Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Luni seară, cu câteva zile înainte de Nașterea Domnului, vom vedea pe cer „Steaua Crăciunului”. Ultima oară a fost văzută în anul 1226

”Steaua Crăciunului” reprezintă unul dintre evenimentele astronomice spectaculoase și extrem de rar întâlnite, pe care avem șansa de a-l admira pe cer mâine seară, în direcția vest, în jurul orei 18.30, la aproximativ o oră după apusul soarelui.
Fenomenul se produce în urma alinierii planetelor Jupiter și Saturn, moment cunoscut ca „marea conjuncție”, și va avea loc luni, 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, cunoscută drept „cea mai întunecată zi a anului”, sau ziua cu cea mai lungă noapte din an.
Conform playtech.ro, apropierea celor două mari corpuri cerești le va oferi privitorilor imaginea unei planete duble, cu toate că aceasta va fi doar o iluzie optică.
Cele două planete, Jupiter și Saturn, nu au mai fost de 800 de ani atât de apropiate de Pământ și atât de luminoase, relatează cotidianul britanic The Guardian.
Alinierea dintre aceste două planete, considerate printre cele mai importante din Sistemul Solar, fenomen petrecut cu doar câteva zile înainte de Nașterea Domnului, a fost legată, din cele mai vechi timpuri, de povestea biblică a Stelei care i-a călăuzit pe cei trei magi de la Răsărit. O serie de calcule astronomice arată faptul că o conjuncție de același tip cu evenimentul astronomic de mâine (la 10-12 minute de grad), a avut loc și cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, cu o probabilitate foarte mare, ca fenomenul să fi avut loc în timpul nașterii Domnului Iisus Hristos. Din acest motiv, această conjuncție este numită în astrologie „Steaua de la Betleem”, astronomii făcând o legătură între apropierea planetelor, imaginea pe care ele o reflectă și povestea biblică a Stelei din Betleem, cea care i-a anunțat pe cei trei magi, despre Nașterea lui Iisus Hristos.

„Steaua de la Betleem”, fotografiată duminică seară în orașul israelian Haifa. (cele două planete se văd foarte apropiate, cu o zi înainte de „marea conjuncție” de mâine seară).

Când se va putea vedea „Steaua Crăciunului”

Fenomenul astronomic ”Steaua Crăciunului” a avut loc ultima oară în anul 1623. Atunci, planetele s-au apropiat la fel de mult, dar fenomenul nu a fost vizibil pentru oameni. Potrivit BBC News, ultima oară când acest fenomen a putut fi văzut cu ochiul liber a fost în anul 1226.
În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului.
În serile de 15 -18 decembrie, au putut fi observate traiectoriile celor două planete, Jupiter și Saturn, care vor ajunge în poziția lor finală în data de 21 decembrie, în jurul orei 18:30.
Conform digi24.ro, „Sărutul de Crăciun” – așa cum l-a numit astronomul Brad Tucker de la Universitatea Națională Australiană, va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui.
Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”.
Tucker a explicat că trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”.
Dacă sunteți pasionați de astronomie, puteți să vă uitați încă de acum pe cer, deoarece planetele se apropie deja una de alta. Tot ce este necesar, e șansa unei nopți cu cer senin și un punct de observație fără clădiri sau copaci în cale.
„Rețineți că, deși cei doi uriași gazoși pot părea apropiați, în realitate se vor afla la o distanță de sute de milioane de kilometri”, au ținut să precizeze reprezentanții NASA, citați de digi24.ro

Steaua de la Betleem a apărut pe cer în noaptea Nașterii Domnului

Steaua de la Betleem este denumirea tradițională a astrului care, potrivit Noului Testament, s-a ivit pe cer în noaptea Nașterii Domnului. „Steaua” este probabil conjuncția planetelor Jupiter și Saturn din anul 7 î.C.
Dealtfel, mulți astronomi consideră că steaua de la Betleem, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.
Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.
În tradiția iconografică ortodoxă, „Steaua de la Betleem” e reprezentată cu opt colțuri. În popor, această stea mai este numită și „Steaua Maicii Domnului” sau „Steaua Magilor”.
”Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui și am venit să ne închinăm Lui.” (…)
Magii „au plecat si iată, steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit și a stat deasupra, unde era Pruncul. Și văzând ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte. Și intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui…”  (Matei, capitolul 2, versetele 1-2)

surse: playtech.ro, digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?