Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Doctorul Doru Calistru, amenințat cu Comisia de Disciplină după ce a fost hărțuit de PNL

Liberalii vor să le închidă gura tuturor celor care reclamă abuzurile și presiunile făcute de guvernarea galbenă. Este și cazul directorului executiv adjunct Doru Calistru, de la DSVSA Vrancea, care a fost chemat la Comisia de Disciplină din cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru că a avut curajul să vorbească cu jurnaliștii și să reclame presiunile făcute de liberali pentru a-și da demisia din funcție. Sesizarea împotriva directorului Calistru a fost făcută de președintele ANSVSA, Robert Chioveanu. Adică persoana reclamată zilele trecute de Federația Sindicală a Veterinarilor din România, pentru că a transformat Comisia de Disciplină de la ANSVSA într-un „instrument de represiune” pentru sancționarea angajaților incomozi.

Sesizarea Comisiei de Disciplină a fost făcută în noiembrie 2020, la opt luni după ce Monitorul de Vrancea a prezentat cazul directorului Doru Calistru și presiunile făcute de liberali pentru a-l schimba din funcție. De menționat că, în sesizarea făcută de președintele ANSVSA, nu sunt negate acuzațiile făcute de directorul Calistru. În schimb, printr-o interpretare proprie a noțiunii de interes public, directorului i se reproșează că ar fi dat publicității documente oficiale care nu erau destinate ca fiind de interes public, respectiv nu erau destinate publicului. Documentul pe care președintele ANSVSA ar fi dorit să îl țină ascuns este o adresă prin care, în februarie 2020, directorului Doru Calistru i s-a cerut un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2018-7 ianuarie 2020, detaliat „pe zile și ore“, adică pentru o perioadă ce se derulase cu aproape doi ani în urmă.

La acel moment, directorul adjunct al DSVSA arăta că adresa este punctul culminant al presiunilor făcute de liberali după ce au preluat puterea politică în 2019.

Seria acțiunilor de hărțuire și intimidare a mea pentru a-mi da demisia din funcția de director executiv al DSVSA Vrancea a început în luna ianuarie, când chiar președintele Autorității Naționale mi-a spus că mă va detașa la Maramureș dacă nu eliberez această funcție. Sau, tot atunci, mi-a propus să plec de bună voie la o circumscripție din județ. Pentru că am refuzat să le fac jocurile, în luna februarie, ANSVSA a eliberat o adresă prin care îmi solicită un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019-7 ianuarie 2020, detaliat pe zile și ore. O astfel de solicitare este unică în analele instituției, deoarece evaluările noastre se fac de ANSVSA unde am primit, an de an, calificativ «Foarte bine» și nu am avut reproșuri din punct de vedere profesional“, afirma doctorul Doru Calistru în martie 2020.

Acțiunea acestuia se baza pe principiile de conduită aplicabile funcționarului public și prevăzute de Codul Administrativ printre care se află „libertatea gândirii şi a exprimării, principiu conform căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii pot să-şi exprime şi să-şi fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept şi a bunelor moravuri”.

În schimb, președintele ANSVSA nu consideră că este vorba despre hărțuirea unui funcționar public atunci când îi cere acestuia un raport de activitate pentru ultimii doi ani, defalcat pe zile și ore. Aceasta în condițiile în care activitatea instituției din Vrancea fusese deja evaluată conform procedurilor ANSVSA. În schimb, președintele ANSVSA era nemulțumit că adresa a fost publicată în presă, cazul de la Vrancea fiind relatat și în presa centrală. „Precizez că, în calitate de președinte al ANSVSA am atributul de a solicita personalului din subordine un raport de activitate privind timpul efectiv de lucru și randamentul în rezolvarea lucrărilor, cu indicarea documentelor verificate, a persoanelor care le-au întocmit etc., această solicitare neputând fi catalogată ca un instrument represiv”, susține președintele ANSVA în sesizarea făcută către Comisia de Disciplină.

Funcționarea comisiei de disciplină este neconstituțională

Surse oficiale ne-au explicat că folosirea Comisiei de Disciplină din cadrul ANSVSA este ilegală. Argumentul este decizia 737 din 2020 a Curții Constituționale referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.79 alin.5 din legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici. Decizia a fost publicată în 7 decembrie 2020 și se referă la funcționarea comisiilor de disciplină, așa cum se stabilește prin HG 1344 din 2007. Magistrații Curții Constituționale admit excepția de neconstituționalitate și „constată că prevederile art.79 alin.5 din legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici sunt neconstituționale”. Adică exact prevederile legale care au stat la baza aprobării hotărârii de guvern referitoare la componența, atribuțiile, modul de sesizare și procedura de lucru ale comisiilor de disciplină. „Curtea reține că prevederile art. 79 alin. (5) din Legea nr. 188/1999 aduc atingere dispozițiilor art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție, deoarece permit reglementarea prin hotărâre a Guvernului în domeniul răspunderii disciplinare, care, odată angajată, afectează executarea raportului de serviciu al funcționarului public, putându-se ajunge chiar la încetarea acestuia prin destituire din funcția publică”, se arată în motivarea magistraților Curții Constituționale. Adică procedura administrativă care se desfășoară în fața comisiilor de disciplină trebuie să fie reglementată printr-o lege organică, nu printr-o hotărâre de guvern.

Mai mult, ședința Comisiei de Disciplină a fost programată pentru 21 ianuarie 2021, în condițiile în care directorul Doru Calistru a anunțat că se află în concediu medical și nu poate fi prezent din cauza condițiilor de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?