Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Str. Nicolae Iorga, un colț de dumbravă în inima Focșaniului

Luni am continuat călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟, cu o vizită pe strada Nicolae Iorga din Focșani, pentru a vedea cum arată covorul asfaltic, trotuarele, căile de acces și ce s-a mai schimbat în zonă în urma lucrărilor de modernizare a străzilor, prin proiectul „Modernizare și reabilitare drumuri locale în intravilanul municipiului Focșani‟ derulat de Primărie.

La începutul lunii octombrie a acestui an, pe strada Nicolae Iorga a fost turnat un nou covor asfaltic, totodată fiind asfaltate și trotuarele. „Era destul de degradat drumul ăsta. Nu-i o stradă lungă, dar se circulă des pe ea pentru că se face legătura cu piața; și mai este părculețul ăsta de la Teatru care vara e plin de lume. În lateral, vis a vis de Biserica Catolică mai este un părculeț, și, la fel, mai vin copii. Bravo lui, e un primar care-și merită și al treilea mandat, nu numai pe astea două pe care le-a câștigat‟, spune un bătrânel care se odihnea pe una dintre băncuțele din apropiere.

„Aici se lucrează, nu se stă!‟

Albastrul rece al cerului senin de noiembrie și soarele care-și reflectă lumina în galbenul frunzelor ce stau să cadă conturează un tablou desprins din picturile lui Nicolae Grigorescu. Se lucrează de zor și în apropierea Parcului Teatru, dar și la două case din zonă. „Omul muncitor se cunoaște nu după haine, ci după cum arată casa. Vin mereu aici, stau la blocuri, pe partea cu Piața Moldovei, dar e mai liniștit aici. Aici se lucrează, nu se stă! Cât încă mai lucește soarele, nu-i vreme de stat în casă. Mă mai plimb și prin alte zone din oraș și-mi place tot ce văd. Eram curioasă dacă primarul se ține de promisiuni. Bravo lui!‟, spune doamna Eugenia.

Cocheta stradă Nicolae Iorga poate fi ușor comparată cu un colț de dumbravă așezat în inima Focșaniului. Verdele gazonului și siluetele negre ale copacilor din parc dau viață locului, deși, curând, albul zăpezii va acoperi totul. „Eu unul mă bucur mai mult că se ocupă cineva și de Muzeul de Științele Naturii. Asta-i Casa Tatovici, o clădire foarte frumoasă care nu merita să fie lăsată în paragină. Pentru că, e adevărat, e important să avem străzi și trotuare frumoase, civilizate, dar cultura omului este la fel de importantă precum o bună infrastructură‟, este de părere un domn care s-a oprit din drumul său pentru a mă întreba de ce tot fotografiez zona.

În zona străzii Nicolae Iorga mai găsim, pe lângă parcul teatrului și clădirea Muzeului Național de Științe ale Naturii, și un birou notarial. Magazine de cartier nu sunt, însă Piața Moldoei este la aproximativ 5 minute distanță, dacă mergi pe jos, locuitorii din această zonă având la dispoziție și ale supermarketuri aflate în proximitate. „Nu prea avem nevoie de altceva. Le avem pe toate aproape. E o zonă centrală în care chiar n-ai cum să te pierzi‟, spune o femeie.

Cine a fost Nicolae Iorga?

Născut în Botoșani la 5 iunie 1871, Nicolae Iorgaa fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”. După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, a urmat Liceul Național din Iași în 1888. A absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma magna cum laude, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani. A fost cofondator al partidului Partidul Naționalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru.

La 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat. El a fost împuşcat de nouă ori. Legionarii îl considerau pe Iorga responsabil pentru moartea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?