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?