Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Două grenade și 63 de cartușe, din Primul Război Mondial, descoperite la Rădulești; proiectil exploziv, găsit într-o grădină la Vizantea-Livezi

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a fost solicitată miercuri, 11 noiembrie 2020, să intervină în 2 misiuni de asanare muniție.
Prima misiune s-a desfășurat în localitatea Rădulești, după ce un bărbat din Ciușlea, care deține autorizație pentru folosirea aparatelor de detectare a metalelor, a descoperit mai multe elemente de muniție rămase neexplodate. Acesta, conștient de pericolul la care este expus, a alertat imediat organele abilitate să gestioneze astfel de situații. La fața locului s-a deplasat de urgență echipa pirotehnică I.S.U Vrancea. În urma cercetării zonei, au fost identificate 2 grenade de mână tip OU și 63 cartușe de infanterie calibru 7,92 mm, provenind, cel mai probabil, din Primul Război Mondial.
A doua misiune a mobilizat pirotehniștii I.S.U. Vrancea în comuna Vizantea-Livezi, de unde s-a ridicat un proiectil exploziv calibru 76 mm, descoperit în grădina unei gospodării.
Muniția descoperită a fost preluată, transportată și depozitată, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.
Specialiștii pirotehniști ai I.S.U. Vrancea reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor elemente de muniţie rămase neexplodate:
• Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
• Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
• Se interzice comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
• Se interzice aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
• Se interzice utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
• Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
• Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
• Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
Neutralizarea şi distrugerea muniției neexplodate se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea, 12 noiembrie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?