Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Rezultate exit-poll: PSD- 30,5% , PNL- 29%, USR-16%

Conform Antena 3, care a comandat singurul exit-poll din ţară, realizat de Curs-Avangarde, rezultatele sondajelor realizate la ieşirea de la urne arată că PSD a obţinut, la Senat, 30,6% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică, la nivel naţional, iar la Camera Deputaţilor – 30,5%. PNL a obţinut, la Senat, 29,1%, iar la Camera Deputaţilor – 29%. Pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS care a obţinut 16,4% la Senat şi 15,9% la Camera Deputaţilor.

Pe următoarele locuri se situează UDMR, AUR, PRO România și PMP cu procente cuprinse între 5 și 5,7%. UDMR a obţinut 5,7% la Senat şi 5,7% la Camera Deputaţilor, Partidul Mişcarea Populară – 5% la Senat şi 5% la Camera Deputaţilor, iar Pro România are 5% la Senat şi 5% la Camera Deputaţilor. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a obţinut, conform exit-poll-ului, 5,3% la Senat şi 5,2% la Camera Deputaţilor.

Prezenţa la vot pe ţară la scrutinul parlamentar a fost, duminică, până la ora 21.00, de 31,84%. În Vrancea, prezența la vot a fost de 32,97%, adică 102.311 persoane din cele 310.294 înscrise pe listele permanente. Au votat cu urna mobilă 1.330 de persoane, în Vrancea.

Peste 256.000 de cetăţeni români au votat în străinătate, până duminică, în jurul orei 21,00, la alegerile parlamentare. Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 dintre aceste voturi au fost exprimate prin corespondenţă.

Președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici (FOTO), candidat la Camera Deputaților, a votat ieri la Secția de votare nr. 42 de la Grădinița nr. 18. Acesta a venit la urne împreună cu soția sa. La ieșirea din secția de votare, deputatul Halici a declarat că a votat „în primul rând pentru o Românie unită, pentru o Românie care trebuie să se dezvolte, o Românie care trebuie să redevină a românilor, patria românilor de pretutindeni”. „Am votat pentru o Românie care să fie atractivă în primul rând pentru colegii, prietenii, rudele, părinții din diaspora, pentru că trebuie să ne reunim cu toții. În al doilea rând am votat pentru o Românie în care românii să-și păstreze valorile, tradițiile, obiceiurile și mai ales viața de zi cu zi așa cum ne-au lăsat înaintașii noștri. Am votat pentru ca să terminăm odată cu politicianismul și să începem să construim“, a afirmat deputatul Nicușor Halici.

Acesta a mai spus că în următorii patru ani trebuie lucrat în interesul românilor. „Avem o șansă acum pentru că nu vom avea alegeri decât peste patru ani și poate înțelegem, mai ales datorită evenimentelor prin care trecem și nu doar pandemice, dar și cele conflictuale din politica românească, eu zic că după alegeri lucrurile se vor așeza. Politicienii vor înțelege și sper eu că toți o să înțelegem că românii, oamenii sunt înaintea tuturor lucrurilor pământești, inclusiv sau mai ales a politicii și să oprim această nebunie care trebuia în mod normal să nu exceadă atât de mult“, a adăugat deputatul social-democrat.

Nicușor Halici i-a îndemnat pe vrânceni să meargă la vot în număr cât mai mare. „Dreptul la vot a fost câștigat de unii compatrioți ai noștri cu viața, în primul rând. Pentru că și-au dat viața ca noi să avem acest drept. Pe de o parte, pe de altă parte, pentru ca să devenim puternici, toți trebuie să participăm la un moment dat în viața socială, iar această atribuție de a-ți exercita dreptul de vot este o atribuție civică pe care trebuie s-o îndeplinim fiecare dintre noi. Și mai ales, de ce nu, pentru stabilitate, pentru că un număr de voturi foarte mare înseamnă după aceea și o stabilitate. Stabilitatea aduce doar fapte pozitive în mod normal în următorii patru ani“, a încheiat președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici.

Elena Stoica, de asemenea candidat al PSD Vrancea la Camera Deputaților, a precizat că a votat „pentru o Românie a românilor”. „Am votat pentru viitorul acestor copii, pentru demnitatea bătrânilor noștri, pentru siguranța oamenilor în spitalele din România și, nu în ultimul rând, am votat pentru schimbare”, a spus Elena Stoica.

Liderul consilierilor județeni PSD, Marian Oprișan, vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, a votat duminică seara, la secția de votare de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani.

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a precizat că a venit la vot „animat de credința că orașul, comunitatea, județul, țara merită să se dezvolte”. „Am speranța că România va căpăta o conducere demnă, care să readucă onoarea acestui popor, prosperitatea, o conducere care să aibă curajul să lupte pentru popor și țară”, a spus primarul Daniel Nicolaș.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că prin votul de duminică românii au arătat că este nevoie de o schimbare.”Prin votul de astăzi, românii au arătat că este nevoie de o schimbare. Aş dori să le mulţumesc tuturor românilor care au avut încredere în noi şi au votat PSD. Românii au sancţionat această batjocură la adresa lor în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, închiderea școlilor, a piețelor, a bisericilor. Mii de societăți cu capital românesc au intrat în faliment. Sute de mii de români au devenit șomeri în ultimele 6 luni. Este nevoie de un guvern capabil, care are soluții, care știe să rezolve adevăratele provocări ale românilor. Românii au înțeles că Guvernul Orban trebuie să plece acasă”, a spus Marcel Ciolacu, după închiderea urnelor. Liderul PSD nu a dorit să se pronunţe deocamdată cu privire la formarea noului Guvern, spunând că aşteaptă rezultatele finale ale alegerilor de duminică pentru a vedea cu cine va negocia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?