Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO și VIDEO: Ambasada Rusă reabilitează parcela militarilor sovietici din Cimitirul Nordic Focșani

Se lucrează la foc continuu în Cimitirul Nordic din Focșani, pentru finalizarea lucrărilor de renovare a parcelei militare în care sunt înhumați ostașii sovietici căzuți pe câmpurile de luptă din Focșani. Proiectul este finanțat cu bani de la Ambasada Rusă, iar lucrările sunt efectuate de o echipă din București. Am stat de vorbă cu Cristi Zbârciog, directorul Administrației Cimitirelor din Focșani, care ne-a spus că lucrările au început în jurul datei de 1 octombrie a acestui an. „Undeva în jurul anilor ‵55-‵58 s-a creat parcela ostașului sovietic. Atunci, prin anii aceea, a fost edificat prima dată acest obiectiv. Are în jur de 7.800 de metri pătrați, cu un amfiteatru în fundal și un obelisc pe centru, în mijlocul aleilor, obelisc pe care erau trecute însemnele funerare și în care elogiau faptele de vitejie ale armatei sovietice, vis a vis de eliberarea țărilor care erau sub jugul fascist. Noi, Administrația Cimitirelor, facem curățenie, pentru că este un protocol interstatal, cam de vreo cinci ori pe an toaletăm, erbicidăm, facem curățenia de rigoare. Reamenajarea și investiția făcută este direct de la Ambasada Rusă. Au început pe 1 octombrie și speră să termine pe la sfârșitul lunii noiembrie‟, a spus Cristi Zbârciog.

Cimitrul ostașilor ruși, un muzeu în aer liber

Soarele generos al începutului de noiembrie scaldă cu razele sale pământul rece al cimitirului. Este pentru prima dată când o plimbare prin cimitir nu-mi inspiră teamă, ci mai degrabă un soi de curiozitate. Se muncește la foc continuu în Cimitirul Nordic, în parcela militară în care-și dorm somnul de vechi ostașii ruși. Anii s-au scurs la fel de repede precum nisipul dintr-o clepsidră, însă acești ostași n-au fost uitați. „Acum, echipa care muncește acolo, reface în totalitate lucrarea făcută în anii ‵50; au dărâmat amfiteatrul din spate și l-au mai micșorat, au pus plăci comemorative cu numele tuturor soldaților căzuți și înmormântați în cimitirul respectiv, au scos toate pietrele funerare, le-au aliniat, le-au făcut fundații din beton și vor să le îmbrace pe toate în granit. Lucrarea este una de anvergură, de amploare, care, la final, va da o frumusețe aparte cimitirului sovietic, având chiar și o noblețe deosebită. Ați punctat bine, cimitirul este un obiectiv.

Întotdeauna am văzut ample eforturi din partea Ambasadei Ruse, și chiar am un cuvânt de laudă la adresa dânșilor pentru că s-au implicat și n-au lăsat nimic la voia întâmplării. Cinste lor! Înaintașii noștri trebuiesc cinstiți și onorați pentru că ei au făcut să ajunge noi în zilele acestea și să fim ceea ce reprezentăm astăzi în Europa‟, a mai spus Cristi Zbârciog.

În România există 198 de cimitire militare rusești

Mai multe despre aceste lucrări ne-a spus și maiorul în rezervă, prof. Ivan Agatii, șeful Reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru activitatea comemorativă de cinstire a eroilor în România. „Cimitirul eroilor sovietici de la Focșani a fost planificat pentru reparare și renovare încă de la începutul anului. Am primit avizul de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, s-a făcut licitația, conform legislației române a câștigat o firmă care are posibilitatea de a executa astfel de lucrări, am primit certificatul de urbanism de la Primăria orașului Focșani și au început lucrările de reparare. Finanțarea vine de la Ambasada Rusă, lucrările sunt efectuate de o firmă din România, și planificăm să terminăm până la 30 noiembrie. Nu știu dacă autoritățile locale vor face o deschidere după terminarea reparațiilor.

Avem o tradiție ca, atunci când se termină lucrările de restaurare/ reabilitare a parcelelor militarilor sovietici căzuți în România, autoritățile locale să organizeze un fel de deschidere oficială, și atunci ne invită și pe noi, cum a fost, spre exemplu și la Budești, când a fost domnul ambasador, la fel și anul trecut, în județul Iași, la inițiativa autorităților locale, în Ziua Eroilor, am fost eu cu un coleg de-al meu la depunere de flori‟, a spus maiorul în rezervă prof. Ivan Agatii.

Din discuțiile avute cu prof. Ivan Agatii, Ambasada Rusă efectuează lucrări de renovare/refacere a tuturor cimitirelor în care sunt înhumați soldați ruși, însă „în primul rând se refac cimitirele care sunt în cel mai mare grad de degradare. Sunt peste 170 de cimitire, pe întreg teritorul României. Reprezentanța noastră, care se ocupă cu identificarea datelor personale a celor căzuți, a identificat în datele din arhivele publicate pe site-ul Ministerului Apărării al Federație Ruse, unde sunt depuse toate fotocopiile rapoartelor de pierdere a tuturor diviziilor celor care au participat în cel de-al Doilea Război Mondial, aproximativ toate documentele care se referă la România, în general, și am ajuns la cifra de 77000 de ostași sovietici căzuți, precum și peste 7.500 persoane dispărute.

Referitor la Focșani, au fost înhumați mai puțin cei are au căzut în lupte, dat fiind faptul că acolo au fost spitale. Sunt 584 de soldați din datele precise pe care le avem pentru fiecare înhumat.  Conform datelor pe care le avem în arhivă, cimitirul a fost înființat în 1949. Cât au stat trupele societive pe teritorul României, până în 1958, dacă mai deceda cineva din trupele societice, îl înhuma acolo, în parcela militara. Ultima dată s-ar fi intervenit pentru reparații prin anii 1985-1986, dar e posibil să mai fi fost și alte lucrări de întreținere făcute de-a lungul anilor‟, a spus Ivan Agatiy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?