Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Str. Duiliu Zamfirescu – „Așa trebuie să arate tot Focșaniul, ca aici. Curat, aranjat, asfaltat!‟

Luni am continuat călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟, cu o vizită pe strada Duiliu Zamfirescu din Focșani, pentru a vedea cum arată covorul asfaltic, trotuarele, căile de acces în blocuri și ce s-a mai schimbat în zonă în urma lucrărilor de modernizare a străzilor, prin proiectul „Modernizare și reabilitare drumuri locale în intravilanul municipiului Focșani‟ derulat de Primărie. La ora la care am ajuns în zonă, pătura de ceață densă începea ușor să se destrame, însă frigul persista cu încăpățânare. „Stau de 40 de ani în zonă, dar niciodată n-a arătat așa de bine. Și, până la urmă, nu trebuie să ne minunăm de ceva ce ar fi trebuit să fie o normalitate. Primarul de acum a făcut mult mai multe decât cei din urmă. Bravo lui, dar să se țină de treabă‟, a spus un bărbat care făcea curățenie în fața blocului.

Toamna gri alungată de un copac „zâmbăreț‟

„Duiliu Zamfirescu” este una dintre străzile care duce spre Piața Moldovei din Focșani, așa că nu mică ne-a fost mirarea să observăm mușuroiul de oameni care tranzitau zona fie cu sacoșe mici, de la farmacia din capătul străzii, fie cu plase mari și grele ticsite cu fel de fel de cumpărături din piață. În toată această mare de lume ocupată, un copac cu cravată verde „zâmbește‟ timid. Un om cu o imaginație… jucăușă, a pictat trunchiul copacului cu alb și verde, lăsând astfel impresia unei figuri zâmbitoare. Lăsăm în urmă copacul cu ochi verzi și cravată, și ne continuăm drumul.  Situată în inima străzii Duiliu Zamfirescu, Biserica „Sfântul Nicolae-Stroe” este un loc în care enoriașii nu vin doar la rugăciune, ci și pentru a se reculege. „Tare frumoasă este. Mai ales că are grădinița asta cu pomi. E o minune. Mai ales vara când cauți un loc la umbră. Mă bucur tare mult că au refăcut și strada, pentru că noi, ăștia bătrâni, ne deplasăm mai greu. Eu umblu cu cărucior din ăla de cumprături, și tare mai greu îl trăgeam după mine. Acum merge bine, mulțumim domnului primar și pentru trotuare‟, spune doamna Ioana, o bătrânică pe care am surprins-o în timp ce se închina în fața bisericii.

Iarna începe să-i ia treptat locul toamnei ruginii, însă asta nu-i oprește pe locuitorii străzii Duiliu Zamfirecu să aibă grijă de spațiile verzi din fața blocurilor. „Noi suntem mulțumiți de ceea ce s-a făcut până în prezent. Aoleu… cum arăta înainte?! Jale. În privința locurilor de parcare am ajuns să ne înțelegem unii cu alții. Da, e curat… păi, de când tot dau cu mătura pe aici, domnișoară… Nu prea mă lasă nevastă-mea, zice că-mi rupe mătura de ciolane. Eu am plantat trandafirii. Ne-a adus pământul ăsta acum‟, indică bărbatul spre pământul proaspăt adus în spațiul verde ce separă trotuarul de asfalt.

Str. Duiliu Zamfirescu se apropie de imaginea unui oraș civilizat, mai ales după finalizarea lucrărilor de reabilitare care au început în vara acestui an. Acum, curățenia și migala cu care locuitorii acestei străzi își amenajează spațiile verzi din fața blocurilor sau a caselor completează imaginea unui orașului. „Omul sfințește locul, nu-i așa?! Văd mereu la primar pe Facebook: «Focșani, acasă!». Ei bine, așa trebuie să arate tot Focșaniul, ca aici. Curat, aranjat, asfaltat! Bravo lui!‟, spune o doamnă venită în vizită la rude.

Cine a fost Duiliu Zamfirescu?

La o scurtă căutare pe internet aflăm că: „Duiliu Zamfirescu s-a născut în anul 1858, în comuna Plăinești (azi Dumbrăveni). A fost fiul arendașului Lascăr Zamfirescu și al Sultanei (n. Mincu) și primul din cei șapte copii. Mama sa a fost sora arhitectului Ion Mincu. Urmează clasele primare la Școala nr. 1 din Focșani și gimnaziu din 1869 pînă în 1873. Din 1873 continuă școala la București, absolvind Liceul «Matei Basarab». Urmează Facultatea de Drept (licențiat în 1880), unde leagă o strânsă prietenie cu Duiliu Ioanin-Romanov, viitor magistrat. (…) S-a stins din viață la 3 iunie 1922, la Agapia. Scriitorul este înmormântat în Cimitirul Sudic din Focșani‟, potrivit Wikipedia. Nu doar strada pe care am vizitat-o luni poartă numele scriitorului vrâncean, Duiliu Zamfirescu. În Focșani mai există și Școala Generală nr. 10 „Duiliu Zamfirescu‟, și Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu‟ Vrancea, ambele instituții denumite după cunoscutul om de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?