Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ședință extraordinară pentru banii repartizați la ENET

Primarul Cristi Misăilă a convocat o nouă ședință extraordinară pentru proiectele de hotărâre referitoare la banii pentru ENET și tarifele de la Administrația Piețelor. Ședința extraordinară a Consiliului Local a fost convocată pentru luni, 28 decembrie. Ședința este programată pentru ora 10, iar consilierii pot alege să fie prezenți în sala de ședințe a Primăriei, fie online, prin aplicația zoom. Ordinea de zi conține doar două proiecte de hotărâre, respectiv cel referitor la aprobarea majorării capitalului social al S.C. ENET S.A. Focșani și cel privind „aprobarea tarifelor practicate și a prețurilor de pornire la licitație pentru închirierea unor bunuri, utilizate în desfășurarea activității, începând cu anul 2021 de către Societatea Administrația Piețelor Focșani S.A. în anul 2021”.

Ambele proiecte au mai fost pe ordinea de zi la ultimele două ședințe ale Consiliului Local. Inițial, la ședința ordinară, proiectul de hotărâre referitor la majorarea capitalului social la ENET nu a trecut pentru că nu au votat consilierii PNL și USR. În ceea ce privește proiectul cu tarifele de la Administrația Piețelor, proiectul a fost retras de primarul Misăilă în urma discuțiilor din plenul Consiliului Local. Proiectele au fost reluate la ședința extraordinară din această săptămână însă nu au trecut de votul comisiilor de specialitate. Liberalii au invocat faptul că nu au avut majoritatea în comisii, fără să spună faptul că doi dintre consilieri, respectiv Alexandra Tătaru și Mihai Nedelcu, au fost prezenți online, la ședința CL, existând practic cvorum pentru avizarea proiectelor. Însă liberalii au marota alegerii viceprimarilor și au preferat să închidă ședința extraordinară decât să găsească soluții și să voteze cele două proiecte mai sus menționate.

Proiectul privind majorarea capitalului social al societății ENET ar asigura supraviețuirea societății peste această iarnă. Vor fi alocați peste trei milioane lei pentru a fi achiziționate certificatele de emisie gaze CO2. Culmea, banii erau alocați chiar de către Guvernul liberal printr-o hotărâre de guvern din 4 decembrie însă proiectul de hotărâre nu a fost votat chiar de consilierii PNL. Reprezentanții ENET au arătat că pentru anul 2020 trebuie achiziționate 49000 certificate CO2, cu o valoare de 6,4 milioane lei. În caz contrar va trebui plătită o amendă de 100 euro pe certificat nerestituit, adică aproximativ 23,7 milioane lei iar societatea riscă falimentul. „Neachiziționarea și restituirea în termen de certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră dar și neplata în termen a tuturor obligațiilor datorate de ENET SA pot conduce la declararea falimentului”, precizează reprezentanții ENET.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?