Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Facebook şi Instagram blochează conturile lui Donald Trump. Patru morți și 52 de persoane arestate, după violențele din Washington

Facebook Inc şi Instagram vor prelungi blocarea conturilor preşedintelui Statelor Unite în exerciţiu, Donald Trump, pentru cel puţin următoarele două săptămâni până la încheierea tranziţiei prezidenţiale, a anunţat directorul executiv Mark Zuckerberg, citat joi de Reuters.

Twitter Inc, Facebook şi Snap Inc au blocat temporar miercuri conturile lui Trump, în timp ce giganţii tehnologici s-au grăbit să suprime afirmaţiile sale nefondate despre alegerile prezidenţiale din SUA şi sute de susţinători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul. „Credem că riscul de a permite preşedintelui să continue să se folosească de serviciul nostru în această perioadă este pur şi simplu prea mare”, a declarat Zuckerberg joi într-o postare pe Facebook.

Congresul SUA s-a întrunit miercuri pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat  în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden, transmite EFE.

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmite Reuters şi dpa.

După ce o mulţime violentă, care a susţinut efortul nedemocratic al preşedintelui Donald Trump de a invalida rezultatele Colegiului Electoral, a terorizat miercuri complexul Capitoliului, au apărut numeroase întrebări privind modul în care aceşti oameni au reuşit să pătrundă în Congres şi privind modul de acţiune al poliţiei, relatează joi dpa.

Nu se ştie cum de forţa de poliţie a Capitoliului, cu 1.879 de poliţişti angajaţi şi un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul, scrie dpa. Preşedinta Comisiei administrative a Camerei Reprezentanţilor, Zoe Lofgren, care are rol în supervizarea Poliţiei Capitoliului, spune că se va efectua o investigaţie asupra breşei de securitate produse.

Biroul Federal de Investigaţii a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii sau înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington, relatează dpa. „FBI acceptă ponturi şi imagini din media digitale care prezintă acte de revoltă şi de violenţă în clădirea Capitoliului şi în zona din împrejurimi”, a anunţat instituţia pe site-ul său.

Liderul minorităţii democrate din Senat Chuck Schumer i-a cerut joi vicepreşedintelui Mike Pence să-l demită pe preşedintele Donald Trump după violenţele comise de susţinătorii acestuia miercuri la Capitoliu, sediul Congresului american, relatează AFP. ”Ceea ce s-a întâmplat ieri la Capitoliu a fost o insurecţie împotriva Statelor Unite, instigată de preşedinte”, a scris Chuck Schumer, cerând republicanului Mike Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament din Constituţie care permite vicepreşedintelui şi unei majorităţi a cabinetului să-l declare pe preşedinte ”inapt” pentru îndeplinirea atribuţiilor şi să-l îndepărteze de la putere.

Secretarul american al Apărării, Christopher Miller, a declarat pentru cotidianul New York Times că a decis desfăşurarea Gărzii Naţionale din Washington la Capitoliu împreună cu vicepreşedintele Mike Pence, şi nu cu preşedintele Donald Trump. Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, i-a numit pe protestatari „mari patrioţi” şi a repetat falsele afirmaţii că a câştigat alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, notează dpa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?